Vegetariánom, vegánom či alergikom na vajíčka pomôžu ako náhrada pri pečení koláčov, zákuskov a múčnikov – stačí zmiešať polievkovú lyžicu so štvrtinou šálky vody. Vďaka nulovému obsahu lepku si z chia semienok a horúceho mlieka môžu celiatici pripraviť ovsenú kašu.
Chia semienkami možno zahustiť polievku, ochutiť jogurt alebo müsli, pridať ich môžete do ovocných nápojov, šalátových dressingov či samotných šalátov, alebo z nich vyrobíte ľahkú nátierku na chlieb. Chia zmiešajte s múkou, vajíčkami a mliekom a urobte si bezlepkové chia palacinky. Ak ste maškrtný a potrebujete nahradiť chipsy a chrumky, vyberte si chia ako váš každodenný zdravý snack. Alebo semienka jednoducho vmiešajte do ovocných štiav či do mlieka a uvarte si puding. Pridajte hrsť semien do omelety alebo marinády na mäso – výborne sa hodia k Worčestrovej, sójovej alebo barbecue omáčke. Chia semienka sú výborným zahusťovadlom omáčok a polievok. Chia semienka možno uvariť spolu so šošovicou – ako prívarok alebo polievku. Pre vegetariánov a vegánov budú opekané alebo pražené chia semiačka dobrou prílohou k celozrnnej ryži a chia fašírky prílohou k zemiakom. Ryža a chia k sebe naozaj sedia, možno z nich pripraviť ryžový nákyp alebo iný sladký dezert a na slano ich spojiť v chutné zeleninové rizoto. Olúpané Chia semená možno namočiť do mlieka a pridať do zemiakovej kaše. Ak ich opražíte na olivovom oleji, pridáte cesnak, nakrájanú zeleninu – papriku, mrkvu, petržlen, baklažán, karfiol, brokolicu, rajčiny, čokoľvek , čo máte radi, máte chutnú omáčku na cestoviny. Z chia semien si vyrobíte aj falošné ságo – stačí zmiešať chia semienka s jablkovým džúsom. Pripravíte z nich aj zdravé toppingy na zákusky a zmrzliny – stačí primiešať chia semená k rozmixovanému ovociu a ku kvapke ovocnej šťavy.

Okrem toho pravidelná konzumácia chia môže byť výhodné, aby sa zabránilo vzniku lokalizovaného tuku, čo je ďalší veľký nepriateľ tí, ktorí bojujú proti rúk rozsahu. Štúdia zverejnená v časopise European Journal of Clinical Nutrition potvrdeným výskumu v jedenástich zdravých jedincov spotrebovanej semeno po dobu 12 týždňov a dostal zníženie hladiny glukózy v krvi po jedle, tj bez hrotmi krvného inzulínu, tak glukóza bol prepustený sa pomaly v tele. Tento proces zabraňuje tuku pred karta, a preto odstraňuje nadváhu. Účastníci štúdie tiež hlásené znížená chuť do jedla až 120 minút po konzumácii jedla, na rozdiel od jednotlivcov, ktorí nemali konzumovať Chia, čo ukazuje jeho vplyv na rastúci sýtosti.

Zabraňuje a kontroluje diabetes: obsahuje vlákninu a predĺžiť dobu uvoľňovanie glukózy, Chia môže byť vo vzťahu k prevencii cukrovky 2. typu funguje takto:. Trávenie sacharidov začína v ústach a končí v čreve, kde diely hlavné sacharidy sú transformované do rôznych typov cukru (glukóza, fruktóza, galaktóza), ktoré majú byť absorbované. Keď bol spotrebovaný so zdrojmi sacharidov (ovocie, cestoviny, pečivo), Chia vlákien má za následok zníženie rýchlosti, pri ktorej sacharidy opúšťa žalúdok a dosiahne črevá by mala byť dokončená strávený a absorbovaný, len tým, že sama o sebe v transforarem gél. Tak, glukóza sa uvoľňuje pomaly do krvného obehu, čo hormón inzulín potrebné pre jeho prepravu do buniek, je vydaná aj v malých dávkach. Výhodou je to, že všetko sa nižšie dávky tohto hormónu v obehu v tele, čím sa zabráni tento stav sa nazýva inzulínová rezistencia. Táto situácia nastane, ak je potreba väčšie množstvo zlúčeniny, ktorá má rovnaké množstvo glukózy je uložená, a dlhodobo prispieva k vzniku diabetu 2. typu.

Zabraňuje kardiovaskulárnych ochorení: pravidelná konzumácia Chia je schopný vyhnúť sa ochorenia, ako je infarkt, mŕtvica a hypertenziou vďaka svojej vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín, čo znižuje tvorbu krvných zrazenín a arytmia, a znižuje hladinu cholesterolu v krvi cirkuluje. Okrem toho, omega-3 pomáha pri regulácii tlaku krvných ciev, pretože zvyšuje prietok krvi, čím sa zabráni zvýšeniu krvného tlaku.

Reguluje hladinu cholesterolu: tuk, ktorý tvorí celú Chia, približne 77% sú tvorené omega 3 a omega 6 mastných kyselín Tieto tuky majú ako jeden zo svojich hlavných vlastností, zníženie zlého cholesterolu (LDL) a zvýšenie dobrého cholesterolu (HDL). , okrem znižovanie triglyceridov v krvi.Okrem toho, že vlákna z osiva majú tiež priaznivý účinok na zníženie koncentrácie lipidov v krvi, čo je prípad s cholesterolom.

Detoxikačný účinok:
antioxidanty, ako je kyselina kávová zloženie, sú zodpovedné za pomoc pri detoxikácii pečene, a bráni tvorbe voľných radikálov, ktoré pôsobia tým, že ničí bunkovú membránu a spustenie procesu starnutia.

Zdrojom vápnika pre dostatok vápnika v chia je alternatívou pre ľudí, ktorí sú na laktózu, vyžadujúce alternatívne zdroje tohto minerálu. Avšak, potraviny, ako je tofu a sezamom obsahujú vyššie množstvo vápnika, a stojí za to príliš je náročné.

Chráni mozog: to môže tiež podporovať kognitívne spojenie v mozgu. Mnohé štúdie preukázali kyseliny linolovej a alfa-linolénovej kyseliny prítomné v semene s tvorbou bunkových membrán, funkcie mozgu a nervovej prenosu impulzu.

Koža a krajšie vlasy: ich nutričné zloženie, Chia má tiež vitamínu A živiny, ktoré pôsobí ako antioxidant proti voľným radikálom a tiež pomáha pri znižovaní akné a zabrániť vysušeniu. Osivo tiež berie Vitamín B2 je dôležitý pre zdravie kože, nechtov a vlasov.

Anticelulitídny účinok: už vieme, že chia obsahuje významné množstvo omega-3 a mnoho štúdií súvisí spotrebu tejto mastné kyseliny sa znižuje zápal, to by bolo zaujímavé pre zníženie a prevenciu celulitídy, zápalový proces v tele.)

Posilňuje imunitu: obsahuje minerály ako selén a zinok, ktoré pomáhajú imunitný systém, Chia je dôležité posilniť obranu, od blízkych ochorenia, ako je prechladnutie, chrípke a infekciám. Okrem toho, tým, že živiny, ako je fosfor, mangán, vápnik, draslík a sodík, semeno je nevyhnutné pre udržanie zdravia a integritu buniek.

Dobrým zdrojom železa:
minerálne, prítomné v veľkých množstvách v chia je veľmi dobre vstrebáva v potravinách. Je hlavné živiny pri tvorbe červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík po celom tele. Zníženie týchto buniek a okysličenie viesť k anémii, únava a únava, zvyšuje riziko infekcií, a tiež sa vzťahuje k zníženiu imunity.

Zdroj: www.biokamo.sk