Vydavateľstvo Smart Press vám prináša súťaž o knihu BEZ LEPKU. Zapojte sa aj Vy a TRAJA z vás majú šancu stať sa šťastným výhercom.

Napíšte nám na mail: info@bezlepku.sk do 8.12.2017
Váš obľúbený VIANOČNÝ BEZLEPKOVÝ RECEPT a meno autorky knihy BEZ LEPKU.
Želáme vám všetkým veľa šťastia : )

V knižnej novinke BEZ LEPKU nájdete recepty na koláče, torty, zákusky, vianočné cukrovinky, žemličky, pizzu, quiche, chlieb.

Varenie a pečenie bez lepku má svoje úskalia – bezlepkové cesto sa totiž chová úplne inak ako klasické. Autorka knihy, ktorá je mamičkou syna s celiakiou, to ale pojala ako výzvu a založila úspešnú špecializovanú cukráreň. Spolu s vydavateľstvom Smart Press, s.r.o. pripravila knihu, ktorá obsahuje viac ako 60 vyladených receptov, preverených každodennou praxou. Vďaka nim budete môcť aj u seba doma urobiť (nielen) deťom bezlepkové kornútky na zmrzlinu, torty, cupcakes, venčeky alebo špičky. Okrem klasických zákuskov tu ale nájdete aj rad receptov na každý deň: rýchle bábovky a ďalšie sladké dobroty, či úžasný chlieb a pečivo v bezlepkovom prevedení. Súčasťou knihy sú informácie o vhodných surovinách, prehľadné a osvedčené postupy aj ďalšie praktické rady pre život bez lepku.

Autorka knihy Lucie Kazdová je mama dvoch malých synov a nápad otvoriť si bezlepkovú cukráreň dostala, keď bola jej prvorodenému synovi Vítkovi diagnostikovaná celiakia. Cukráreň a malý bezlepkový obchod v obci Zdiby prevádzkuje s láskou od roku 2013 pod názvom Bezlepková cukrárna.

VIANOČKA
25 porcií – 1 vianočka
40 minút príprava + 120 minút kysnutie + 45 minút pečenie
elektrická rúra – statický režim
220 ml mlieka, teplého
50 g cukru kryštál
20 g čerstvého droždia
375 g bezlepkovej múky Schär Mix B Bread Mix
½ lyžičky soli
65 g masla
2 žĺtky
100 g hrozienok namočených v rume
100 g mandlí
1 vajce na potretie

Postup:
Najprv si z teplého mlieka, lyžice cukru a droždia pripravte kvások. Nechajte ho na teplom mieste pod utierkou vzísť.
Do veľkej misy preosejte múku a pridajte všetky ostatné suroviny vrátane vzniknutého kvásku. Vypracujte vláčne cesto. Na teplom mieste nechajte pod utierkou aspoň hodinu kysnúť.
Po vykysnutí rozdeľte na 9 kusov, vyvaľkajte dlhé valčeky. Najspodnejšej poschodie vianočky bude zo štyroch, prostredná z troch a navrch z dvoch valčekov. Na krajoch pramene dobre spojte, proti zosunutiu celej vianočky na stranu môžete zaistiť špajľami: pár ich zapichnite pozdĺž vrchného poschodia – vianočka sa tým spevní. Upletenie vianočky zo štyroch prameňov je celkom náročné. Ak to ako ja každý rok zabudnete, odporúčam sa pozrieť na niektoré z mnohých videí na YouTube.
Znovu nechajte nakysnúť, potrite rozšľahaným vajcom a pečte 45 minút na 160 ° C. Či je vianočka dostatočne prepečená aj vo vnútri, zistíte vpichom špajdľou, ak sa vám ju podarí vytiahnuť čistú, je vianočka hotová.

Knižnú novinku BEZ LEPKU si môžete objednať aj na https://www.martinus.sk/?uItem=281522