Závažné choroby ako je napríklad rakovina sú aj napriek intenzívnej pozornosti stále závažným zdravotným problémom. Nové kmene chrípky sa objavujú častejšie, než ich WHO môže dokumentovať a vakcíny proti chrípke sú často len minimálne účinné. Je jasné, že napriek všetkej snahe a financiám, veda a medicína nestačia držať krok so stále novými zdravotnými problémami. Ako príklad môžu poslúžiť antibiotiká – ich nadmerné užívanie viedlo k vzniku nebezpečnejších a viac rezistentných kmeňov baktérií. Alergie, autoimunitné choroby a rakovina sú potom výsledkom zle fungujúceho imunitného systému. Súčasne je tiež jasné, že rýchlosť nášho vyliečenia je závislá na plne funkčnom imunitnom systéme.

Prirodzené látky, určené na prevenciu a podpornú liečbu najrôznejších chorôb, sú vyhľadávané a používané po celú ľudskú históriu, nakoniec postava babičky korenárky je známa na celom svete. Polysacharidy všeobecne a glukány zvlášť, majú ako imunomodulátory dlhú históriu. Prvé doklady pochádzajú už z počiatku 18. storočia, kedy sa ukázalo, že niektoré infekčné choroby súčasne majú terapeutické účinky na rakovinové bujnenie. Výskum zosilnel najmä v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch minulého storočia. Všeobecne vzaté, glukán je chemický názov pre polymér glukózy. Týchto polymérov existuje celý rad, a aj keď sú chemicky heterogénne, pre ich opis sa vžil termín „Beta-glukan” alebo betaglukán. Zjednodušene povedané, glukány sú prírodné polysacharidy, tvorené spojením mnohých molekúl glukózy. V prírode tvoria glukány vysoko konzervované štrukturálne zložky bunkovej steny kvasiniek a húb.

V posledných rokoch sa pomocou intenzívneho výskumu v rade laboratórií po celom svete podarilo objasniť vskutku neobyčajné výsledky, ktoré na imunitný systém glukán má. Dnes poznáme nielen receptory, na ktoré sa glukán viaže, ale aj signály, ktoré informáciu prenášajú do bunky. „Zázračné“ účinky glukánu ale aktiváciou imunitných buniek nekončia. Popri schopnosti vyladiť imunitný systém na optimálnu úroveň sa glukán dokáže postarať aj o to, aby ich bol dostatok. Glukán totiž podporuje rast prekurzorov buniek v kostnej dreni, čo má za následok rýchlejší prístup buniek do jednotlivých orgánov. Medzi ďalšie účinky glukánov patrí tiež zrýchlené hojenie rán a regulácie stresu. Jednou z významných kvalít glukánov je skutočnosť, že nemajú žiadne vedľajšie účinky a neexistuje možnosť predávkovania.

Glukán preukázateľne hrá dôležitú úlohu v nasledujúcich biologických procesoch:

• antiinfekčná imunita
• antinádorová imunita
• hojenie rán
• ochrana proti radiácii
• znižovanie hladiny cholesterolu
• problémy krvotvorby

Ruka v ruke s tým, ako sa rozširujú informácie o účinkoch glukánov, rastie aj ich ponuka, hoci zatiaľ poväčšine prostredníctvom internetu. Súboj kvasničných a hubových glukánov je daný skôr tradíciou, kedy v časoch prvých serióznych štúdií jednotlivé vedecké skupiny pracovali iba s jedným typom a celkom pochopiteľne sa snažili propagovať ten „svoj“. Keďže západná civilizácia tradične pije pivo a je chleba, tak má nadbytok kvasníc a kvasničné glukány sú najviac študované a sú považované za najlepšie. Aj tak je dôležité venovať sa otázke, ktorý glukán kúpiť a ponuku jednotlivých firiem si dobre prezrieť. Glukány totiž nie sú najlacnejším potravinovým doplnkom, takže je lepšie nekupovať mačku vo vreci. Rovnako tak by sme ale nemali automaticky siahnuť po tom najlacnejšom, pretože je to často znak nevalnej aktivity. A už vôbec by sme sa nemali zaujímať o tie „glukány“, ktoré sú len drveným práškom zo sušených húb alebo kvasníc. Tie totiž nezostávajú v našom zažívacom trakte dostatočne dlho na to, aby z nich náš organizmus glukán vydoloval.

Bude tiež lepšie, keď sa vyhneme firmám s najrôznejšími pseudovedeckými teóriami, ktoré naznačujú, že práve ich glukán je ten najlepší. Patrí tu napríklad tvrdenie o tom, že ich glukán je menší a teda lepšie vstrebateľný. Niečo podobné bolo už síce dávno vyvrátené, pretože mechanizmus prieniku glukánu z čreva do buniek imunitného systému je už dobre známy a popísaný, avšak na internete sa s tým môžeme opakovane stretnúť. Stovky štúdií totiž preukázali, že na veľkosti nezáleží. Dokonca nezáleží ani na tom, či je glukán rozpustný alebo nerozpustný.

Pozornosť je dobré venovať aj textom, ktorými sa jednotlivé firmy chvália. Dôležitý je najmä opis zdroja a čistoty, priznanie výrobcu a najmä doklady o účinku. Nesmieme ale uveriť veľavravným sľubom, ale dať na skutočné vedecké práce. Solídna firma bude mať prístup k publikáciám, ktoré jej glukán testovali, a nebude sa obávať ich na webovej stránke alebo v letáku zverejniť.

Prof. Dr. Václav Větvička, Ph.D., popredný svetový odborník na glukany
je autorom viac ako 180 publikácií, 6 monografií a 5 patentov. Venuje sa vývoju prírodných imunomodulátorov, predovšetkým beta glukanu.
University of Louisville, USA