Tekvicové risotto so syrom Vrchár

2 porcie
• 100 g arborio ryže
• 0,05 dcl bieleho vína
• 1 ks šalotka banánová nadrobno nakrájaná
• 1,5 dcl zeleninového vývaru + cca 1 dcl na podliatie
• 120 g tekvice
• 1 strúčik cesnak
• smotana na šľahanie
• soľ
• čierne korenie
• olivový olej

Šalotku orestujeme na oleji do zlatista, pridáme arborio ryžu a miešame do sklovita. Podlejeme bielym vínom. Po odparení alkoholu pridáme po častiach vývar, bobkový list a čierne celé korenie a varíme pokiaľ ryža nenatiahne všetku tekutinu. Ryža by mala zostať al dente.
Tekvicu ochutíme soľou, korením a cesnakom a upečieme v rúre do mäkka. Rozmixujeme na pyré a pridáme trochu smotany na šľahanie.
Tekvicové pyré pridáme k uvarenej ryži a podlejeme ešte vývarom, aby malo rizoto redšiu konzistenciu. Prehrejeme a dohustíme nastrúhaným vrchárom. Doladíme chuť podľa seba a pokropíme olivovým olejom.