Recept postačí na 12 cupcakov tradičnej veľkosti. Poleva postačí tak na 24 skromne ozdobených cupcakov. Ale ja na poleve nešetrím a trpezlivo som ju ochutnával, aby som sa uistil, že mám pre vás perfektný recept.

Potrebujeme:
175 g bezlepkovej múky
1 aj 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
150 g kryštálového cukru
1/2 čajovej lyžičky soli
125 g roztopeného masla
150 g bieleho jogurtu (nízkotučný kvôli žiadanej kyslosti)
2 veľké alebo 3 malé vajcia
1 čajová lyžička vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový lusk

Na polevu (veľa polevy):
200 g krémového syra izbovej teploty
250 g mascarpone izbovej teploty
200 g práškového cukru
5 polievkových lyžíc kvalitného holandského kakaa
1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:
Postup je skutočne jednoduchý. Rúru predhrejeme na 180 stupňov (teplovzdušnú na 160). Do väčšej nádoby dáme prvé štyri (suché) prísady a dobre premiešame metličkou. Do druhej nádoby druhé štyri prísady a prešľaháme metličkou. Vlejeme zmes k suchým prísadám a 2 minúty ručne šľaháme metličkou.

Niekto môže tvrdiť, že 2 minúty spracovávania cesta je priveľa. Ja mám však rád cupcaky pevné a dobre vyberateľné z košíčkov. Ak chcete cupcake, ktorý sa takmer rozpadne v ústach, prísady miešajte iba pokiaľ sa nespoja. Ak máte radi tuhé cupcaky, miešajte dlhšie. Maximálne však 3 minúty. U bezlepkovej verzie je to viac menej jedno, takže miešajte pokojne dlhšie, aby sa zmes dobre prepracovala.

Zmes dáme do pripravenej formy ideálne naberačkou na zmrzlinu (ja som nemal) a pečieme presne 20 minút. Po vybraní z rúry necháme vychladnúť.

Na krém zmiešame krémový syr a mascarpone izbovej teploty, pokiaľ nevznikne rovnomerná hmota bez hrudiek. Po tretinách vmiešame cukor. Ja to rád robím ručne, aby cukor nebol po celej kuchyni. Na záver po lyžiciach pridávame kakao. Ak má niekto rád horkejší krém, pridajte kakao alebo uberte cukor. Tento krém nie je extrémne sladký. Ak nemáte radi extrémne čokoládovú chuť, kľudne postačia aj 3-4 lyžice kakaa. Ochutnávajte. Vanilkový extrakt je voliteľný a môžete ho pridať v ktoromkoľvek kroku.

Keď majú cupcaky izbovú teplotu, zdobíme ich krémom. Krém dobre drží aj pri izbovej teplote a nie je nutné ho uchovať v chlade. Ak ich nejete okamžite, dajte cupcaky do vzduchotesnej nádoby nech nevyschnú.

zdroj: http://mojakuchyna.blogspot.sk/2014/04/zakladny-vanilkovy-cupcake-s.html