Úžasný sprievodca prastarým svetom kultivovania potravín s viac ako 120 receptami od šéfkuchárky Holly Davisovej.

Vyšlapte si stláčaním, nakladaním a fľaškovaním cestu k zdravšiemu životu s knihou Fermantace, s ktorou prichádza Nakladatelský dům GRADA. Štyridsaťročné skúsenosti priekopníčky na poli prirodzených potravín Holly Davisovej sú obsiahnuté v tejto rozsiahlej publikácii, v ktorej sa s nami delí o viac i menej známe recepty a o svoju múdrosť a skúsenosti. Tomuto úžasnému zdroju inšpiratívnych návodov a informácií o fermentovaných potravinách napísal predslov a osobne odporučil kulinársky špecialista a propagátor prírodnej fermentácie potravín Sandor Ellix Katz. Čo má spoločné váš obľúbený farmársky syr s kváskovým chlebom s chrumkavou kôrkou, pohárom perlivého domáceho zázvorového piva alebo miskou marinovaných olív? Vo všetkých prípadoch ide o produkty fermentácie – procesu, ktorým sa s pomocou „dobrých“ baktérií uchovávajú potraviny a premieňajú sa na jedinečne lahodné pokrmy a nápoje, ktoré pozoruhodným spôsobom prospievajú nášmu zdraviu. Vďaka rastúcemu povedomiu o tom, ako zásadne jedlá bohaté na probiotiká pôsobia na našu fyzickú a duševnú pohodu, dnes prastaré umenie fermentácie prechádza obrodou. Autorka knihy Holly Davisová je šéfkuchárka, ktorá pracuje s prirodzenými potravinami, a spoluzakladateľka zdravého rýchleho občerstvenia Iku Wholefoods v austrálskom Sydney. Svoju fermentačnú púť začala v dobe dospievania, kde nechávala v bielizníku svojej matky a na všetkých využiteľných plochách v dome fermentovať skvelú nakladanú zeleninu, syry a nápoje. Tieto pokrmy vyrába a ich výrobe učí ostatných už viac ako 40 rokov. Sledovať ju môžete na jej instagrame @hollydaviswholefood alebo na stránkách foodbyhollydavis.com, kde nájdete aj videá k niektorým postupom popisovaným v tejto knihe.

KVASENÁ ČERVENÁ KAPUSTA S RIASOU ARAME A ZÁZVOROM

Táto životom pulzujúca variácia na tradičnú kyslú kapustu (jednoduchý fermentovaný výrobok z bielej alebo červenej kapusty, soli a prípadne aj korenia, ako je rasca) je dokonalá v kombinácii s ťažšími jedlami, pomáha zvládnuť tuk a vyvažuje silné chute – je to moja voľba k vaječným raňajkám. Pridanie morskej zeleniny bohatej na minerály, ako je napríklad arame, vylepšuje nutričný profil tohto pokrmu a zázvor mu dodáva šmrnc.

ASI NA 1,5L FĽAŠU, doba prípravy: 7–30 dní

5 g riasy arame (prúžky)
2 kg červenej kapusty
1 veľký, najemno nakrájaný alebo nastrúhaný kus zázvoru
40 g jemnej morskej soli

Prúžky riasy arame namočte na 15 minút v miske s veľkým množstvom teplej vody. Kapustu prerežte, rozštvrťte a odstráňte vláknité stonky. Nakrájajte na 3 mm pláty a vložte do veľkej misy. Pridajte zázvor a morskú soľ. Soľ votrite do kapusty a zmes energicky premačkávajte, kým kapusta nepustí veľa tekutiny. Riasu arame sceďte a vodu z namáčania vylejte. Arame dôkladne vmiešajte do kapusty. OSÍDLENIE – vezmite čistý pohár s viečkom a úplne ho vyplňte kapustovou zmesou. Kapustu energicky prepichujte (pozri poznámku nižšie). Doplňte ďalšou kapustou a ešte viac pritlačte, aby ste mali istotu, že je úplne ponorená do tekutiny. Dbajte na to, aby medzi jej hladinou a okrajom nádoby zostali voľné aspoň 2 cm priestoru. Použite zeleninovú zátku alebo kvasnú zátku, prípadne zeleninu len stlačte pod hladinu a pevne uzavrite viečko. Pohár označte etiketou a postavte ho na tanier alebo tácku. Nechajte fermentovať 7–30 dní na chladnom mieste. Postupne uvidíte bublinky; spočiatku ich bude pár, neskôr veľa. Po čase začnú ubúdať a v tej chvíli môžete začať s ochutnávaním. Ja mám túto kapustu najradšej asi po mesiaci, kedy je už naozaj dosť kyslá, vy ale ochutnávajte, kým nebudete spokojní s chuťou, a potom pohár uložte do chladničky, kde vydrží až 12 mesiacov. Môžete to urobiť ako ja: pohár postavte na podlahu a potom použite vlastnú čistú päsť a váhu tela, oprite sa o zeleninu a tým ju stlačte pod hladinu.