Ukážka z knihy.

Nasledujúce položky môžete konzumovať slobodne (pokiaľ je to možné, zaobstarajte si organické a miestne potraviny hlboko zmrazené potraviny sú tak isto v poriadku):

Zdravé tuky – extra panenský olivový olej, sezamový olej, kokosový olej, organický loj a maslo zo zvierat chovaných na voľných pastvinách, ghee, mandľové mlieko, avokádo, kokos, olivy, orechy a orechové maslá, syry (okrem modrých syrov) a semená (ľanové, slnečnicové, tekvicové, sezamové a chia).

Bielkoviny – celé vajcia; voľne žijúce ryby (losos, čierna treska, mahi mahi, kanica, sleď, pstruh, sardinky); kôrovce a mäkkýše (krevety, kraby, homáre, mušle, ustrice); mäso zo zvierat chovaných na voľných pastvinách, hydina a bravčové, hovädzie, jahňacie, pečeň, zubor, kurča, moriak, kačka, pštros, teľacie; divina.

Zelenina – listová zelenina a šaláty, kapusta, špenát, brokolica, kel, mangold, cibuľa, huby, kaleráb, ružičkový kel, kyslá kapusta, artičôk, lucerna, zelená fazuľka, zeler, čínska kapusta, reďkovky, žerucha, kváka, špargľa, cesnak, pór, fenikel, šalotka, mladá cibuľka, zázvor, jicama, petržlen, vodné gaštany.

Zelenina a ovocie s nízkym obsahom cukru – avokádo, paprika, uhorka, paradajka, cuketa, tekvica, baklažán, citrón, limetka.

Bylinky, koreniny a dochucovadlá – Tu môžete popustiť uzdu fantázii, pokiaľ budete čítať etikety. Rozlúčte sa s kečupom a čatní, ale vychutnávajte si horčicu, chren, tapenade a salsu, pokiaľ sú bez lepku, pšenice, sóje a cukru. Neexistujú prakticky žiadne obmedzenia pre bylinky a koreniny; dávajte však pozor na balené produkty, pretože sa mohli vyrábať v podnikoch, ktoré spracúvajú pšenicu a sóju.

Nasledujúce potraviny môžete konzumovať s mierou („s mierou“ znamená dať si malé množstvá raz za deň alebo ideálne iba niekoľkokrát do týždňa)

Bezlepkové zrno – amarant, pohánka, ryža (hnedá, biela, divoká), proso, quinoa, cirok, teff. (Poznámka o ovse: Hoci ovos prirodzene lepok neobsahuje, často je kontaminovaný lepkom, pretože sa spracúva v mlynoch, ktoré melú aj pšenicu; vyhýbajte sa mu, ak nemáte záruku, že je bezlepkový.) Keď sa bezlepkové zrno spracúva na konzumáciu pre ľudí (napr. mletie celého ovsa a príprava ryže na balenie), jeho fyzická štruktúra sa mení, čo zvyšuje riziko zápalovej reakcie. Z toho dôvodu tieto potraviny obmedzujeme.

Strukoviny (fazuľa, šošovica, hrach). Výnimka – môžete jesť hummus (vyrábaný z cícera).

Mrkva a paštrnák.

Čerstvé sladké ovocie – bobuľové je najlepšie; dávajte si mimoriadny pozor pri cukornatom ovocí, ako sú marhule, mango, melóny, papája, slivky a ananás.

Kravské mlieko a smotana – používajte ich šetrne do receptov, do kávy a čaju.

Cottage cheese, jogurt a kefír – používajte ich šetrne do receptov alebo ako polevu.

Sladidlá – prírodná stévia a čokoláda (vyberajte si tmavú čokoládu, ktorá má aspoň 70 alebo viac percent kakaa).

Víno – jeden pohár denne, ak chcete, najlepšie červeného.