Počet ks: 1

Ošatka: 500 g

Predpokladaná doba prípravy štartéra: 12 – 15 hodín

Ostatná predpokladaná doba prípravy: 3,5 hodiny

Odporúčaná doba pečenia: 35 – 40 minút

Na štartér potrebujeme:

90 g pohánkovej múky

110 g vody

1 PL bezlepkového kvásku

Suroviny spolu premiešame v mise a necháme pri izbovej teplote 22oC prekvasiť 12 – 15 hodín. Misu prekryjeme fóliou, aby cesto neobschlo.

Na záparu potrebujeme:

1 PL vlákniny psyllium

100 g studenej vody

Spolu so štartérom si pripravíme v ďalšej miske záparu. Psyllium dáme do misky, zalejeme vodou a premiešame. Necháme napučať rovnaký čas ako štartér.

Ďalej na cesto potrebujeme:

130 g ryžovej múky

50 g pšenovej múky

30 g tapiokovej múky

2 PL oleja

1 – 1,5 ČL soli

1 ČL mletej rasce

1 hrsť semienok hnedého ľanu

80 g vody

Štartér, napučané psyllium a ďalšie suroviny spolu 3 – 4 minúty zmiešame lyžicou tak, aby sa všetky suroviny dokonale spojili. Misu prekryjeme fóliou a dáme do vypnutej rúry. Vedľa misky umiestnime hrnček s horúcou vodou. Prostredie bude teplé a vlhké, čo sú optimálne podmienky pre kvasenie. Takto necháme kvasiť asi 2 hodiny. Cesto následne premiestnime na mierne pomúčenú dosku, vytvarujeme z neho bochník a dáme do ošatky na cca 1,5 hodiny (podľa sily kvásku) finálne vykvasiť.

Pred koncom doby kvasenia dáme do stredu rúry plech, na ktorom budeme piecť a na dno rúry dáme druhý plech na zaparenie. Rúru zapneme na 250oC. Chlieb vyklopíme z ošatky na rozpálený plech a do spodného plechu vylejeme hrnček vody. Rúru rýchlo zatvoríme a pečieme cca 10 minút.

Následne plech s vodou vyberieme, teplotu znížime na 190oC a dopekáme ešte 25 – 30 minút. Či je chlieb správne prepečený zistíme tak, že zaklopeme zospodu na bochník. Zvuk musí byť jasne dutý. Upečený chlebík necháme vychladnúť na mriežke.

Dobrú chuť!

TIP: Po vychladnutí môžeme chlebík nakrájať na krajce, vložiť do igelitového vrecúška a dať zmraziť. Následne vybrať len toľko krajcov, koľko potrebujeme a nahriať ich nad hriankovačom. Takto bude chlebík stále vláčny a mäkký.

Naty Žúreková Štefková, revolucionárka kváskovania na Slovensku, certifikovaný pekár, lektor kurzov kváskovania.

www.chutodnaty.sk

www.kvaskovanie.sk

Tento recept nájdete aj v špeciálnom vydaní VIANOCE BezLepku 2024, ktoré si môžete bezplatne stiahnuť na 

https://www.bezlepku.sk/vianoce-bezlepku-na-stiahnutie/

https://www.bezlepku.sk/2024/12/08/nove-vydanie-vianoce-bezlepku-2024/