Na 4 – 5 stredne veľkých porcií bobaliek budeme potrebovať:
Čas prípravy: 15 minút + 40 minút na kysnutie
Čas pečenia: 12 – 15 minút
Teplota pečenia: 200 °C
400 + 50 g múky Promix PK špeciál alebo domácej základnej múčnej zmesi, 4 g xanthánovej gumy (použijeme v prípade, že múčna zmes ju neobsahuje), 6 g kypriaceho prášku, 40 g (1 PL) trstinového cukru, 250 ml vlažného rastlinného alebo plnotučného mlieka (pre fajnšmekrov smotana), 1 kocka (42 g) čerstvého droždia, 10 g jemnej psylium vlákniny, 250 g vlažnej vody, 80 g vanilkového cukru a
50 g masla (alebo kokosového oleja)
Na dokončenie bobaliek:
Teplé mlieko
Med
Mletý mak, orechy alebo tvaroh
Rozpustené maslo
1. Vo vlažnom mlieku rozmiešame trstinový cukor, 50 g múky a droždie a odložíme bokom kysnúť. Psylium zmiešame s vodou a necháme nabobtnať – mal by vzniknúť tuhší gél, čas bobtnania sa však líši typom psylia, ja používam práškové a trvá mu to asi 5 minút. V miske zmiešame múku s vanilkovým cukrom, kypriacim práškom a gumou a v strede spravíme jamku na kváskové mlieko. Maslo si zatiaľ rozpustíme a necháme bokom schladnúť.
2. Do jamky vylejeme vykysnutý kvások a nabobtnané psylium a mixérom dobre premiešame na hladké cesto. Prikryjeme vrchnákom z misky a necháme cesto zdvojnásobiť svoj objem.
3. Rúru zapneme a vyhrejeme na 200°C. Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rukami premiesime. Rozdelíme na dve časti a každú časť rozdelíme na ďalšie štyri časti. Každú časť nakrájame na malé kúsky, ktoré pomocou naolejovaných (omaslených) dlaní vytvarujeme do malých guličiek.
4. Guličky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie dostatočne vzdialené od seba, aby sa pekne upiekli do malých buchtičiek. Poprášime (alebo potrieme) vlažnou vodou a necháme ďalších 10 minút podkysnúť.
5. Vykysnuté bobaľky potrieme maslom, vložíme do rozhorúčenej rúry a upečieme.
Peťa
O nás
Sme prvá úplne bezlepková cukrárska výroba v Žiline zameraná na výrobu prirodzene bezlepkových, bezmliečnych, vegánskych a najnovšie aj nízkosacharidových koláčikov a tort, ktoré vyrábame podľa vlastných, rokmi vyšperkovaných receptúr. V našej výrobe pracujeme iba s prirodzene bezlepkovými múkami, vieme vám teda zaručiť bezpečné bezlepkové koláčiky. V našej výrobe dbáme na „bezlepkovú bezpečnosť“, preto u nás nenájdete ani zrnko lepkovej múky a o našich koláčoch tak môžeme s hrdosťou a istotou povedať, že neobsahujú ani stopy lepku. Nesmierne nás teší fakt, že chuť našich koláčikov a dezertov je na nerozoznanie od „normálnych“ lepkových a vy si tak viete vychutnať každé jedno sústo. A hlavne, bez ohľadu na naše intolerancie a alergie si môžete u nás vychutnať čokoľvek – kávu, koláčik, pečivo a aj vašu chvíľku pre seba.
Viac informácií o nás nájdete na: https://bezlepkovacukrarenzilina.sk/o-nas/