Recept na výborný bezlepkový chlieb

Do 500 ml vody namočíme 2 PL psyllia aspoň na 20 minút (ideálne na celú noc), občas premiešame.

V 50 ml vody rozmiešame 15 g droždia a 1 ČL cukru, necháme vzísť kvások. V mise zmiešame 500 g bezlepkovej múky (začiatočníci použijú hotovú bezlepkovú zmes na chlieb alebo kysnuté cesto, skúsenejší v pečení môžu časť aj 50% nahradiť jednodruhovými bezlepkovými múkami), 2 ČL soli, 2 PL mletej rasce alebo chlebového korenia podľa chuti, pridáme vodu s napučaným psylliom a vzídený kvások, dobre premiešame mixérom alebo vareškou, pridáme ešte 2 PL oleja, premiešame a necháme kysnúť v zakrytej mise, kým sa cesto nezdvojnásobí. Cesto opatrne vyberieme, poprekladáme na pomúčenej doske (nepridávame veľa múky, na podsypanie som použila max 4 – 5 PL múky), vytvarujeme bochník, dáme znova kysnúť buď na papier na pečenie do zakrytej misy na 20 – 30 minút alebo do olejom vymastenej formy, jánskej misy a pod. Pred pečením môžeme bochník zhora narezať žiletkou alebo orezávačom. Medzitým si vyhrejeme rúru na 250°C – vyhriať dáme aj plech na pečenie chleba (ak nepečieme vo forme alebo v jánskej mise). Zároveň na dno rúry dáme vyhriať aj starší menší plech alebo hrniec s vodou, ktorý bude vytvárať paru počas prvých minút pečenia. Chlieb preložíme aj s papierom a pečieme 15 minút, potom vyberieme plech s vodou, teplotu stiahneme na 200°C a pečieme ešte 35 minút. Upečený chlieb po zaklopaní na spodnej strane duto „zvoní“. Hotový chlieb vyberieme na mriežku, postriekame 2 x vodou z rozprašovača a necháme dobre vychladnúť (aspoň 2, ideálne aspoň 4 hodiny).

Recept na výborný bezlepkový chlieb od Lenky Školovej (Jurečkovej), verzia s droždím, uverejnila na našom FB Slávka Nováková, ktorá je na FB v skupine Bezlepkové kváskovanie, kde nájdete bezlepkové recepty a aj vám radi poradia: ) Ďakujeme : )