zemiakove_cesto_300

Na dve šišky knedlí alebo 12 – 14 knedlí plnených mäsom:

500 g v šupke uvarených, ošúpaných a najemno nastrúhaných zemiakov (varný typ B, BC)
10 – 12 polievkových lyžíc Schär Mix B + na podsypanie (podľa škrobnatosti zemiakov) alebo 10 polievkových lyžíc Schär B
+ 2 polievkové lyžice zemiakového bezlepkového škrobu
1 celé vajce
soľ podľa chuti

1. V miske zmiešame nastrúhané zemiaky so soľou, vajcom a múkou. Podsypeme si dosku a miesime, až sa všetky ingre-diencie spoja v hladké cesto (v prípade potreby podsypávame múkou). Nakoniec z cesta vytvoríme dve šišky, znova ich obalíme v múke a necháme odpočinúť.

2. Knedle vložíme do vriacej osolenej vody a stiahneme plameň tak o dva stupne (napr. z 9 na 7). Varíme v horúcej vode (tzn. pod bodom varu ich necháme len prebublávať, aby sa nerozvarili) za občasného opatrného obracania asi 17 minút. Ak chceme vedieť, či sú knedle dostatočne uvarené, jednu knedľu z vody vyberieme, rozkrojíme niťou a skontrolujeme, či je cesto vo vnútri pevné a jednoliatej farby (nedovarený stred sa tiahne
a je trochu svetlejší). Neuvarené knedle môžeme vrátiť do vody a nechať ešte 2 – 3 minúty variť.

3. Z tohto univerzálneho cesta môžete vytvoriť obľúbené knedle plnené údeným mäsom alebo vytvoriť šišky a podávať ich s makom alebo na slano s opraženou cibuľkou a špenátom. Plnené knedle varíme podľa veľkosti 6 – 8 minút a šišky
5 – 7 minút. Uvarené zvyčajne vyplávajú. Z vody ich vyberáme veľmi opatrne, najlepšie dierkovanou naberačkou, aby sa nepotrhali.