Kto by nepoznal chuť tradičnej slovenskej rybacej pochúťky – tresky v majonéze? A ruku na srdce, kto z nás by ju nemiloval? Dobrá správa pre nás, ľudí s celiakiou je, že si tresku v rámci našej diéty nemusíme vôbec odopierať. A dokonca si ju môžeme teraz vychutnať ešte zdravšiu – vďaka vylepšeniam,  s ktorými prichádza výrobca najobľúbenejšej tresky u nás, Ryba Žilina.

Ryby by mali mať v jedálničku celiatikov a ľudí na bezlepkovej diéte dôležité miesto. Sú totiž  bohatým zdrojom bielkovín, lipidov, minerálnych látok a vitamínov. Vedci už pred viac ako 30 rokmi zistili, že omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú aj v rybom mäse blahodarne pôsobia na ľudský organizmus. Potvrdzuje to aj známa slovenská odborníčka na zdravú výživu MUDr. Alžbeta Béderová: „Ryby sú skutočne bohaté na množstvo minerálov a vitamínov a vďaka prítomnosti omega-3 mastných kyselín by nemali chýbať na tanieri v žiadnej slovenskej domácnosti.“

Vedeli ste o tom, že na Slovensku máme s rybím priemyslom bohatú tradíciu? Významnú úlohu v nej má už od 30-tych rokov minulého storočia žilinská firma Eletko, ktorú poznáme dnes pod názvom Ryba Žilina. Tento podnik patrí medzi najväčších výrobcov rybacích a lahôdkových šalátov a tiež spracovávateľov rýb na Slovensku. Vďaka Rybe Žilina sa na slovenské stoly dostávajú kvalitné sladkovodné a morské ryby – či už ako mrazené, ktoré môžete upraviť podľa svojho receptu, alebo ako hotové rybie pochúťky, z ktorých najznámejšia je jednoznačne tradičná žilinská Treska Exklusiv v majonéze. Tento legendárny slovenský výrobok, ktorý má svoj kredit nielen doma ale aj za hranicami našej krajiny, neobsahuje lepok ani laktózu. V kombinácii s bezlepkovým pečivom či zeleninou prílohou je bezpochyby skvelou alternatívou rýchlych raňajok, občerstvenia počas pauzy v práci, ale aj chutnej večere s rodinou alebo priateľmi.

Vynovená navonok aj vo vnútri 
Tradičná žilinská treska je odteraz ešte zdravšia, lahodnejšia a prichádza v novom balení. Spoločnosť Ryba Žilina vylepšila receptúru produktov Treska v majonéze a Treska v majonéze Exklusiv (s vyšším, až 45-percentným podielom treskovitých rýb). „V oboch produktoch sme po novom nahradili umelé sladidlo sacharín ako syntetickú látku prírodným cukrom, pričom podiel cukru v treske neprevyšuje 3%,“ hovorí Tibor Ďurana, marketingový manažér spoločnosti Ryba Žilina. Navyše, v klasickej Treske v majonéze z Ryba Žilina už odteraz nenájdete žiadne umelé zahusťovadlá. S cieľom ponúknuť zdravšiu a pri-tom stále rovnako chutnú alternatívu nahradil výrobca doterajšie zahusťovadlo kvakou, typickou slovenskou zeleninou, ktorá bola v minulosti na našom území v jedálničku veľmi rozšírená. Kvaku či inak povedané aj turín naše staré mamy veľmi dobre poznali a obľubovali, pretože je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov – obsahuje dôležitý vitamín C a A, ako aj vitamíny B1, B6 a E.

Všetky tieto pozitívne zmeny prichádzajú spolu s novým dizajnom. Tradičnú slovenskú pochúťku z rýb vhodnú aj pre celiatikov môžete odteraz nájsť v predajniach v nových obaloch. Pravá žilinská treska v majonéze nesie odteraz nový, zjednocujúci prvok ryby na obale. Ryby, ktorá je na pultoch medzi produktami ostatných výrobcov znakom tresky tej najlepšej kvality overenej časom.

ryba_zilina_web_bezlepku_2016_2