Na cesto:
250 g varených nastrúhaných zemiakov (typ B, C)
135 g cirokovej hladkej múky + na podsypanie
135 g zemiakového škrobu + na podsypanie
100 g tuku Stella
1 celé vajce
100 g práškového cukru a 1 cukor s pravou vanilkou
1 kávovú lyžičku guarovej múčky
1/2  bezlepkového prášku do pečiva
1/2  pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
1 polievkovú lyžicu kôry z bio citróna

Na orieškovú náplň:
170 g lieskovo orieškovej múky
100 g práškového cukru + 1 cukor s pravou vanilkou
1 polievková lyžica tuzemáku alebo orieškového likéru
250 ml sójového či ryžového mlieka (môže byť mandľové)
3 polievkové lyžice marhuľovej marmelády
rozšľahané vajce na potretie
drvené oriešky či mandle na ozdobu
práškový cukor na posypanie + papier na pečenie

Tieto rožky môžete upiecť na nedeľu alebo na Svätého Martina, to budete úplne in.  Z cesta, ktoré je pekne tvárne, môžete vytvoriť závin a z neho malé roládky či slimáčiky a získať tak báječné čajové vianočné pečivo.

1.  Zo strúhaných zemiakov, múky, guaru, škrobu, pudingu, cukrov, citrónovej kôry, prášku do pečiva a kúskov tuku vymiešame vláčne cesto, ktoré necháme pol hodiny odpočinúť zabalené v igelitovom vrecku v chladničke.
2.  Orieškovú múku zmiešame v miske s cukrami. Rastlinné mlieko uvedieme do varu s alkoholom a naraz prisypeme orieškovo-cukrovú zmes a pridáme marhuľovú marmeládu. Vymiešame orieškovú hmotu na plnenie cesta. Po vychladnutí môžeme touto hmotou naplniť trezírovacie vrecko s voľnou špičkou pre plnenie rožkov. Pre plnenie závinu na roládky hmotu necháme v hrnčeku vychladnúť voľne.
3. Rúru vyhrejeme na 180 ° C. Cesto vyberieme z chladničky a vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm (podsypávame zmesou cirokovej múky a škrobu). Ak chceme piecť rožky, vykrajujeme trojuholníčky, ktoré plníme na najširšej strane orieškovou zmesou a potom od tejto strany k špičke trojuholníčka zrolujeme rožtek.
4. Ak budeme piecť slimáčiky, vyvaľkané cesto potrieme orieškovou zmesou, v polovici rozkrojíme na polovicu a od krajov k stredu zrolujeme dve rolády, ktoré narežeme na 1 cm široké kúsky, vzniknú malé roládky alebo slimáky, ktoré kladieme na plech vyložený papierom na pečenie štruktúrou roládky smerom nahor a potrieme rozšľahaným vajcom. Pečivo posypeme sekanými orechmi a pečieme dozlata 25 minút, rožky 30 minút.
5. Plech s pečivom dáme po upečení vychladnúť na mriežku a pocukrujeme. Pečivo vydrží v plechovej dóze až tri dni.

r2_2_web