Hraška je unikátny český výrobok z prírodných produktov, ktorý neobsahuje lepok, cholesterol, glutaman sodný, konzervanty ani farbivá. Je to lahodná hrachová zmes, ktorá sa vyrába v troch chuťových variantách.

Náhrada vajec Hraškou
Jednou z možností ako nahradiť v jedle vajíčka a ešte navýšit nutričnú hodnotu pokrmu je použitie Hrašky.
1 vajce = 1 lyžica = cca 20 g Hrašky

VLASTNOSTI
Hraška je výživná zmes hrachu a bezlepkových obilnín, obsahuje kvalitné bielkoviny a má vysoký obsah vlákniny a antioxidantov. Je zdrojom železa, horčíka a zinku. Diabetici ocenia, že má naviac nízky glykemický index, čo je pre nich veľmi dôležité. Vlastnosti Hrašky umožňujú zníženie alebo úplné vynechanie vajíčok v pokrmoch. V cestách napomáha spojeniu a zlepšuje kvalitu cesta, najmä pri použití celozrnnej alebo bezlepkovej múky. Hraška dodá múčnikom peknú farbu a zlepší ich výživovú hodnotu. S cestom sa bude lepšie pracovať a výsledný pokrm získa na chutnosti i ľahkosti. Samozrejme, že Hraška pri varení nenahradí našľahaný sneh z vaječných bielkov.

POUŽITIE
Hrašku jednoducho zmiešame s múkou a cesto ďalej spracujeme obvyklým spôsobom, alebo ju najskôr zmiešame s tekutinou, necháme cca 10 minút postáť a potom postupujeme ako sme zvyknutý. Pri druhom spôsobe sa výrazne zvýši účinnosť náhrady vajec v ceste.

Hraška na zahušťovanie (jemná)

Používame ju pri príprave slaného pečiva, kysnutých i zemiakových knedlí, cestovín, halušiek, zápražky do polievok, palaciniek a lievancov, placiek a fašírok alebo sekanej.

Hraška na obaľovanie (pikantná)

Tento výrobok je ochutený cesnakom a chilli korením. Používa sa najmä ako lahodné cestíčko na obaľovanie, ktoré šetrí čas a skvelo chutí. Obalením rezňov (zeleninové, syrové, hubové, …) v Hraške zdravo nahradzujeme nielen vajcia, ale i celý trojobal (biela múka, vajcia, strúhanka).

Hraška Vanilka

je lahodná hrachová zmes slúžiaca k náhrade vajíčok v sladkých cestách. Hraška Vanilka je jemne ochutená prírodnou vanilkou a osladená fruktózou. Fruktóza má o 30 % vyššiu sladivosť ako cukor a má nízky glykemický index. Odmerané množstvo Hrašky pridáme do múky alebo najskôr Hrašku zmiešame s tekutinou, necháme cca 10 minút odstáť a potom ju premiešame s múkou a postupujeme, ako sme zvyknutý. Hrašku Vanilka uplatníme ako náhradu vajíčok pri príprave palaciniek a lievancov, kysnutých knedlí a koláčov, najrôznejších múčnikov, perníkov a na prípravu obaľovaného ovocia v cestíčku.

Na záver uvediem niekoľko konkrétnych strukovinových pokrmov z Hrašky
Hraška sa skladá väčšinou z hrachu, tzn., že pre jednoduchosť výpočtu môžeme o Hraške uvažovať ako o hrachu (teda nie o zelenom hrášku).

Vyprážanie
Pri vyprážaní pripravujeme cestíčko pridaním 150 ml vody na 100 g Hrašky a touto zmesou cestíčka obalíme cca 350 g zeleniny. Pri smažení sa odparí až 110 g vody. Tzn. že 100 g v Hraške vyprážanej zeleniny obsahuje cca 20 mg purínových látok v 100 g.

Nátierka

Pri príprave nátierok dávame na 100 g Hrašky 500 ml vody + 300 g zeleniny, oleja a podobne. Pri tejto príprave sa odparí cca 100 g vody. Tzn., že v 100 g nátierky z Hrašky je cca 12 mg purínových látok z hrášku + purínové látky obsiahnuté v zelenine (20 mg / 100 g zeleniny).

Zapekaná zelenina

Pri zapekanej zelenine dávame na 100 g hrášku cca 1000 g zeleniny, 1000 g zemiakov alebo obilnín a 750 ml vody. Pri príprave sa nám odparí cca 300 g vody. Tzn. v 100 g zapečenej zeleniny sú 4 mg purínových látok z hrášku a ďalšie purínové látky podľa použitej zeleniny (20 mg/100 g) a obilniny (50 mg/100 g).

Z vyššie uvedeného rozboru je vidieť, že jedlá pripravené zo strukovín (hrášku) patria medzi jedlá s najnižším množstvom purínových látok a navyše s obsahom veľkého množstva v dnešnej potrave nedostatkových látok (vláknina, horčík, zinok).

Preto možno strukoviny a jedlá z nich pripravené vrelo doporučiť ako liečbu aj prevenciu proti zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi.

Jaroslav Škvaril

www.hraska.cz