Sladká a orechová: Ochutnajte delikátnu tortu bez lepku

Tento rok síce iba v kruhu najbližšej rodiny, ale o to sladšie. Aj také môžu byť vaše jarné dni, ak si ich dochutíte delikátnym dezertom, ktorý pre vás pripravila foodblogerka Veronika Čopíková. Nechajte sa inšpirovať voňavou kombináciou orechov, mascarpone a čokolády a potešíte aj maškrtníkov, ktorí lepok či laktózu netolerujú práve najlepšie.

Orechová torta á la Lenivá kuchárka

BEZ LEPKU A LAKTÓZY
Ingrediencie na formu s Ø 20 cm

2 korpusy
6 vajec
120 g trstinového cukru
140 ml panenského olivového oleja K-Bio
120 g mandľovej múky
120 g mletých vlašských orechov
2 ČL bezlepkového kypriaceho prášku do pečiva, štipka soli
bezlaktózové maslo K-free na vymazanie formy

Krém
120 g bezlaktózového mascarpone
80 g bezlaktózového čerstvého krémového syra K-free
75 g horkej čokolády bez obsahu laktózy
90 ml bezlaktózovej smotany na šľahanie K-free
2-3 PL trstinového cukru

Poleva
50 g horkej čokolády bez obsahu laktózy
1 ČL kokosového oleja
70 g lieskových orechov

Postup

  1. V jednej miske vyšľaháme 3 bielky so štipkou soli do snehu. V druhej miske vyšľaháme 3 žĺtky s cukrom. K žĺtkovej zmesi pridáme 70 ml olivového oleja a zašľaháme. Pridáme 60 g mandľovej múky zmiešanej s 1 ČL prášku do pečiva a 60 g mletých vlašských orechov, časť snehu z bielkov a ručne metličkou premiešame. Na záver po častiach pridáme zvyšok snehu a jemne premiešame. Okrúhlu formu vymažeme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie. Nadýchané cesto vylejeme do pripravenej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme cca 25 minút. Po uplynutí času otestujeme špáradlom, či je korpus upečený. Vytiahneme ho z rúry, necháme vychladnúť a následne tupým nožom uvoľníme okraje korpusu od formy. Korpus preklopíme na mriežku, opatrne z neho stiahneme papier na pečenie a necháme vychladnúť. Rovnakým spôsobom pripravíme druhý korpus.
  2. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu na krém. Stiahneme ju zo sporáka, necháme vychladnúť a pridáme mascarpone a čerstvý krémový syr (izbovej teploty). Prešľaháme mixérom, pridáme cukor a smotanu a na vysokých otáčkach zašľaháme do krému. Ak je to potrebné, ešte dosladíme.
  3. Pustíme sa do vrstvenia. Na tortový podnos položíme korpus. Natrieme naň cca 1/3 krému a posypeme nasekanými lieskovými orieškami. Prikryjeme druhým korpusom a pritlačíme. Vrch a boky torty natrieme krémom a tortu odložíme do chladničky. Ak vám zostane krém, odložte si ho, poslúži na pretretie bokov torty.
  4. Po niekoľkých hodinách vyberieme tortu z chladničky a ak je to potrebné, boky ešte potrieme vrstvou krému, ktorou uhladíme drobné nedokonalosti. Na záver tortu polejeme čokoládovou polevou – čokoládou roztopenou vo vodnom kúpeli, ku ktorej sme pridali lyžičku kokosového oleja, a posypeme nasekanými lieskovými orieškami.

Náš tip: Všetko potrebné (nielen) na prípravu orechovej torty nájdete pod značkou K-free pod jednou strechou v Kauflande.