Chov zvierat a mlieko
Domestikácia zvierat pred 8 000 – 10 000 rokmi ľuďom zaistila trvalý zdroj potravy, mäsa a mlieka. Dovtedy sa ľudia živili zbieraním plodov, lovom a primitívnym poľnohospodárstvom. Preto boli na Zemi obývané prevažne teplé oblasti na brehoch riek a morí, ktoré boli bohaté na rastliny a zver. Obdobia dostatku stravy sa striedali s ich nedostatkom, lebo teplá klíma podporovala rýchlejšie kazenie jedla. Vitamín D, pre človeka životne dôležitý, bol vtedy získavaný hlavne zo slnečného žiarenia. Je zapojený do metabolizmu melanínu – pigmentu. Jeho množstvo v pleti určuje jej farbu a tiež ju chráni pred UV žiarením. Vitamín D reguluje metabolizmus minerálov, pomáha vývoju kostí i celého tela. Je dôležitý pri látkovej premene hlavných zdrojov energie – cukrov a kyslíka v mitochondriách, bunkových elekrárňach. Mlieko chovaných zvierat síce obsahuje dostatok vitamínu D, ale v tom čase ľudia mlieko nevedeli stráviť. Ľudia ešte nemali gén zodpovedný za tvorbu enzýmu na rozklad mliečneho cukru – laktózy. Nerozložený mliečny cukor fermentuje – kvasí v črevách ľudí a spôsobuje im ťažké zdravotné problémy.

Tento predpoklad dokazuje aj výskum z r. 2006 vykonaný španielskymi vedcami z Inštitútu evolučnej biológie v Barcelone. Podrobili genetickým testom pozostatky dvoch lovcov nájdených v jaskyni na severozápade Španielska, ktoré boli staré 7 000 rokov. Ukázalo sa, že ich pokožka bola ešte tmavá. Mali problém s trávením škrobov. Potvrdila sa u nich aj intolerancia laktózy, nedokázali tráviť mlieko. Predchádzajúce výskumy a dohady predpokladali, že pokožka Európanov zbledla krátko po tom, čo sa presídlili na starý kontinent z Afriky, približne pred 45 000 rokmi. Podľa zistení ani po 40 000 rokoch obývania Európy ich pokožka nezbledla.

Jogurt laktózu neobsahuje

Jogurt, známy niekoľko tisícročí, je pripravený z mlieka zvierat. Je bezproblémovo a ľahko stráviteľný, lebo laktózu už neobsahuje. Zároveň je bohatým zdrojom D vitamínu a bielkovín. Jeho kolískou bola Trácka ríša, dnešné Bulharsko. Tráci objavujú nový spôsob spracovania mlieka domácich zvierat – jogurt. Podľa japonského vedca Prof. A. Hosonova slovo jogurt je tráckeho pôvodu a znamená mlieko prinášajúce zdravie, jogu zdravé, tvrdé a rt – mlieko.

Trácka civilizácia
Trácka civilizácia bola na Balkáne pred viac ako 7 000 – 8 000 rokmi. Od známej mezopotámskej a egyptskej ríše bola staršia minimálne o 1 500 rokov. Tráci boli vyspelou spoločnosťou. Na tomto území sa objavilo najstaršie spracované zlato na svete
a aj najstaršie prototypy písma. Tráci vynikali v staviteľstve. Verili v nesmrteľnosť. V chrámoch používali sväté tekutiny – med, víno, mlieko a dažďovú vodu. Podľa Euripida (485 – 406 pnl) sa Tráci živili „nedýchajúcou stravou“. Podľa Herodota (cca 480 -430 pnl) si Tráci pripravovali rôzne mliečne produkty, ktoré boli darom od Bohov. Tráci boli vysokí, červenovlasí, zdraví a mocní, Ak neumreli predčasne v boji, dožívali sa 100, kňazi aj 130 rokov.

Dve probiotické baktérie menia mlieko na jogurt
Jogurt vzniká vďaka dvom probiotickým baktériám* pridaným do mlieka. Jedna z nich sa nachádza len na územi bývalej Tráckej ríše – dnešného Bulharska – Lactobacillus bulgaricus (lacto – mlieko, bacillus – bacil, lactobacillus – bacil rozkladajúci mlieko, bulgaricus – vyskytujúci sa len na území Bulharska).Tou druhou je probiotická baktéria Streptococus thermophillus. Použitím len týchto dvoch baktérí v mlieku vzniká originálny produkt – jogurt. Tieto dva typy mikroorganizmov žijú v prírode samostatne, nezávisle jeden od druhého. Ich spolupráca sa prejavuje len po pridaní do mlieka, pri kvasení – fermentácii mlieka.

L. bulgaricus sám z mlieka jogurt nespraví. Prítomnosť inej baktérie ako S.thermophillus v mlieku bráni jeho množeniu. Preto je potrebné pred prípravou jogurtu mlieko prevariť. Jogurt a u nás známe kyslé mlieko sú odlišné. V Bulharsku mlieko ponechané na vzduchu, skysnuté mlieko, považujú za pokazené. Nik by ho nepil. Preto nepoznajú ani tvaroh, ktorý sa z neho vyrába. Nepoznajú ani šľahačku. Hustota jogurtu totiž závisí od množstva tuku v mlieku.

L. bulgaricus štiepi laktózu, tvorí enzým laktáza
Počas prebiehajúceho fermentačného procesu si L. bulgaricus a S. thermophillus vzájomne pomáhajú v množení. Jogurt preto obsahuje miliardy užitočných probiotických baktérií. Navyše L bulgaricus vytvára enzým laktáza a ním štiepi mliečny cukor, preto jogurt ho už neobsahuje. Jogurt má vysoké množstvo D vitamímu a ľahko vstrebateľných bielkovín. Má výbornú chuť. Nová potravina je na svete.

Strava nech je liekom a liek potravou
Po konzumácii jogurtu sa z neho dostávajú probiotické baktérie do tráviaceho traktu a s ich pomocou dochádza k astronomickému množeniu ďalších vhodných probiotických baktérií v tele človeka – Lactobacillus acidophillus či bifidobaktérií. Tým sa u ľudí vytvorilo dostačujúce množstvo prospešných mikroorganizmov na zastavenie rozmnožovania škodlivých mikróbov, čím sa zabránilo vzniku chorôb. L.bulgaricus a S. thermophillus boli prvými liekmi použitými v strave. Probiotiká sa stali skutoční zabijaci škodlivých baktérií. Ničia ich nimi vytvorenou mliečnou kyselinou, baktericídmi a inými biolo-gicky aktívnymi látkami. Objavená potrava sa stala rovnocenná s liekmi. Naplnila sa rada Hippokrata (460 – 370 pnl) „Strava nech je liekom a liek potravou.“.

Európania majú schopnosť tráviť mlieko zvierat
Pred tisíckami rokov Tráci spôsobili objavom jogurtu revolúciu v stravovaní ľudskej civilizácii. Vytvorili kvalitatívne novú potravinu, ideálnu pre ľudí. Vďaka už dostupnej strave z mlieka zvierat mohli žiť ľudia v chladnejších klimatických oblastiach. Mohli byť ľuďmi osídlené severnejšie oblasti Zeme. Slabšie slnečné žiarenie na severe a dôležité získavanie vitamínu D už z mliečnej stravy spôsobili zmenšené vytváranie melamínu, pigmentu v koži ľudí. Menej pigmentu v pokožke znamená blednutie jej farby. Vzniká biela rasa.
Je dokázané, že pred viac ako 7 000 rokmi, najskôr v organizme Trákov a neskôr aj u ostatných Európanov nastávajú genetické zmeny. U ľudí sa vytvoril nový gén, zodpovedný za vytváranie enzýmu rozkladajúceho mliečny cukor. Nová strava vytvorila výnimočné privilégium pre človeka, aké nemajú zvieratá. Možnosť počas celého života konzumovať mlieko a mliečne výrobky zvierat. Podľa dochovaných legiend a kresieb je Trák Orfeus černoch. O niekoľko tisíc rokov neskôr vodca najväčšieho povstania v histórii Rímskej ríše Trák Spartakus je už beloch.

Najstaršie probiotikum na svete je Lactobacillus bulgaricus
L. bulgaricus jediný štiepi mliečny cukor, preto je označovaný za najstaršie probiotikum sveta. Je jedinou rastlinnou probiotickou baktériou, ktorá bežne nie je prítomná v tele človeka. Práve tým, že v prírode prekoná veľké teplotné rozdiely, v lete + 40 Cº, zime – 20 Cº, nevadia jej extrémy počasia, je L. bulgaricus najodolnejšia a rozmerovo najväčšia probiotická baktéria. Má dokázanú najsilnejšiu priľnavosť k stene čreva. Jediná kolonizuje aj žalúdok, z jeho stien vytláča Helicobacter pilori. Iba ona tvorí D-mliečnu kyselinu, ktorá má vedecky potvrdené najsilnejšie protirakovinové účinky, zabraňuje vzniku tumorov. Nie je schopná existovať mimo územia dnešného Bulharska.
V iných lokalitách po pár dňoch hynie. Jedným z možných vysvetlení je fakt, že táto oblasť Balkánu nebola v posledných dobách ľadových pokrytá ľadom. Ten bol miestami vtedy vysoký aj 2 km. To vysvetľuje, prečo sa v tomto regióne zachovali unikátne mikroorganizmy, ktoré neexistujú inde na svete.

Podľa WHO poznáme dnes 15 probiotických baktérií. Z nich najväčší význam pre ľudstvo má podľa prijatého dokumentu Kongresom USA z roku 2005 – Lactobacillus bulgaricus.

*Slovo probiotikum, dnes už asi každému známe, sa začalo používať v 50 – tych rokoch 20. storočia kanadskými vedcami. Vtedy boli objavené škodlivé účinky antibiotík, ako protiklad slova antibiotikum. Probiotikum z grétštiny znamemá podporujúce, udržujúce život

LACTOBACILLUS BULGARICUS – NAJSTARŠIE PROBIOTIKUM SVETA

Bulharské prírodné rastlinné probiotiká vyrábané biotechnológiou dokážu vybudovať naše zdravie nanovo. Cholesterol, osteoporóza, hepatitída, alergia, depresia, mykózy, celiakia, alebo problémy s činnosťou mozgu – tu všade môžu bulharské probiotiká efektívne pomôcť.

* Biomilk Colon
bol vyvinutý pre pacientov so zápalmi čreva – ulcerózna kolitída, crohnova choroba, celiakia. Vhodný aj pri zápchach. Kolitídy podľa výskumov bulharských vedcov spôsobuje baktéria Mycobacterium paratuberculosis, ktorá sa nachádza v mlieku kráv. Pasterilizácia a homogenizácia mlieka baktériu nezničí.
V množení jej bráni Lactobacillus Bulgaricus.
* L. bulgaricus a histamín – 46 ročná pani mala vyše 15 rokov problémy s trávením. Diagnóza – alergia na kravské mlieko. Časté boli hnačky a mykózy. Pribúdali alergie na ďaľšie potraviny – pšenicu, sóju, paradajky….Pred 3 rokmi sa potvrdila alergia na histamín. Bolesti žalúdka cítila stále. 2 roky sa stravuje podľa Ajurvédy – indickej liečebnej stravy, vďaka ktorej sa začala cítiť lepšie. Napriek tomu veľa potravín nemohla jesť. Keď začala užívať Biomilk Vital a kapsule s ružovým olejom – Laktera Rose oil, neprestávala sa čudovať. Konštatovala: “ Jem všetko! Aj údené, aj šaláty, aj sladkosti. Nemám bolesti! Niečo som už nejedla ani nepamätám.“ Doporučené dodržiavať diétu. Pani sa rozhodla užívať probiotiká dlhodobo a počkať na postupnú obnovu organizmu.

Všetky zložky probiotík Daflorn sú čisto prírodné, vyrábané biotechnológiou, bez GMO a konzervantov.

WWW. DAFLORN. COM / SK DAFLORN@AZET.SK 0918 517 986 0911 937 944

PROBIOTIKÁ DAFLORN – NAŠE SKÚSENOSTI