Je celiakia obmedzujúca pri dosahovaní športových cieľov?
Existuje bezlepková suplementácia?

Ľudí stravujúcich sa bezlepkovou stravou v dnešnej dobe pribúda, rovnako aj medzi športovcami. Je celiakia skutočný problém pre športovca, alebo môže každý plnohodnotne športovať?
Celiakia je trvalé ochorenie, postihujúce imunitný systém, ktoré sa prejavuje trvalou neznášanlivosťou lepkovej bielkoviny – gluténu. Nachádza sa vo väčšine obilnín. V dnešnej dobe celiakiu možno liečiť len dodržiavaním bezlepkovej diéty, teda elimináciou dráždenia čriev gluténom. Tu nastáva pre väčšinu športovcov alebo začínajúcich nadšencov problém, ako pri bezlepkovej diéte dodržiavať správnu životosprávu potrebnú pre dosahovanie športových cieľov.

V súčasnosti moderný gastrotrh ponúka širokú škálu bezlepkových produktov. Celiakia už teda nie je takou raritou a obmedzujúcim faktorom ako v minulosti. Rovnako aj vo sfére športu, kde je základom vyvážená strava a suplementácia, sa našli výrobcovia, ktorí berú ohľad na celiatikov. Športovci tak nemusia byť obmedzovaní a môžu dosahovať svoje vrcholové ciele.
Napríklad všetkým známa reprezentantka v plávaní Martina Moravcová, či reprezentant v kulturistike Martin Gajňák sa stravujú bezlepkovou stravou a aj napriek neznášanlivosti lepku dosiahli svoje športové ciele.

Začínate pravidelne cvičiť, ale neviete ako si vytvoriť bezlepkový jedálniček pre dosiahnutie Vašich cieľov? Ak je Vaším cieľom schudnúť, pribrať alebo sa iba chcete udržať v športovej aktivite, nezabudnite na správne stravovanie. Hlavným zdrojom lepku ako sme spomínali je pšenica, teda väčšina druhov múky. Tá sa dá po vysadení nahradiť niektorými inými druhmi, ktoré lepok neobsahujú. Príkladom je pohánková, kukuričná, maková, ľanová, kokosová, mandľová, ryžová či amarant. Niektoré sú diétne viac, iné menej. To už záleží na individuálnych potrebách. Klasické ovsené vločky, ktoré patria do bežného jedálnička športovca, sa dajú ľahko nahradiť formou klasických ovsených vločiek zbavených lepku . Možností ako sa stravovať v bezlepkovej diéte je skutočné mnoho, nebojte sa experimentovať a hľadajte zdravé – bezlepkové alternatívy produktov, ktoré zvyčajne obsahujú lepok.

Pre dosiahnutie športových cieľov sú potrebné aj športové doplnky, ktoré sú často celiatikmi nevyhľadávané, pretože si myslia, že obsahujú lepok. Tento fakt musíme vyvrátiť, keďže dnes nájdete na trhu alternatívy športových doplnkov bez lepku. Zrejme najviac využívaným je práve proteín, ako rýchly zdroj bielkovín, či už po športovom výkone alebo počas dňa. Bežný srvátkový proteín však obsahuje stopy lepku. Existujú však bezlepkové proteíny, ako napríklad :
sójový proteín 
hrachový izolát
konopný proteín
– medzi najobľúbenejšie vďaka vysokému obsahu bielkovín a taktiež absencie laktózy patrí hovädzí proteín.
Všetky druhy proteínov nájdeme dostupné v rôznych príchutiach, takže si naozaj vyberie každý.

Dokonca aj iné produkty využívané športovcami ako BCAA a glutamín sú dostupné ako bezlepkové. V tabletách alebo prášku, ochutené či bez príchute. Jedným z často využívaných doplnkov výživy sú aj minerály vo forme Elektrolytov , ktoré naše telo po športovom výkone stráca, a preto je nutné si ich doplniť.

Ak máte intoleranciu lepku, a preto ste svoje športové ciele dlhodobo odkladali, keďže ste sa obávali, že bez vyváženej stravy a športových doplnkov to stráca zmysel, tak veríme, že vďaka týmto informáciám si splníte svoje športové ciele! Nebojte sa vyskúšať bezlepkové športové doplnky a možno aj z Vás alebo Vašich detí raz bude úspešný Slovenský reprezentant, ako vyššie spomenutá Martina Moravcová.

Myprotein.sk