Lepok je nenápadný vinník jedného z najrozšírenejších skrytých ochorení menom celiakia. Rafinované autoimunitné ochorenie sa často prejavuje nešpecifickými príznakmi, čo má za následok, že viac ako polovica celiatikov v rámci populácie o svojom ochorení nevie. Overte si vďaka kampani Máj – mesiac bez lepku, že nepatríte medzi nich!

Predpokladá sa, že celiakiou trpí až 1% dospelej populácie. Podľa sčítania dispenzarizovaných pacientov s celiakiou v gastroenterologických ambulanciách z roku 2020 máme na Slovensku 22 735 pacientov s touto diagnózou. Tí ostatní o svojom ochorení zatiaľ ešte nevedia, prípadne ešte nenavštívili gastroenterológa, ktorý toto ochorenie diagnostikuje.

Je preto veľmi dôležité, aby sa ľudia diagnostiky neobávali a v prípade ťažkostí, prípadne výskytu celiakie v blízkej rodine, určite navštívili odborníka. Včasná diagnostika tak zabráni možným neskorším komplikáciám, ktoré s nezistenou, alebo neskoro zistenou celiakiou môžu súvisieť.“ odporúča Jarmila Kabátová, dietologička odbornej detskej ambulancie s.r.o., Piešťany, Gastroentero-Hepatologické centrum THALION, EndoCorp s.r.o., Trnava.

Ak vás trápi častá bezdôvodná únava, nafukovanie, hnačky či naopak zápcha, bolesti hlavy, lámavé nechty, problémy s otehotnením a mnohé ďalšie príznaky rôzneho druhu – môžu len veľmi nenápadne naznačovať, že s vaším organizmom niečo nie je v poriadku. A príčinou môže byť práve lepok.

Diagnostika nie je strašiak

Obavy z diagnostiky ochorenia, prípadne predsudok, že bude nutné navštíviť nespočet lekárov, často odradí od správneho postupu. „Diagnostika celiakie v podstate pozostáva zo štyroch stupňov. Prvý stupeň predstavujú klinické prejavy, ktoré však môžu poukazovať na množstvo iných ťažkostí, ktoré na prvý dojem nemusia ani súvisieť s lepkom alebo tráviacim traktom. Druhý stupeň predstavuje serologické vyšetrenie – odber krvi, ktoré podozrenie na celiakiu potvrdí, alebo vyvráti. Pokiaľ hovoríme o diagnostike celiakie, potom na základe pozitívnych protilátok na lepok je potrebné urobiť ešte bioptické vyšetrenie. Bez pozitívnej histológie nie je možné definitívne diagnózu celiakie stanoviť a pacient na Slovensku nemá ani nárok na preskripciu bezlepkových výrobkov.“ konštatuje Jarmila Kabátová.

Dobrou správou najmä pre detských a adolescentných pacientov je, že v tejto vekovej kategórii je možné urobiť diagnostiku na základe presne stanovených kritérií aj iba na základe sérologie bez potvrdzujúcej biopsie.

Mnoho ľudí si len jednoducho zo stravy vysadí lepok a ak sa cítia lepšie, ostanú pri bezlepkovej strave. Takéto samonastavenie sa na bezlepkovú diétu vám však môže skomplikovať situáciu, nakoľko bez zaťaženia organizmu lepkom už diagnostika nie je možná. Ak je teda lepok naozaj zdrojom vašich problémov, stratíte nárok na príspevok pri nákupe špecifických bezlepkových potravín, nehovoriac o skutočnosti, že zavedenie bezlepkovej diéty je vhodné odkonzultovať s dietológom, aby vaša strava, aj napriek určitým reštrikciám, bola plnohodnotná a nedochádzalo k deficitu niektorých živín.

Je bezlepková diéta zdravšia?

„Ako pre koho. Bezlepková diéta je jediná možná liečba pre celiatika, či človeka s intoleranciou na lepok. Pre bežného konzumenta lepku však zdravšia byť vôbec nemusí. Nie je ani zárukou, že vďaka nej schudnete.“ dodáva Jarmila Kabátová.

Celiakia a všetky formy neznášanlivosti lepku sa dajú liečiť jediným spôsobom – prísnou bezlepkovou diétou. Bezlepková diéta ako jediná zaručí, že sa povrch tenkého čreva dokáže „uzdraviť“, vďaka čomu vymiznú aj všetky prípadné nepríjemné prejavy ochorenia. Diétu však už musíte dodržiavať doživotne, čo dnes, kedy chutné bezlepkové výrobky a suroviny nájdete v prakticky každej predajni potravín, či dokonca drogérii alebo e-shope, nie je taká zásadná komplikácia, ako by sa mohlo na začiatku zdať.

Neobávajte sa zistiť, ako to skutočne medzi vami a lepkom je:

  • Navštívte stránku  bit.ly/dobrebezlepku
  • Kliknite na dotazník „Test symptómov“, ktorý odhalí prvé príznaky neznášanlivosti lepku, zdarma na webovej stránke.
  • Na základe výsledku dotazníka sa dozviete, či váš problém môže súvisieť s lepkom a je vhodné konzultovať ho so špecialistom.

Osvetový projekt “Máj – mesiac bez lepku 2021“ prináša taliansky výrobca prémiových bezlepkových potravín Schär.

#dobrebezlepku

IG – @schaerglutenfree

FB – @schaer.sk