Bezlepkové vanilkové rožky ako od babičky

Vanilkové rožteky sú povinnou jazdou každých sviatkov. Ak ste zvyknutí na verziu s lepkom, vôbec nemajte obavy. Podľa tohto receptu si ich pripravíte síce bezlepkové, no presne také, aké milujete.

Vedeli ste, že?

Vanilkové rožteky pochádzajú z Viedne a začali sa piecť niekedy okolo roku 1683 na počesť porážky osmanských vojsk – hovorí sa, že aj preto sa pripravujú v tvare polmesiaca. Postupom času sa rozšírili aj do iných častí Európy a recept na ich prípravu sa dedí z pokolenia na pokolenie.

Budete potrebovať:

  • 220 g bezlepkovej múčnej zmesi na jemné pečivo
  • 70 g práškového cukru
  • 80 g mletých vlašských orechov
  • 160 g masla
  • 1 vajce
  • štipku soli
  • 1 struk vanilky (príp. vanilkový cukor bourbon)
  • na obalenie práškový cukor

Postup:

  1. Múku a práškový cukor preosejte a pridajte zvyšné suroviny.
  2. Spracujte krehké cesto, ktoré nechajte odpočinúť aspoň hodinku v chladničke.
  3. Z nachystaného cesta rukami tvarujte malé rožky, príp. ho môžete povkladať do formičiek na vanilkové rožteky.
  4. Pripravené rožteky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte na 170 stupňoch Celzia cca 10 minút, kým nebudú ružovozlatisté.
  5. Ešte teplé rožteky obaľte v cukre a nechajte vychladnúť.
  6. Vychladnuté uložte do dózy s otvoreným vreckom vanilkového cukru.

https://www.vitacelia.sk/n/najsladsie-bezlepkove-vianoce-upecte-si-chutne-pecivo