Zápal je tichý, zriedkavo známy zabijak, ktorý má na svedomí aj obete srdcovo cievnych chorôb. V rámci boja proti nárastu týchto ochorení odborníci dlhodobo skúmajú úlohu zápalu ako príčiny chorôb srdca a ciev, ale tiež diabetes, Alzheimerovej choroby i najobávanejšej hrozby – rakoviny.

Text: Georges M. Halpern MD, PhD., profesor na Univerzite medicíny a výživy v Kalifornii, hosťujúci tiež na Univerzite v Hong Kongu.

Úloha zápalu v organizme
Pôvodný zámer prírody spočíval v užitočnosti zápalu. Predtým, než existovali antibiotiká, správna hygiena a bezpečná pitná voda, bol zápal jedným z obranných mechanizmov organizmu, ktoré našich predkov udržiavali nažive. Dobrý imunitný systém je samozrejme stále životne dôležitý, ale keďže každá generácia žije v priemere dlhšie ako jej rodičia, narastá tým aj počet zdravotných problémov vo forme porúch obranných mechanizmov v organizme. Aby sme pochopili, ako sa môže obrátiť zápal proti nám, musíme pochopiť systém jeho fungovania.

Predstavte si, že si do prsta zapichnete triesku a s ňou sa do tela dostanú nepriateľské baktérie. Len čo sa trieska dostane pod kožu, špeciálne „strážne“ bunky rozmiestnené po celom tele, zalarmujú imunitný systém. Niektoré začnú uvoľňovať chemickú látku zvanú histamín, čím spôsobia, že okolité kapiláry sa stanú priepustnými. To umožní malým množstvám krvnej plazmy, aby vytekala do okolitého tkaniva a tým spomalila postup nepriateľských baktérií. Medzitým iná skupina strážnych buniek, nazývaných makrofágy, začne protiútok a uvoľní chemické látky nazývané cytokíny a chemokíny, ktoré zvolajú biele krvinky, aby bojovali s infekciou. V priebehu niekoľkých minút miesto zaplavia biele krvinky a zničia zlé baktérie spolu s akýmkoľvek poškodeným tkanivom. Problém nastáva vtedy, keď zápalový proces pretrváva a stane sa chronickým. Účinok sa mení a prehlbuje v tej časti organizmu, kde pôsobí.

Zápal ničí srdce, cievy i bunky mozgu
Odborníci na liečbu srdca boli prví, ktorí spozorovali úlohu zápalu pri kardiovaskulárnych ochoreniach. So zlepšovaním zobrazovacej technológie sa ukázalo, že na príčine môže byť okrem vysokej hladiny LDL cholesterolu ešte niečo iné, čo vytvorí zhluky a zrazeniny, ktoré zastavia prívod krvi do srdca. V deväťdesiatych rokoch bol Dr. Paul Ridker, kardiológ v Brighamskej nemocnici v Bostone presvedčený o tom, že silou, ktorá spôsobuje upchatie ciev, je zápal. Na overenie svojej hypotézy začal skúmať jeden z markerov chronického zápalu v organizme – CRP, C-reaktívny proteín, ktorý produkuje pečeň ako odpoveď na zápal. Počas akútneho ochorenia, ako je bakteriálna infekcia, sa hladina CRP zvýši z hodnoty 10 mg/l na 1000 mg/l a to vysvetlilo, prečo aj u navonok zdravých ľudí, ak majú vyššiu hladinu CRP je až trikrát vyššia pravdepodobnosť vzniku srdcového infarktu v porovnaní s tými, u ktorých je hladina CRP nízka. Lekári ešte stále skúmajú presný mechanizmus vzniku zrazenín. Jedno je však už teraz isté – úloha zápalu je pri tom nepopierateľná.

Olejom z mušlí proti zápalom
„Najjednoduchšie by bolo urobiť kampaň na podporu konzumácie jedál, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a na obmedzenie spotreby trans-mastných kyselín, ktoré sú také obľúbené u výrobcov polotovarov,“ zdôrazňuje profesor Georges M. Halpern a pokračuje: „Nežiaduce kyseliny konzumujeme v sušienkach i v hranolkách, ktoré jeme na raňajky či obed. Na ochranu zdravia treba konzumovať viac rýb. Pravda je však taká, že by ste ich museli skonzumovať obrovské množstvo, aby sa vaše zdravie výrazne zlepšilo. Našťastie, existujú účinné látky, ktoré ponúka príroda. Najsľubnejšou z takýchto prírodných látok je zložka PCSO- 524™ – nazvaná Lyprinol a extrahovaná z novozélandskej mušle Slávky zelenej (Perna canaliculus). Olej z nej obsahuje jedinečnú kombináciu morských lipidov omega-3, ako aj iné zložky, ktoré ho podľa výsledkov laboratórnych skúšok robia 200-násobne účinnejším, než najlepšie rybie oleje. Lyprinol nie je zázračným prostriedkom na všetky choroby, je však tým najlepším, čo doteraz lekárska veda dokázala ponúknuť. Ak sa chcete tešiť zo zdravia a z dlhého života, neváhajte s cvičením a rozumnou diétou, ale výživový doplnok s patentovanými morskými lipidmi môže byť dobrým štartom pre takúto zmenu.

Prísľub zdravia z mora
Záujem vedcov o novozélandskú slávku zelenú sa zvýšil po tom, čo si lekári všimli, že u pobrežných kmeňov novozélandských domorodých Maorov, ktorí denne konzumujú surové zelené mušle, sa artritída vyskytuje len v nízkom počte a obyvateľstvo sa v dobrom zdravotnom stave dožíva vysokého veku. Na trhu sú dostupné rozličné mušľové prášky, avšak až doteraz si z nich udržal overené najvyššie terapeutické účinky jedine olej, vyrábaný a distribuovaný pod názvom Lyprinol. Je dostupný vo vzduchotesných kapsuliach/ tobolkách, do ktorých je plnený spolu s farmaceutickým olivovým olejom a vitamínom E, na prevenciu pred oxidáciou. Extrakt lipidovej frakcie mušle neobsahuje proteíny a je bezpečný aj pre alergikov. Od začiatku 90-tych rokov, čo je extrakt užívaný, sa realizovali rôzne klinické štúdie, ktoré preukázali, že stabilizované lipidové frakcie boli vysoko účinnými protizápalovými prostriedkami pre úľavu symptómov zápalových ochorení a nebola zaznamenaná ani jedna alergická reakcia. Existuje množstvo vedeckých dôkazov na preukázanie toho, že tieto lipidy patria medzi najúčinnejšie protizápalové prostriedky akými súčasná medicína disponuje a že predstavujú alternatívu pri liečbe artritídy, astmy, zmierňovaní priebehu cukrovky a zdá sa, že dokážu preventívne brániť vzniku Alzheimerovej choroby. Veda ešte musí presne definovať, akú úlohu zohráva zápal pri spomínaných chorobách. Už teraz je však jasné, že protizápalový prostriedok PCSO-524™, je pozitívnym prínosom.

Azda najprovokujúcejšou oblasťou výskumu účinkov zápalov je oblasť rakoviny. Súčasná veda skúma možnosť, že zápal a mutácie sú vzájomne sa posilňujúce procesy, ktoré môžu zmeniť zdravé bunky na tumory. Predpokladá sa, že takzvané voľné radikály poškodzujú DNA buniek, čo vedie k ich postupnej malígnosti. Vedci zistili, že u pacientov, ktorí denne užívajú Aspirín, je menej pravdepodobné, že vzniknú predkarcinogénne polypy. Problém spočíva v tom, že Aspirín môže spôsobovať vnútorné krvácanie. Extrakt z mušle slávky zelenej však nespôsobuje vnútorné krvácanie, ani neovplyvňuje tvorbu krvných zrazenín. Nádejou pri liečbe zápalov v organizme je čistý a stabilizovaný morský lipid s jedinečnou kombináciou polynenasýtených mastných kyselín. Tajomstvo spočíva v jeho unikátnom zložení, ktorého vlastnosti neboli objavené v nijakom inom zdroji pochádzajúcom z mora.

Podľa autora G. M. Halperna, spracovala J. Beláková, povolené spol. Pharmalink International, Australia a Australian Bodycare TM, Poprad

Text: Georges M. Halpern MD, PhD., profesor na Univerzite medicíny a výživy v Kalifornii, hosťujúci tiež na Univerzite v Hong Kongu.