Celiakia  je jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich autoimunitných ochorení detí aj dospelých. Ide o celoživotné, vrodené ochorenie, ktoré spôsobuje trvalú neznášanlivosť lepku.

Citlivosť na lepok je u celiatikov veľmi variabilná, čo znamená, že každý pacient s týmto ochorením môže znášať iné, malé množstvo lepku (gluténu) prijímaného v rámci stravovacieho a pitného režimu.

Nariadením komisie ES č.41/2009 boli nastavené dve základe kategórie potravín na základe obsahu lepku:

– potraviny označené nápisom „Bez lepku“, ktoré môžu obsahovať max. 20 mg/kg hotovej potraviny. Takto označené potraviny nesmú obsahovať pšenicu, jačmeň, raž a ovos alebo ich krížené odrody a namiesto nich obsahujú prirodzene bezlepkové potraviny

– potraviny označené nápisom „Veľmi nízky obsah lepku“, ktoré môžu obsahovať max. 100 mg/kg hotovej potraviny. Takto označené potraviny obsahujú jednu alebo viacero zložiek zo špecificky upravenej pšenice, jačmeňa, raže a ovsa, alebo ich krížených odrôd. Obsah lepku býva u týchto potravín znižovaný obvykle technologicky.

MECOM sa snaží maximálne vyjsť v ústrety svojim zákazníkom, nechce ich obmedzovať pri výbere jedálnička, a tak v súčasnej dobe je až 99 % výrobkov pod značkou MECOM vhodných na bezlepkovú diétu.

Bezpečnosť a vhodnosť MECOM výrobkov pre bezlepkovú diétu testujeme ešte pred uvedením každého výrobku na trh.

V súlade s Nariadením komisie ES č. 41/2009   slovom „bezgluténový“ alebo symbolom „preškrtnutého klasu“ označujeme iba tie výrobky, ktoré  sme predtým laboratórne vyšetrili a ktoré vyhoveli  kritériám stanoveným Nariadením ES.

Žite s nami bez lepku.

Zdroj : internet, Nariadenie ES č. 41/2009 a oddelenie riadenia kvality MECOM

mecom_bezlepku_web_2016