Dôvody vzniku atopického ekzému nie sú jednoznačné. Väčšinou je to zavinené dedičnou predispozíciou. Pokožka sa nedokáže sama premasťovať, je veľmi suchá a to spôsobuje nepríjemné dráždivé svrbenie, až napätie pokožky. Jeho spúšťačom sú rôzne alergie. Stav sa vám môže zhoršiť počas peľového obdobia, po kontakte so zvieratami a vo veľmi prašnom prostredí. Druhá možnosť je konzumácia nevhodných potravín.
S atopickým ekzémom sa stretávame veľmi často aj u celiatikov, kde je jedným z vonkajších prejavov celakie. Po zavedení nutnej celoživotnej bezlepkovej diéty sa ich stav väčšinou zlepší.

Dieťa v zajatí ekzému
Naše deti sa často krát trápia s rôznymi chorobami a my im často krát nevieme pomôcť. Ekzém je pritom choroba, ktorá sa dá zmierniť a aj jej priebeh na čas zastaviť v rozširovaní. Stačí ak budete dbať na výber hygienických prostriedkov a kozmetiky, ktoré sa vo vašej domácnosti používajú – správne mydlá, umývacie a čistiace potreby atď. Podporovať vzplanutie ekzému vedia aj látky z kože a gumy, konzervačné látky ako farbivá a parfumy a mnoho iných faktorov. Najlepšie je nechať si poradiť odborníkom. Pokiaľ chcete pomôcť svojmu dieťaťu, ktoré je uväznené v zajatí ekzému a suchej kože, ktorú si neustále škriabe, pomôžu vám radi odborníci.

Čím je suchá pokožka charakteristická?
Suchá pokožka spája pocity pnutia s väčším alebo menším stupňom suchosti kože.
Rozoznávame niekoľko rôznych typov suchosti:

• Prechodná, alebo trvalá suchosť
zapríčinená vonkajšími činiteľmi: klimatické podmienky (suchá zima, vietor, náhle klimatické zmeny), kozmetika (časté umývanie prípravkami obsahujúcimi detergenty, škodlivá, alebo vysušujúca kozmetika).

Suchosť súvisiaca s liekmi, ktoré sú aplikované lokálne (ošetrenie na akné, alebo ošetrenie proti starnutiu), alebo orálne (lieky na akné, alebo na zníženie cholesterolu…)

Trvalá suchosť spojená s prirodzeným starnutím kože. Pokožka sa stáva matnejšia a drsnejšia. Stenčuje sa koriálna vrstva, pretože sa spomaľuje proces obnovy buniek.

Aké ošetrenie je vhodné pre suchú pokožku?
Okrem rád vášho kožného lekára by ste mali dodržiavať nasledujúce opatrenia:
• Raz, alebo dva krát denne si umývajte tvár šetriacim antidehydratačným čistiacim prípravkom.
• Jemne vysušujte pokožku, zľahka sa jej  dotýkajúc.
• Jemne naneste výrobok určený na starostlivosť
o pokožku, ktorý ju zvlhčí, hydratuje, zbaví pocitov pnutia a ochráni pred vonkajšími vplyvmi.
•  Nepohybujte sa v prehriatych, uzavretých miestnostiach.
• Dbajte, aby ste dostatočne hydratovali svoju pokožku. Denne vypite 1,5 litra vody (pokiaľ to nie je vašim lekárom kontraidikované).

MUDr. Hana Zelenková, PhD.

14556204491