Babičkin vianočný bezlepkový štedrák

Na vianočnom stole môžu stáť koláče od výmyslu sveta – ale ak zbadáte štedrák neodoláte mu. Skladá sa z lekváru, tvarohovej, makovej a orechovej plnky.

Ingrediencie

Cesto
  • 300 g Bakery mix Liana
  • 250 ml mlieko
  • 15 g droždie
  • 1 lyžica kryštálový cukor (na kvások)
  • 50 g kryštálový cukor
  • 1 ks vajíčko
  • 50 g maslo
Tvarohová plnka
Maková plnka
  • 200 g mletý mak
  • 50 ml mlieko
  • 3 lyžice cukor
Orechová plnka
Dodatky
  • slivkový lekvár
  • plech 32x23cm

Postup

  1. Do vlažného mlieka pridáme lyžicu kryštálového cukru, nadrobíme droždie a necháme kvások vykysnúť.
  2. Medzitým v miske zmiešame Bakery mix, cukor, rozpustené maslo, vajíčko a kvások z droždia. Všetko vymixujeme na hladké cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť 30-45 minút.
  3. Zatiaľ si nachystáme jednotlivé plnky. Každú plnku pripravíme v osobitnej miske zmiešaním uvedených surovín.
  4. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých častí a rozvaľkáme na papieri na pečenie alebo silikónovej podložke na tenko.
  5. Na prvú časť natrieme lekvár a uložíme druhé tenké cesto, na ktoré natrieme tvarohovú plnku, ďalšie tenké cesto, maková plnka, tenké cesto a nakoniec orechová plnka. Uložíme posledný plát cesta. Necháme ešte prikryté fóliou podkysnúť 20 minút.
  6. Pred pečením potrieme povrch rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť na 200°C asi 35 minút jemne doružova. Po upečení potrieme ešte horúci maslom. Vychladnutý pokrájame a posypeme práškovým cukrom.

Dobrú chuť!

https://www.liana.sk/nase-recepty/bezlepkovy-stedrak