Ukážka z knihy.

„Vysokosacharidová diéta, ktorú som vám predpísal pred dvadsiatimi rokmi vám spôsobila cukrovku, vysoký krvný tlak a ochorenie srdca. Hups“. Mám rád komixy, v ktorých je skryté zrnko múdrosti tak, že vám chvíľku trvá, kým prídete na skrytý zmysel a pochopíte obrázok aj text. Tento ma zaujal už pred rokmi; len by ma potešilo, keby bolo viac lekárov takých múdrych ako tvorca komixov Randy Glasbergen. So všetkými vedeckými dôkazmi, ktoré sme nahromadili, odkedy bol tento komix prvýkrát publikovaný v roku 2004, môžeme k jeho textu dodať – „a ako bonus na vás čaká demencia“. A to by si žiadalo pridať ďalšie „hups“.

Bolestnou realitou v súčasnom lekárskom svete je, že pri návšteve internistu pravdepodobne nedostanete veľa užitočných rád, ako zastaviť ochorenia mozgu. Zvyčajne ste v ordinácii menej ako 15 minút (ak vôbec) a lekár najpravdepodobnejšie nemá najnovšie poznatky o tom, ako by ste si mohli zachovať duševné schopnosti. Ešte znepokojujúcejšie je, že mnoho súčasných lekárov, ktorí vyštudovali pred niekoľkými desaťročiami, nemá ani poňatia o výžive a jej dopadoch na zdravie. Nehovorím to preto, aby som očierňoval svojich kolegov; snažím sa iba poukázať na skutočnosť, ktorá je do veľkej miery dôsledkom ekonomiky. Dúfam, že ďalšia generácia lekárov bude lepšie vybavená na vychýlenie kyvadla smerom k prevencii namiesto toho, aby sa tak veľmi zameriavali na liečbu. To ma privádza k odporúčaným výživovým doplnkom.

DHA: Ako som už spomenul, kyselina dokosahexaenová (DHA) je kráľovnou v kráľovstve výživových doplnkov. DHA je omega-3 mastná kyselina, ktorá predstavuje viac ako 90 percent omega-3 tukov v mozgu. Päťdesiat percent hmotnosti cytoplazmatickej membrány neurónu je zložených z DHA. A ide aj o hlavnú zložku srdcového tkaniva. Mohol by som napísať celú kapitolu iba o samotnej DHA, ale takých detailov vás ušetrím. Stačí keď poviem, že DHA je jednou z najlepšie zdokumentovaných látok prospešných pre ochranu mozgu.
V súčasnosti sú k dispozícii vysokokvalitné DHA doplnky a existuje vyše 500 potravinových produktov obohatených o DHA. V skutočnosti nezáleží na tom, či si kúpite DHA, ktorá pochádza z rybieho oleja alebo rias. Prísni vegetariáni môžu siahnuť po produkte vyrobenom z rias.

Resveratrol: Tajomná moc skrytá za prospešnými účinkami pitia pohára červeného vína denne má veľa spoločné s prírodnou zložkou, ktorá sa nachádza v hrozne a ktorá nielen že spomaľuje proces starnutia, zlepšuje prítok krvi do mozgu a pôsobí priaznivo na zdravie srdca, ale je dokázané, že drží na uzde tukové bunky tým, že obmedzuje ich rozvoj. Z toho jedného pohára vína však dostatok resveratrolu nezískate. Preto, aby ste mohli jeho pozitíva využiť naplno, treba ho doplniť. Keďže táto takzvaná zázračná molekula chráni bunky pred značným počtom ochorení, často sa propaguje ako pomoc pre imunitný a ochranný systém tela. V posledných desiatich rokoch sa zistilo, ako je to možné, a to najmä vďaka práci Dr. Dávida Sinclaira z Harvardu, ktorý objavil schopnosť tohto doplnku aktivovať určité gény, nazývané sirtuíny, s vplyvom na dlhovekosť. V roku 2010 vedci na Northumbria University v Spojenom kráľovstve zverejnili v American Journal of Clinical Nutrition štúdiu, ktorá sa zaoberala tým, prečo môže byť resveratrol taký účinný pri optimalizácii funkcie mozgu.
V správe vysvetlili, že podali 24 študentom resveratrol a zaznamenali značný nárast prúdenia krvi do mozgu pri plnení duševných úloh.
A čím boli úlohy ťažšie, tým bol účinok resveratrolu lepší.
Môžeme diskutovať o tom, či by sme všetci mali užiť resveratrol predtým, ako sa pustíme do niečoho závažného, napríklad ako je test alebo pohovor. Ale nateraz vieme, že by sme nášmu mozgu urobili dobre, ak by sme každý deň pridali aspoň skromnú dávku. A všimnite si, že som povedal skromnú. Hoci skoršie výskumy naznačovali, že sú potrebné veľmi vysoké dávky, aby bolo možné pozorovať akékoľvek výsledky (dávky rovnajúce sa pitiu stoviek fliaš vína). Novšie štúdie však jednoznačne dokazujú, že pozitívne účinky prinášajú aj nižšie dávky (dokonca už 4,9 mg za deň).

Kurkuma:
Kurkuma (Curcuma longa), rastlina z čeľade ďumbierovitých rastlín, je predmetom intenzívneho vedeckého výskumu, pričom väčšina z nich hodnotí jej protizápalové a antioxidačné účinky, ktoré vyplývajú z jej aktívnej zložky, kurkumínu, nachádzajúcej sa v podzemku rastliny. Kurkuma je korenina, ktorá dáva karí jeho žltú farbu, a ako som už spomínal, používala sa tisíce rokov v čínskej a indickej medicíne ako prirodzený liek na množstvo chorôb. V správe pre American Journal of Epidemiology vedci skúmali spojenie medzi množstvom karí a kognitívnymi funkciami starších Aziatov. Tí, ktorí jedli karí „príležitostne“ a „často až veľmi často“ mali v špeciálnych testoch určených na meranie kognitívnych funkcií oveľa lepšie výsledky ako ľudia, ktorí karí nekonzumovali „nikdy alebo zriedka“. Jednou z tajných zbraní kurkumínu je schopnosť aktivovať gény na tvorbu rôznych antioxidantov, ktoré slúžia na ochranu dôležitých mitochondrií. Okrem toho zlepšuje tiež metabolizmus glukózy. Všetky tieto vlastnosti pomáhajú znižovať riziko ochorenia mozgu. Ak doma nevaríte množstvo jedál s karí, pravdepodobne nemáte pravidelne vo svojej strave dostatok kurkumy.

Probiotiká: Prekvapivý nový výskum v posledných niekoľkých rokoch ukázal, že konzumovanie jedál bohatých na probiotiká – živé mikroorganizmy, ktoré podporujú baktérie v našich črevách – môže podporiť správanie mozgu a pomôcť zmierniť stres, úzkosť a depresiu. Tieto kmene „dobrých baktérií“, ktoré žijú v čreve a pomáhajú s trávením, podporujú a vyživujú probiotiká. Majú významnú úlohu pri tvorbe, absorbovaní a transporte neurochemických látok, ako je serotonín, dopamín a nervový rastový faktor, ktoré sú dôležité pre zdravý mozog a funkciu nervov. Aby ste pochopili, ako je to možné, potrebujete vedieť niečo o tom, ako funguje komunikácia medzi „mikroflórou – črevom – mozgom“. Pravdou je, že črevo je váš „druhý mozog“. Aktívny a fascinujúci výskum v tejto oblasti v posledných rokoch potvrdil bohatú komunikačnú diaľnicu medzi mozgom a tráviacou sústavou. Týmto obojsmerným spojením mozog prijíma informácie o tom, čo sa deje v črevách a centrálny nervový systém posiela informácie zaisťujúce optimálne fungovanie naspäť do čreva. Všetky tieto prenosy informácií tam a naspäť nám umožňujú kontrolovať stravovacie návyky a trávenie, a dokonca sa v noci dobre vyspať. Črevo vysiela aj hormonálne signály, ktoré prenášajú do mozgu pocity plnosti, hladu a aj bolesti spôsobenej zápalmi v črevách. Pri chorobách, ktoré zasahujú črevo, ako neliečená celiakia, zápalové ochorenie čriev, Crohnova choroba, môže byť črevo hlavným činiteľom ovplyvňujúcim našu pohodu – ako sa cítime, ako dobre spíme, aká je naša hladina energie, koľko bolesti zažívame, a dokonca ako rozmýšľame. Vedci v súčasnosti skúmajú možnú úlohu niektorých kmeňov črevných baktérií pri obezite, zápalových a funkčných GI poruchách, chronickej bolesti, autizme a depresiách. Sledujú aj úlohu týchto baktérií v emóciách. Celý systém je taký zložitý a vplyvný, že zdravie našich čriev môže byť oveľa závažnejším činiteľom vo vnímaní celkového zdravia, ako by sme si vôbec vedeli predstaviť. Informácie, ktoré črevo spracuje a pošle do mozgu, priamo súvisia s dobrým životným pocitom. A ak dokážeme tento systém podporiť konzumáciou najdôležitejších spolupracovníkov čreva – priateľských baktérií – prečo to neurobiť? Hoci množstvo potravín – ako napríklad jogurty a niektoré nápoje – je už obohatených o probiotiká, tieto produkty často obsahujú príliš veľa pridaného cukru. Radšej si zaobstarajte probiotiká vo výživovom doplnku, ktorý ponúka viac kmeňov (minimálne desať), vrátane Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium, a obsahuje aspoň 10 miliárd aktívnych baktérií v jednej kapsule.

Kokosový olej: Už som spomínal, že kokosový olej môže pomôcť predísť a zvrátiť stavy neurodegeneratívnych ochorení. Nielen že ide o superpalivo pre mozog, ale redukuje aj zápalové procesy. Môžete ho konzumovať (lyžicu) priamo, alebo ho používať pri príprave jedál. Kokosový olej je tepelne stabilný, takže sa môže používať aj pri vysokých teplotách.

Kyselina alfa-lipoová: Táto mastná kyselina sa nachádza vnútri každej bunky tela, kde je potrebné vytvárať energiu pre normálne telesné funkcie. Prekračuje bariéru medzi krvou a mozgom a pôsobí ako silný antioxidant v mozgu, vo vodnatých aj tukových tkanivách. Vedci ju v súčasnosti skúmajú ako potenciálu možnosť liečby mŕtvice a iných ochorení mozgu spojených s poškodením voľnými radikálmi, napríklad demenciou. Hoci telo dokáže produkovať primerané zásoby tejto mastnej kyseliny, pri našom modernom životnom štýle a neprimeranej strave sa výživový doplnok môže zísť.

Vitamín D: Je zavádzajúce nazývať vitamín D „vitamínom“, pretože v skutočnosti ide o steroidný hormón rozpustný v tuku. Hoci väčšia ľudí si ho spája výlučne so zdravím kostí a hladinami vápnika – preto sa pridáva do mlieka – vitamín D má ďalekosiahle účinky na telo a najmä mozog. Vieme, že v celom centrálnom nervovom systéme sa nachádzajú receptory vitamínu D; tak isto vieme, že vitamín D pomáha regulovať enzýmy v mozgu a mozgovomiechovom moku, ktoré sú zapojené do výroby nervových mediátorov a stimulujú rast nervov. Štúdie na zvieratách aj laboratórne pokusy naznačili, že vitamín D chráni neuróny pred ničivými účinkami voľných radikálov a redukuje zápaly.

Pšeničný mozog je kniha, v ktorej renomovaný neurológ David Perlmutter, MD, odkrýva zistenie, ktoré sa už príliš dlho skrývalo v medicínskej literatúre: sacharidy vám môžu zničiť mozog.