Jeme príliš veľa, pohybujeme sa príliš málo a nevnímame signály nášho tela. Výsledkom je potom nevyrovnaný pomer prijímanej a vydávanej energie. Nevyužitá energia sa ukladá v tukových bunkách a ak táto nerovnováha pretrváva dlhší čas, človek začne priberať.
Možno aj vy túžite byť zdravší. Byť v lepšej kondícii, mať ideálnu hmotnosť. Nová kniha Stravovanie podľa biorytmov vám poradí, ako postupovať,  aby vaša  cesta za zdravím bola ľahšia a zábavnejšia.

Približne polovicu problémov s nadváhou majú na svedomí dedičné dispozície. Napriek tomu by sa nikto nemal schovávať za svoje gény. A hoci je pre takého človeka ťažšie zostať štíhly, pravidelná strava zabráni nadmernému priberaniu.

Stravovanie podľa biorytmov ponúka zrozumiteľný, jednoduchý, a najmä prirodzený stravovací systém, ktorý takmer nič nezakazuje. Najdôležitejšiu úlohu v ňom totiž hrá čas, ktorý nosíme v sebe.
Keď sa naučíme načúvať svojmu telu a rešpektovať svoje vnútorné biologické hodiny, pocítime prílev energie a zároveň sa zbavíme nadbytočných kilogramov.

Pomôžu nám pri tom aj praktické rady, tipy a chutné rýchle recepty skúsenej autorky. Jarmila Mandžuková je česká spisovateľka,  autorka vyše 90 kníh o zdravom stravovaní a správnom životnom štýle, kuchárskych a motivačných kníh.

Jedzte podľa biorytmov
Naše vnútorné hodiny regulujú veľa rôznych biologických procesov, ako spánok a bdenie, telesnú teplotu, tvorbu energie, tvorbu hormónov atď. Niektoré aktivity prevládajú cez deň, iné v noci. Cez deň sa spravidla opotrebúvajú orgány, nastáva rozpad buniek, v noci prevládajú procesy, ktoré zabezpečujú obnovu tkaniva, regeneráciu buniek a orgánov.
V noci sa vylučuje melatonín, hormón navodzujúci spánok, zatiaľ čo s prichádzajúcim ránom sa začínajú vylučovať stresové hormóny (kortizol, adrenalín a iné). Vo všeobecnosti je ľudský organizmus nastavený na aktivitu v prvej polovici dňa a na pokojnejší režim popoludní a večer, a tomu by malo zodpovedať aj rozloženie konzumácie potravín a energetického príjmu v priebehu dňa.

Pre lepšie pochopenie všetkých súvislostí a fungovania vnútorného „cestovného poriadku“ ľudského tela som v nasledujúcich kapitolách zhrnula informácie o činnosti jednotlivých orgánov v súvislosti so stravovaním a ďalšie zaujímavé fakty, s ktorými by ste mali byť oboznámení, ak vaším cieľom je harmonický a spokojný život v štíhlom tele. Zosúlaďte sa so svojím biorytmom, uvidíte, že sa budete cítiť lepšie!

Oveľa viac sa dozviete v knihe plnej tipov Stravovanie podľa biorytmov.

Stravovanie podla biorytmov