Bezlepkové pečenie je výzva – špeciálne chlieb a pečivo. Niekedy je to nevyspytateľné. Ale keď sa zadarí, je to obrovská radosť. Odporúčam piecť menší chlebík, lebo najlepší je čerstvý. Ale kľudne sa dá jesť aj druhý, tretí deň a vôbec nie je tvrdý ako keď použijete zmesovú múku. Nepečiem s namiešanými zmesovými múkami, pretože sa mi nepáči ich zloženie. Ak by sa Vám náhodou nedarilo s jednodruhovými múkami, skúste zmesi, tam sa chleby a pečivo daria vždy. Neskôr postupne pridávajte jednodruhové bezlepkové múky a uberajte tej zmesovej. Vždy sa teším na bezlepkový kurz, kde si vždy otestujem, či chlieb chutí. A veľmi ma teší, že sú z neho väčšinou nadšení. A tie vety typu: “Jeej, veď ten chutí ako ozajstný chlieb.” Alebo “mňam, ten je naozaj chutnýýý!” Na kurze sa dozviete ešte viac “zlepšovákov” v kváskovom bezlepkovom pečení. Bezlepkový kvások sa správa inak ako ražný, netreba to s tým vôbec porovnávať. Je trošku redší, inak vyzerá, keď je rozkvasený. Ak nemáte bezlepkový kvások, môžete ho získať u mňa alebo si ho spraviť podobne, ako ražný.

Na 500 g bochník budete potrebovať:
150 g už rozkvasený kukuričný alebo ryžový kvások
(získate ho pridaním 100 g múky a 110 ml vody k materskému kvásku a jeho rozkvasením aspoň 6 hodín v teple)
120 g pohánkovej alebo pšenovej múky
(často obmieňam alebo dávam z oboch, kvôli nutričným hodnotám múk)
100 g tapiokovej múky
1 kávová lyžička medu
1 lyžička psylia (nechať chvíľu “napučať” vo vode)
6 g soli
3 g rasce
1 lyžička čerstvo pomletého ľanového semienka Prečo pomletého? Lebo náš tráviaci trakt nevie spracovať celý ľan, len by ním prebehol. A nie pomletý do zásoby? Lebo veľmi rýchlo oxiduje, preto ho ani neodporúčam kupovať už namletý.
180 až 200 ml vlažnej vody

Všetky suroviny dobre premiešame, na pomúčenej doske vypracujeme bochník a dáme kysnúť do ošatky. Ošatku vysypeme škrobom alebo kukuričnou múkou. Necháme prikryté igelitom, najlepšie čiapkou do sprchy kysnúť v teple aspoň 4 až 6 hodín. Čas kysnutia záleží od sily kvásku, od okolitej teploty.
Pečieme asi 40 minút, prvých 10 minút na teplote 250 stupňov, zvyšok na 200 stupňov. Pri preklopení chlebíka na horúci plech postupujeme opatrne, nebúchame cestom príliš. Súčasne pri vkladaní cesta do rúry vylejeme asi 3 dcl vody na spodný horúci plech, aby sme vytvorili vlhké prostredie, ktoré bezlepkový chlieb vyžaduje. Ak máte parnú rúru, je to super. Môžete si rôzne nastavovať percentá vlhkosti a tak zistiť, kedy je chlebík najchutnejší.
Ak by ste to chceli naživo vidieť, dávam do pozornosti moje kurzy kváskového pečenia, čisto bezlepkový kurz zvykne bývať raz mesačne v Dobropriestore u Dobrožrútov. U Dobrožrútov si môžete aj bezlepkový chlebík objednať, je najlepší na svete! Lebo je pečený s láskou.

www.zdravepecenie.sk