Recept na sneh:
· 100 g aquafaby (vegan náhrada bielkov, t.j. cícerový nálev zo zaváraného cíceru v konzerve alebo v skle. Najčistejšie zloženie má Dm cícer v skle).
· 0,75 g vínneho kameňa
· 1,5 g xantanovej gumy
· 150 g kryštálového trstinového cukru
· 1 čl tapiokového alebo kukuričného škrobu
· 1 čl vanilky
· rozpustené kakaové maslo
Postup: Aquafabu s vínnym kameňom vyšľaháme v kuchynskom robote kým sa nezačnú vytvárať pevné špičky. Potom začneme postupne pridávať cukor, na záver pridáme vanilku a škrob. Teplovzdušnú rúru si vopred rozohrejeme na 120 stupňov a pavlovky po nanesení na plech sušíme približne 3 hodiny. Pavlovky nanesieme na silikónovú podložku na makrónky. Čas pečenia je orientačný a treba skontrolovať či je mini pavlovka správne presušená z dolnej strany. Po vybratí z rúry necháme pavlovky vychladnúť a pred nanesením krému ich potrieme rozpusteným kakaovým maslom.
Recept na mangový krém bez pridaného cukru:
· 408 g mangového pyré
· 15 g kukuričný škrob
· 1 g agar – agar prášok
· 76 g kokosový olej
· 2 g granulovaný lecitín (slnečnicový alebo sójový)
Postup:
1. Zmiešame kukuričný škrob a agar.
2. V hrnci zohrejeme mangové pyré na 30 °C. Po dosiahnutí tejto teploty pridáme kukuričný škrob s agarom a varíme kým nezačne vrieť.
3. Zmiešame kokosový olej, lecitín a uvarenú zmes s ponorným mixérom po dobu 1 minúty.
4. Necháme schladiť v chladničke kým zmes nevytvorí gélovú konzistenciu.
Mangový krém nanesieme na pavlovky, dozdobíme a ihneď konzumujeme.
Nakoľko mangový krém potrebuje dlhšie tuhnutie je najlepšie pripraviť si ho deň vopred. Nenaplnené pavlovky treba skladovať v uzavretej nádobe, aby sme zamedzili ich navlhnutiu.
Naplnené pavlovky treba spotrebovať čo najskôr nakoľko aquafaba nasaje vlhkosť a tortičky strácajú objem.
Lucia Dioši
https://www.facebook.com/sladkarevolucia
Autorka receptu Lucia Dioši sa zapojila do našej BEZLEPKOVEJ VÝZVY s džúsmi RELAX Benefit