Celiakia (CD) je autoimunitné, multi – systémové ochorenie vyvolané požitím lepku u geneticky predisponovaných jedincov, ktoré môže ovplyvniť akýkoľvek orgánový systém vrátane pečene.

Môže teda existovať určitá súvislosť medzi pečeňovými ochoreniami a CD. Poškodenie pečene pri CD sa pohybuje od miernych pečeňových abnormalít až k závažným ochoreniam pečene. Ak by sme mali byť konkrétny, jediným mimo črevným prejavom CD, alebo pridruženým ochorením môže byť asymptomatické zvýšenie hladín pečeňových enzýmov, autoimunitná hepatitída (AIH), primárna biliárna cholangitída, primárna sklerotizujúca cholangitída (PSC), nealkoholické stukovatenie pečene až cirhóza pečene. Najčastejšie vyskytujúcimi sa pečeňovými ochoreniami asociovanými s CD sú primárna biliárna cirhóza, ktorej asociácia s CD sa pohybuje od 6 do 11% a autoimunitná hepatitída s asociáciou s CD 3 – 6 %. Asociáciu medzi týmito ochoreniami a CD môže do určitej miery vysvetľovať aj spoločná imunogenetická predispozícia k autoimunite, nakoľko rovnaké molekuly HLA triedy majú dôležitú úlohu v patogenéze týchto ochorení. Aj na základe toho sa vo všetkých prípadoch autoimunitných ochorení pečene, ako je AIH, OPS, PSC doporučuje vylúčiť najprv CD, nakoľko štatistiky v tomto prípade hovoria až o jej 3 – 7% výskyte. Pomerne častým ochorením pečene je aj steatóza, alebo stukovatenie pečene, kedy sa tuk hromadí v pečeňových bunkách, ale nedochádza v nich k metabolizmu ako za normálnych okolností. Steatóza môže byť spojená aj s CD, aj keď nie je jasné, či ide o príčinu, alebo následok. Vieme že chudý celiatik už nepredstavuje typický obraz CD, nakoľko počet obéznych celiatikov pribúda. Až u 10 – 20 % celiatikov, ktorí sú už nejaký čas na bezlepkovej diéte sa objavuje hypertransaminézia, metabolické zmeny v pečeni, čo sa môže pripisovať aj vysokému obsahu tukov v bezlepkových výrobkoch. Aj z toho dôvodu má význam monitorovanie hladín transamináz u priberajúcich pacientov s CD.

Pečeň funguje ako filter a továreň, kde sa spracovávajú všetky látky zachytené z krvi. Naša pečeň je miestom, kam smeruje prevažná väčšina toho, čo do svojho organizmu dodávate zvonku. Potraviny, lieky, aj vitamíny po prehltnutí prejdú pažerákom, krátko sa spracujú v žalúdku a ďalej pokračujú do tenkého a hrubého čreva. Tam sa z črevného obsahu vstrebávajú do krvi všetky potrebné, ale i škodlivé látky. Táto krv potom putuje práve do pečene. Niektoré spracované látky sa tu ukladajú do zásoby, ostatné pokračujú ďalej do krvného obehu a tak do celého nášho tela. Mechanizmus poškodenia pečene pri CD avšak nie je jednoznačne definovaný. Vieme povedať, že črevná priepustnosť je pri CD zvýšená. S tým teda súvisí aj zvýšená priepustnosť, vstup rôznych mediátorov – toxínov, antigénov, zápalových materiálov do portálneho obehu – krvi, čo môže hrať úlohu v zapojení pečene u pacientov s CD. Hoci dysfunkcia pečene sa vyskytuje nielen u pacientov s CD, ale aj pri iných ochoreniach, ako IBS ( syndróm dráždivého čreva ), ABKM ( alergia na bielkovinu kravského mlieka ), rôzne potravinové alergie a iné ochorenia, kde je zvýšená črevná priepustnosť, tieto s abnormalitami pečeňových enzýmov nesúvisia tak často, ako je tomu u pacientov s CD.

Väčšina pacientov s poškodeniami pečene spojenými s CD nemá žiadne príznaky alebo príznaky ochorenia pečene v čase diagnostiky, aj keď nešpecifické symptómy, ako je nevoľnosť a únava sú bežné. Citlivosť a špecifickosť každého prejavu je variabilná, ale kombinácia príznakov by mala vyvolať podozrenie na CD. Avšak, mierne až stredné zvýšenie sérovej hladiny AST alebo aj ALT je najčastejší a často jediný laboratórny prejav poškodenia pečene u pacientov s CD. Typicky sa zachytí ALT vyššie ako AST. Koreláciu medzi poškodením pečene a CD môže vysvetľovať aj pozitívna odpoveď týchto pacientov na bezlepkovú diétu a to v tom zmysle, že u týchto pacientov po nejakom čase na diéte dochádza k normalizácii sérovej hladiny pečeňových enzýmov, čo potvrdzuje aj množstvo vykonaných štúdií.

Pre pomerne vysoký výskyt pečeňových porúch pri CD, by hladiny pečeňových enzýmov mali byť hodnotené u všetkých pacientov v čase diagnostiky CD, nakoľko včasné rozpoznanie CD by umožnilo úplné zotavenie z pečeňových lézií a predídeniu komplikácií. Mierne pečeňové abnormality sú teda bežné u pacientov s CD a zvyčajne ustúpia na bezlepkovej diéte v priebehu 1 roka.

MUDr. Marian Oltman, PhD.
NZZ Gastroentero-Hepatologické centrum THALION, Bratislava
www.thalion.sk