Krémová polievka z muškátovej tekvice

4 porcie
• 300 g tekvica muškátová
• 30 g mrkva
• 30 g petržlen
• 20 g zeler
• 30 g cibuľa žltá
• ¼ chilli papričky
• 50 g zemiak
• 1 strúčik cesnaku
• bobkový list
• zeleninový vývar na zaliatie
• 1 dcl smotana 30%
• 20 g maslo na zjemnenie
• 20 g cukor hnedý
• 1 dcl víno biele

Na cibuľke orestujeme koreňovú zeleninu, pridáme chilli a tekvicu. Posypeme hnedým cukrom, ktorý necháme skaramelizovať. Následne zmes podlejeme vínom, pridáme bobkový list a necháme odpariť alkohol. Potom pridáme nakrájané zemiaky, zalejeme celé vývarom a varíme, až kým zelenina nezmäkne. Vyberieme bobkový list a všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Aby bola polievka ešte hladšia, prepasírujeme cez jemné sitko. Potom vmiešame smotanu a nakoniec maslo. Dochutíme soľou, korenín a cesnakom.