Blahoželáme aj my nositeľovi Nobelovej ceny Davidovi Bakerovi k jeho priekopníckej práci. Jeho výskum s aplikáciami na celiakiu by mohol viesť k novým liečebným postupom zameraným na škodlivé gluténové proteíny. O Nobelovu cenu sa delí s vedcami Demisom Hassabisom a Johnom M. Jumperom z Google DeepMind, ktorí boli ocenení za pokroky v predpovedaní štruktúry proteínov. Bakerov výskum využíva výpočtové nástroje poháňané AI na presné predpovedanie a navrhovanie proteínových štruktúr. Táto technológia umožňuje vedcom vytvárať nové proteíny a enzýmy, čo potenciálne pripravuje pôdu pre liečbu alebo diagnostické nástroje špecificky zamerané na škodlivé gluténové proteíny, ktoré spúšťajú imunitné reakcie u jedincov s celiakiou. „Práca Davida Bakera, Demisa Hassabisa a Johna Jumpera má potenciál predefinovať to, čo je možné v terapeutickom vývoji,“ povedala Marilyn Geller, generálna riaditeľka nadácie pre celiakiu Celiac Disease Foundation. „Ich pokrok v dizajne proteínov otvára nové možnosti liečby, ktorá by mohla výrazne zlepšiť výsledky pre ľudí s celiakiou. Tešíme sa na to, ako bude ich výskum naďalej formovať budúcnosť medicíny.“
Viac informácií nájdete na: