Bezlepkové vanilkové rožky ako od babičky
Vanilkové rožteky sú povinnou jazdou každých sviatkov. Ak ste zvyknutí na verziu s lepkom, vôbec nemajte obavy. Podľa tohto receptu si ich pripravíte síce bezlepkové, no presne také, aké milujete.
Vedeli ste, že?
Vanilkové rožteky pochádzajú z Viedne a začali sa piecť niekedy okolo roku 1683 na počesť porážky osmanských vojsk – hovorí sa, že aj preto sa pripravujú v tvare polmesiaca. Postupom času sa rozšírili aj do iných častí Európy a recept na ich prípravu sa dedí z pokolenia na pokolenie.
Budete potrebovať:
- 220 g bezlepkovej múčnej zmesi na jemné pečivo
- 70 g práškového cukru
- 80 g mletých vlašských orechov
- 160 g masla
- 1 vajce
- štipku soli
- 1 struk vanilky (príp. vanilkový cukor bourbon)
- na obalenie práškový cukor
Postup:
- Múku a práškový cukor preosejte a pridajte zvyšné suroviny.
- Spracujte krehké cesto, ktoré nechajte odpočinúť aspoň hodinku v chladničke.
- Z nachystaného cesta rukami tvarujte malé rožky, príp. ho môžete povkladať do formičiek na vanilkové rožteky.
- Pripravené rožteky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte na 170 stupňoch Celzia cca 10 minút, kým nebudú ružovozlatisté.
- Ešte teplé rožteky obaľte v cukre a nechajte vychladnúť.
- Vychladnuté uložte do dózy s otvoreným vreckom vanilkového cukru.
https://www.vitacelia.sk/n/najsladsie-bezlepkove-vianoce-upecte-si-chutne-pecivo