Červená karamelovo – orechová torta s brusnicovým džemom 

INGREDIENCIE:

8 vajec

8 PL práškový cukor

8 PL bezlepková múka na piškótové cesto

8 PL voda

1 ČL kypriaci prášok

100 g mleté orechy do cesta + cca 50 g na posyp torty

125 g maslo

1 konzerva Salko

brusnicový džem (alternatíva malinový, ríbezľový)

malinová šťava/sirup

dekorácie (môj červený prášok sú rozmixované lyofilizované maliny)

Začíname s prípravou potrebných ingrediencií. Uvaríme si Salko na karamel, pokojne aj deň vopred. Konzerva sa varí dve hodiny. Môže sa použiť aj Salko s príchuťou karamelu, ale nie je to úplne ono, lepšie chutí to uvarené. Vyberieme z chladničky vajcia a maslo, aby mali izbovú teplotu, namelieme si orechy, preosejeme múku s kypriacim práškom.

POSTUP:

Oddelíme  žĺtka od bielok. V jednej mise vyšľaháme žĺtka s cukrom, v druhej bielka so štipkou soli na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi vmiešame namleté orechy. Postupne do nej pridávame vždy jednu lyžicu preosiatej múky, jednu lyžicu teplej vody a jednu lyžicu snehu. Vmiešavame opatrne a zľahka, nakoniec primiešame aj zvyšný sneh. Zmes vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme vo vyhriatej rúre na 180° 40-45 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.

Na krém si vymiešame zmäknuté maslo a uvarený karamel, začneme pridaním malej lyžičky karamelu do masla a opatrne vymiešame, aby sa nám krém nezrazil. Postupne pridávame viac karamelu, až vlejeme celý.

Vychladnutý korpus prevrátime naruby a rozrežeme na 3 pláty. Spodný plát polejeme šťavou len primerane, aby sa nerozmočil, natrieme džemom a naň navrstvíme karamelový krém. Prikryjeme druhým plátom a zopakujeme postup, nakoniec prikryjeme tretím plátom, ten nenamáčame. Tortu celú natrieme karamelovým krémom a obsypeme aj po bokoch mletými orechmi. Dekorujeme podľa fantázie.

Magdaléna Vyletelová

https://www.instagram.com/celiakia_s_magdalenou/

https://www.facebook.com/CeliakiasMagdalenou/

Tento recept nájdete aj špeciálnom vydaní VIANOCE BezLepku

https://www.bezlepku.sk/vianoce-bezlepku-na-stiahnutie/