Červená karamelovo – orechová torta s brusnicovým džemom
INGREDIENCIE:
8 vajec
8 PL práškový cukor
8 PL bezlepková múka na piškótové cesto
8 PL voda
1 ČL kypriaci prášok
100 g mleté orechy do cesta + cca 50 g na posyp torty
125 g maslo
1 konzerva Salko
brusnicový džem (alternatíva malinový, ríbezľový)
malinová šťava/sirup
dekorácie (môj červený prášok sú rozmixované lyofilizované maliny)
Začíname s prípravou potrebných ingrediencií. Uvaríme si Salko na karamel, pokojne aj deň vopred. Konzerva sa varí dve hodiny. Môže sa použiť aj Salko s príchuťou karamelu, ale nie je to úplne ono, lepšie chutí to uvarené. Vyberieme z chladničky vajcia a maslo, aby mali izbovú teplotu, namelieme si orechy, preosejeme múku s kypriacim práškom.
POSTUP:
Oddelíme žĺtka od bielok. V jednej mise vyšľaháme žĺtka s cukrom, v druhej bielka so štipkou soli na tuhý sneh. Do žĺtkovej zmesi vmiešame namleté orechy. Postupne do nej pridávame vždy jednu lyžicu preosiatej múky, jednu lyžicu teplej vody a jednu lyžicu snehu. Vmiešavame opatrne a zľahka, nakoniec primiešame aj zvyšný sneh. Zmes vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme vo vyhriatej rúre na 180° 40-45 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
Na krém si vymiešame zmäknuté maslo a uvarený karamel, začneme pridaním malej lyžičky karamelu do masla a opatrne vymiešame, aby sa nám krém nezrazil. Postupne pridávame viac karamelu, až vlejeme celý.
Vychladnutý korpus prevrátime naruby a rozrežeme na 3 pláty. Spodný plát polejeme šťavou len primerane, aby sa nerozmočil, natrieme džemom a naň navrstvíme karamelový krém. Prikryjeme druhým plátom a zopakujeme postup, nakoniec prikryjeme tretím plátom, ten nenamáčame. Tortu celú natrieme karamelovým krémom a obsypeme aj po bokoch mletými orechmi. Dekorujeme podľa fantázie.
Magdaléna Vyletelová
https://www.instagram.com/celiakia_s_magdalenou/
https://www.facebook.com/CeliakiasMagdalenou/
Tento recept nájdete aj špeciálnom vydaní VIANOCE BezLepku