Počet ks: 1
Ošatka: 500 g
Predpokladaná doba prípravy štartéra: 12 – 15 hodín
Ostatná predpokladaná doba prípravy: 3,5 hodiny
Odporúčaná doba pečenia: 35 – 40 minút
Na štartér potrebujeme:
90 g pohánkovej múky
110 g vody
1 PL bezlepkového kvásku
Suroviny spolu premiešame v mise a necháme pri izbovej teplote 22oC prekvasiť 12 – 15 hodín. Misu prekryjeme fóliou, aby cesto neobschlo.
Na záparu potrebujeme:
1 PL vlákniny psyllium
100 g studenej vody
Spolu so štartérom si pripravíme v ďalšej miske záparu. Psyllium dáme do misky, zalejeme vodou a premiešame. Necháme napučať rovnaký čas ako štartér.
Ďalej na cesto potrebujeme:
130 g ryžovej múky
50 g pšenovej múky
30 g tapiokovej múky
2 PL oleja
1 – 1,5 ČL soli
1 ČL mletej rasce
1 hrsť semienok hnedého ľanu
80 g vody
Štartér, napučané psyllium a ďalšie suroviny spolu 3 – 4 minúty zmiešame lyžicou tak, aby sa všetky suroviny dokonale spojili. Misu prekryjeme fóliou a dáme do vypnutej rúry. Vedľa misky umiestnime hrnček s horúcou vodou. Prostredie bude teplé a vlhké, čo sú optimálne podmienky pre kvasenie. Takto necháme kvasiť asi 2 hodiny. Cesto následne premiestnime na mierne pomúčenú dosku, vytvarujeme z neho bochník a dáme do ošatky na cca 1,5 hodiny (podľa sily kvásku) finálne vykvasiť.
Pred koncom doby kvasenia dáme do stredu rúry plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme druhý plech na zaparenie. Rúru zapneme na 250oC. Chlieb vyklopíme z ošatky na rozpálený plech a do spodného plechu vylejeme hrnček vody. Rúru rýchlo zatvoríme a pečieme cca 10 minút.
Následne plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 190oC a dopekáme ešte 25 – 30 minút. Či je chlieb správne prepečený zistíme tak, že zaklopeme zospodu na bochník. Zvuk musí byť jasne dutý. Upečený chlebík necháme vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť!
TIP: Po vychladnutí môžeme chlebík nakrájať na krajce, vložiť do igelitového vrecúška a dať zmraziť. Následne vybrať len toľko krajcov, koľko potrebujeme a nahriať ich nad hriankovačom. Takto bude chlebík stále vláčny a mäkký.
Naty Žúreková Štefková, revolucionárka kváskovania na Slovensku, certifikovaný pekár, lektor kurzov kváskovania.
Tento recept nájdete aj v špeciálnom vydaní VIANOCE BezLepku 2024, ktoré si môžete bezplatne stiahnuť na
https://www.bezlepku.sk/vianoce-bezlepku-na-stiahnutie/
https://www.bezlepku.sk/2024/12/08/nove-vydanie-vianoce-bezlepku-2024/