15250 g bezlepkovej múky
(Schär Mix-it, Schär Bread, Doves Farm, Jizerka)
a na podsypanie pri tvarovaní praclíkov
100 g múky z quinoa
250 g uvarených nastrúhaných zemiakov (varný typ B, C)
150-200 ml vody alebo rastlinného mlieka (ryžové, sójové) objem tekutiny záleží na druhu použitej múky (každá saje trochu inak), začnite s 150 ml, prípadne prilejete
130 g tuku Stelly
1 vrchovatá kávová lyžička guarovej múčky
1 PL  maku + mak alebo sezam na posypanie
soľ podľa chuti + hrubá soľ na posypanie
teplá voda na potretie

1. Nastrúhané zemiaky, múku, soľ a polievkovú lyžicu maku premiešame v miske a nastrúhame k zmesi vlažný tuk. Vypracujeme rukou vláčne cesto, ktoré vložíme do igelitového vrecka a necháme v chladničke aspoň
2 hodiny odpočinúť.

2. Rúru rozohrejeme na 185-190 °C. Plech si vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyberieme z chladničky, necháme chvíľku odležať. Z cesta odkrajujeme kúsky, ktoré na pomúčenej ploche vytvarujeme do hadíka
a vytvoríme praclík (veľkosť asi 4 cm). Praclíky preložíme na plech. Pred pečením ich potrieme vlažnou vodou
a posypeme makom či sezamom, prípadne hrubou soľou. Pečieme dozlata vo vyhriatej rúre 30-35 minút.

r1_1_web

Radčina kuchařka bez lepku
Radka Vrzalová

Začínate žiť bezlepkovo a ste celkom stratení v množstve informácií, ktoré k vám plynú zo všetkých možných strán? Potrebujete poradiť, ako začať? Potom práve táto kniha renomovanej českej autorky Radky Vrzalovej je pre vás tá pravá. Nájdete v nej rýchlokurz bezlepkového varenia v domácich podmienkach pre začiatočníkov, poradí vám, ako sa „bezlepkovo správať“, čo si všímať pri nakupovaní, čo sa dá a nedá zohnať a veľa ďalších informácií. A samozrejme nebola by to kuchárka, keby vám nepriniesla veľké množstvo naozaj lahodných receptov. Ak ste sa snáď domnievali, že bezlepková diéta znamená, že odteraz sa už dobre nenajete, že všetko už bude chutiť „čudne“, tak vás autorka rozhodne vyvedie z omylu. Budete veľmi prekvapení, ako dobre a chutne sa budete stravovať. Prajeme vám veľa zábavy pri varení a veľa nových bezlepkových gurmánskych zážitkov s Radkinou kuchárkou.

www.grada.sk

Obálka Kuchaka bez lepku.indd