Kvások je kniha plná užitočných rád a tipov, postupy krok za krokom a skvelé recepty. Aj bezlepkové. Jej autorka Lenka Mančíková sa kváskovému pečeniu venuje už dlhé roky a dokonca robí veľmi úspešné kurzy pečenia z kvásku.

„Ak raz podľahnete čaru kváskovania, nie je cesty späť. Budete napr. cestovať na dovolenku aj s kváskom. Mnohí účastníci mojich kurzov mi to potvrdzujú. Najprv sa smejú, keď im to hovorím, neskôr to potvrdzujú,“ vysvetľuje Lenka.
V prvej časti knihy Kvások približuje Lenka Mančíková jednotlivé druhy múky a ako sa skamarátiť s kváskom: ako sa pripraviť, ako založiť kvások, ako sa oň starať a základné pravidlá, ktoré sa oplatí vždy dodržiavať.
Druhú časť tvoria recepty. Najskôr recepty na lievance, vafle a mrkvový chlieb s makom, ak vám zostal zvyšný kvások.
A potom recepty s lepkom i bezlepkové. Napríklad chlieb pita, Pivné žemličky, Kardamónky, Chlieb s čedarom a čili, Chlieb s lieskovcami a hrozienkami, či Orechová bábovka.
Medzi bezlepkovými receptami nájdete napríklad Polentový chlieb bez rozkvasu, Cukinový snack s parmezánom alebo Žemličky z múky z červenej šošovice.

Kniha je doplnená aj krásnymi fotkami, ktoré keď si pozriete, možno sa hneď vrhnete na pečenie z kvásku 🙂

Podobných knižiek o kvásku pribúda, no tento nový Kvások je predsa len iný. Lenka Mančíková ho písala jazykov „svojich kurzov“, čiže snažila sa odpovedať na všetko to, čo ľudí naozaj zaujíma. S čím majú problémy, ako majú presne postupovať alebo čo sa stalo, ak sa im kvások nevydaril. Vynikajúco to zhrnula v článku Kde robíme najčastejšie chyby?, v ktorom okrem iného píše: „Nezúfajte. Keď som začínala s kváskom, učila som sa na vlastných chybách. Preto mám pre vás pár tipov, vďaka ktorým môžete upiecť lepší kváskový chlieb a ušetríte čas.“

Milan Buno, literárny publicista

Kde robíme najčastejšie chyby?: http://lepsiden.sk/pecenie-s-kvaskom-chyby-triky/