Príbeh, ktorý sa naozaj stal a nie je o veku, hormónoch ani genetike

Tento príbeh zverejňujeme preto, aby aj tí, ktorí si myslia, že sa im nemôže stať vedeli, že môže a veľmi rýchlo. Vlastne pomaly, veľmi nenápadne, bez príznakov a akéhokoľvek upozornenia. Až kým sa niečo nestane, alebo jedného dňa konečne nestretnete lekára, ktorý po 15 rokoch utrpenia berie každé jedno slovo pacienta vážne. Príbeh, ktorý ešte našťastie nemá koniec, zverejňujeme pri príležitosti Svetového dňa osteoporózy. K ťažkej osteoporóze bez vyhliadky do budúcna sa totiž veľmi ľahko môžete dopracovať aj úplne inak, ako len vekom.

Lucia  mala 37 rokov keď sa jej opäť zrútil svet. Zasa ležala v nemocnici a prednosta gynekologicko-pôrodnej kliniky opäť pri jej posteli len zalamoval rukami, čo to zasa „vystrája“.  Všetky výsledky mala roky negatívne. Nikdy v tehotenstve nemala žiadne problémy okrem toho, že sa len celé roky cítila neskutočne vyčerpaná. Bolo to po piaty krát čo nedokázala vynosiť vytúžené dieťa. A lekári jej opäť nevedeli povedať prečo.

Vytúžená odpoveď po rokoch

Už roky cítila, že niečo nie je v poriadku. Napriek tomu, že odborníci hľadali príčinu, všetko skončilo pri odporúčaní „menej práce a stresu“. Keď sa jej pýtali na príznaky, dookola sa len sťažovala na totálnu vyčerpanosť. Roky to pripisovali vysokému tempu jej pracovného nasadenia. Ona to však cítila inak.

„Ťahalo sa to dlhé roky, až kým som sa pre problémy s kyselinou nedostala ku gastroenterológovi, ktorý okamžite po vyšetrení gastrofibroskopiou už voľným okom videl, že mám dlhé roky neliečenú celiakiu. Roky som o tejto závažnej chorobe, ktorá môže ovplyvňovať aj tehotenstvo netušila. Špecialista ma okamžite upozornil, že to mnohé z mojich problémov vysvetľuje a že okamžite musím ísť aj na vyšetrenie hustoty kostí, na denzitometriu. Neliečená celiakia, ktorú podľa stavu mojich čriev odhadol až na 15 rokov, totiž spôsobuje aj vážnu osteoporózu,“ spomína na začiatky, keď jej gastroenterológ zmenil celý život. Paradoxne sa vtedy vlastne potešila, lebo konečne dostala odpoveď na otázku: Prečo?

Termín na denzitometriu  dostala tak rýchlo až začala tušiť, že „sranda sa skončila“. Keď jej rádiologička urobila prvý scan, zopakovala ho. Bola presvedčená, že prístroj sa pokazil. Keď mladej žene podávala zopakované výsledky hodnoty kostí, tvárila sa, akoby jej išla oznámiť, že jej zostávajú posledné týždne života. Boli to najhoršie výsledky, aké za posledné roky v bratislavskej nemocnici namerali. Mnohí sa takých zlých hodnôt vraj ani nedožijú. A ona mala len 37 rokov.

Život hore nohami

Lucia prišla aj do nemocnice ako vždy. Elegantná na vysokých opätkoch. Keď ju tak po prečítaní výsledkov z denzitometrie uvidel profesor endokrinológie, okamžite jej vysvetlil, že ak chce normálne žiť ďalej, je to jej posledná vychádzka vo vysokých lodičkách. Zakázal jej vlastne úplne všetko, napriek tomu, že subjektívne sa cítila úplne zdravá.

O ťažkej osteoporóze, ktorú spôsobila roky neliečená celiakia, absolútne netušila. Dnes presne vie, čo to znamená, ak niekto o osteoporóze povie, že je to tichý zabijak. K ťažkej forme osteoporózy na chrbtici sa pridala aj osteopénia na bedrových kĺboch. Endokrinológovia ju doslova zachraňovali v hodine H. Ak by jej totiž gastroenterológ konečne nediagnostikoval naozaj závažné ochorenie celiakiu a okamžite ju neposlal aj na denzitometriu, možno dnes už nežije. Okrem neschopnosti donosiť dieťa a vyčerpanosti totiž necítila absolútne nič. Po rokoch však dostala konečne odpoveď a jej sa začal úplne nový život.

„Vzhľadom na to, že nejde o klasickú osteoporózu pre vek či po menopauze, ale sekundárnu, ktorá vznikla pod vplyvom úplne niečoho iného, nemusela som užívať hormonálne lieky. Liečim sa len mimoriadne prísnou bezlepkovou diétou, vápnikom a vitamínom D s podporou liekov, aby sa mi v tele udržal vápnik čo najviac. Doslova sa nalepil na kosti, aj keď v určitom štádiu je už poškodená hustota kostí nezvratná, dá sa len udržiavať daný stav, prípadne spomaliť ten po menopauze. A tá má desí. Raz totiž do nej pôjdem v úplne inej štartovacej pozícii ako väčšina žien,“ zvážnie.

Viac sa o životnom príbehu s celiakiou dočítate na portáli Dalito.sk v článku Osteoporóza: Príbeh, ktorý sa naozaj stal a nie je o veku, hormónoch ani genetike.