Celiakia – teda autoimunitné ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, vyvolaná neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raži a ovsa, veľmi často komplikuje život aj aktívnym športovcom, pričom kvalitná výživa je pre športovca základom úspechu.

Podstatou ochorenia je neprimeraná reakcia organizmu na kontakt s gluténom (lepok) – čo je bielkovina niektorých obilnín. Reakcia je najsilnejšia v mieste kontaktu – v sliznici tenkého čreva. Vzniká chronický zápal a dege-nerácia sliznice a hlbších vrstiev črevnej steny, ktorá spôsobuje zhoršené vstrebávanie mnohých látok (napr. vitamíny, vápnik, železo).

Ako a kedy sa celiakia prejavuje?
Celiakia sa môže prejavovať veľmi rôznorodo. Formy celiakie tvoria typický obraz ľadovca, pričom len asi 10 % pacientov sa manifestuje typickými prejavmi ochorenia a až 90% pacientov je bez klinických príznakov.

Môže sa manifestovať príznakmi „malabsorbčného syndrómu“:

• hnačka, objemné riedke stolice (400 až 1000 g), kyslého zápachu a svetlej farby s vysokým obsahom tukov, plávajúce na vode, nafukovanie, zvýšená plynatosť čriev, pocit tlaku v bruchu,

• celková slabosť, chudnutie, u detí podvýživa, oneskorený rast, malé priberanie na váhe, oneskorenie pohlavného vývoja,

• depresívne stavy a iné zmeny psychiky (mrzutosť, podráždenosť, plachosť, úzkosť, nepokoj).

Medzi vedľajšie príznaky – resp. komplikácie, patria:

– anémia (málokrvnosť), krvácavé stavy,

– výrazný deficit vitamínov (hlavne vitamíny skupiny
B a vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E, K), železa, kyseliny listovej = > následne ragády kútikov úst, vyhladený jazyk, aftózne zápaly ďasien a periférne opuchy,

– svalové kŕče, slabosť, parestézie (mravenčenie, brnenie),

– kĺbové bolesti, osteoporóza (rednutie kostí pri nedostatku vápnika), zlomeniny kostí, u detí rachitída (nedostatok vitamínu D),

– kožné prejavy: suchá koža, bledosť, pigmentácie, dermatitis herpetiformis Duhring (herpetický zápal kože)
a ekzémy, mäkké lámavé nechty,

– poruchy plodnosti, znížená sexuálna aktivita.

Ako sa celiakia diagnostikuje?
Vzhľadom na variabilitu klinických prejavov ochorenia má pre stanovenie diagnózy, popri dôkladnej anamnéze a fyzikálnom vyšetrení, rozhodujúci význam histologické a laboratórne vyšetrenie.

• stanovenie protilátok v krvi

špecifické pre celiakiu sú antiendomyzeálne protilátky, transglutamináza a antigliadínové protilátky. Hodnota meraných protilátok koreluje so závažnosťou klinických prejavov a možno ju využiť aj ako parameter priebehu ochorenia.

• endoskopické vyšetrenie
pomocou zavedenia sondy cez žalúdok až do tenkého čreva je možné jednak makroskopické zobrazenie sliznice a posúdenie prítomnosti resp. závažnosti atrofie klkov tenkého čreva, čiže poškodenia normálneho reliéfu sliznice, ako aj mikroskopické vyšetrenie odobratých vzoriek tkaniva, tzv. biopsia, zo sliznice tenkého čreva (jejuna).

Celiakia je síce závažné, ale liečiteľné (resp. riešiteľné) ochorenie. Jej terapia spočíva v celoživotnom vyhýbaní sa potravinám obsahujúcich lepok – bezlepková diéta. Nevyhnutnosťou pre dodržiavanie diéty je sledovať presné označovanie potravín ako „gluten-free“.

Na začiatku liečby je vhodné sa kvôli znovuobnoveniu funkcie tenkého čreva vyhýbať aj mliečnym produktom, lebo kvôli nedostatku laktázy je narušený aj rozklad mliečneho cukru (tzv. „prechodná intolerancia laktózy“). Chyby v stravovaní veľmi rýchlo opätovne vyvolávajú symptómy a po rokoch môžu viesť k vzniku rakoviny čreva ako aj iných zhubných ochorení, najmä malígnych lymfómov.

Mám celiakiu – čo to pre mňa znamená?
Ak sa u vás prejavia niektoré z typických klinických príznakov a následne sa celiakia potvrdí aj vyššie uvedenými vyšetreniami, život sa nekončí. Celiakia je síce závažné, ale liečiteľné (resp. riešiteľné) ochorenie.

• Terapia celiakie spočíva v celoživotnom vyhýbaní sa potravinám obsahujúcich lepok – bezlepková diéta. Nevyhnutnosťou pre dodržiavanie diéty je presné označovanie potravín ako „gluten-free“.

• Na začiatku liečby by sa malo kvôli znovuobnoveniu funkcie tenkého čreva vyhýbať aj mliečnym produktom, lebo kvôli nedostatku laktázy je narušený aj rozklad mliečnych bielkovín (tzv. „prechodná intolerancia laktózy“).

• Chyby v stravovaní veľmi rýchlo opätovne vyvolávajú symptómy a po rokoch môžu viesť k vzniku rakoviny čreva ako aj iných zhubných ochorení, najmä malígnych lymfómov.

• Po zavedení prísnej bezlepkovej diéty sa klinický stav rýchlo upravuje už v priebehu prvého mesiaca diéty. Črevná sliznica sa však normalizuje až niekoľko mesiacov.

Vhodné potraviny

Pre športovcov s vyššou potrebou sacharidov môže bezlepková diéta predstavovať výzvu, a preto je žiadúce aby zaradili do jedálnička bezlepkovú stravu, ktorá je dostatočne výživná. Mala by obsahovať dostatočné množstvo SACHARIDOV, pričom sa múka nahradzuje inými druhmi, ktoré lepok neobsahujú. Príkladom je pohánková, kukuričná, maková, ľanová, kokosová, mandľová, ryžová múka či amarant.

Pri športovej výžive je potrebné aj dostatočné množstvo PROTEÍNOV, ako zdroj bielkovín, ktoré sú rýchlo stráviteľné a zaručia konzumentovi dodanie potrebných bielkovín pre správne budovanie svalov. Dôležité sú či už po športovom výkone alebo počas dňa. Bežný srvátkový proteín obsahuje stopy lepku, ale existujú bezlepkové proteíny, ako napríklad sójový proteín, hrachový izolát, konopný proteín a medzi najobľúbenejšie vďaka vysokému obsahu bielkovín a taktiež absencii laktózy patrí hovädzí proteín.

V súčasnosti sa v hojnej miere objavuje spoločne
s celiakiou i laktózová intolerancia. Ide o neschopnosť tráviaceho traktu spracovať laktózu alebo mliečny cukor. Pri užívaní športových doplnkov si musíte dávať pozor, aby ste sa vyvarovali príjmu mliečneho cukru, ktorý býva v produktoch zastúpený.

Na čo si dať pozor
Výkričníkom sú energetické a proteínové tyčinky. V týchto doplnkoch stravy založených na vysokom obsahu sacharidov nájdete stopy lepku, laktózy, sladu či rafinovaných cukrov, a preto patria pri bezlepkovej diéte k rizikám. Pokiaľ chcete pri fyzickej aktivite rýchlo doplniť energiu, musíte siahnuť po doplnkoch, ktoré neobsahujú ani lepok, ani laktózu. Pri výživových doplnkoch je dôležité kontrolovať zloženie produktu.

Najčastejšie chyby v úprave stravy pri celiakii

Bezlepková strava obsahuje menej vlákniny ako strava s lepkom, ktorá je veľmi dôležitá pre zdravé trávenie. Športovcom s nedávno diagnostikovanou alebo neliečenou celiakiou, ale tak isto ženám a vytrvalostným bežcom môže hroziť vyššie riziko nedostatku živín – obzvlášť železa, zinku, vápnika a vitamínu D a B12. Je vhodné tieto vitamín a minerály doplniť rýchlo, aby nedošlo k únave, zraneniu a tiež oslabeniu imunity.

Dôsledky zanedbania diéty pri celiakii

• rakovina tráviaceho systému (lymfóm, adenokarcinóm),
• rozvoj laktózovej či fruktózovej intolerancie
• a autoimúnnych ochorení,
• rozvoj syndrómu bakteriálneho prerastania čreva,
• osteoporóza a nedostatok vitamínu D,
• anémia a nedostatok vitamínov skupiny B,
• poruchy rastu u detí,
• neplodnosť a potraty,
• epileptické záchvaty, psychické poruchy, depresia,
• chronický únavový syndróm.

V prípade nedodržiavania bezlepkovej diéty sa môžu u celiatikov prejaviť následky v podobe alergie, ale aj iných ochorení, ktoré zdanlivo nesúvisia s celiakiou a príznakov spomínaných v článku vyššie. Vždy myslime na to, že pri celiakii je narušená slizničná bariéra a zvýšená priepustnosť črevnej steny. Cieľom pri bezlepkovej diéte je črevo opäť zregenerovať a znížiť túto priepustnosť.

Prvým krokom je bezlepková strava, druhým krokom je uvedomiť si zodpovednosť za svoje zdravie a tretím zmena myslenia. Akékoľvek ochorenie je výzvou na zmenu a „spolužitie“ s ochorením pomôže zdolať aj tie najneriešiteľnejšie situácie.

Pri troche tréningu sa dá na bezlepkovú diétu zvyknúť, naučiť sa rozlišovať potraviny obsahujúce lepok a dokonca veľmi chutne variť . Je už k dispozícii množstvo receptov , ktoré sú napriek vyššej zložitosti surovín nielen veľmi chutné, ale aj dostatočne výživné.

MUDr. Bergendiová Katarína, PhD.

Klinický imunológ a alergológ

Držiteľka medzinárodného certifikátu z nového odvetvia športovej imunológie, ako jediná na Slovensku. V roku 2002 obhájila na LFUK dizertačnú doktorandskú prácu „Šport a imunitný systém“.

www.imunovital.sk