Recept na  500 g bochník

Rozkvas:

1 PL ryžového  kvásku
100 g cirokovej hladkej múky
100 ml vody

Dobre premiešame a necháme rozkvasiť pri izbovej teplote minimálne 6 hodín. Z rozkvasu si navážime potrebné množstvo na recept, zvyšok odložíme do chladničky.

Cesto:

200 g rozkvasu
70 g cirokovej múky
70 g tmavej teffovej múky
70 g tapiokovej múky
1 ČL medu
1 ČL psylia (nechať chvíľu naboptnať vo vode)
8 g soli
3 g rasce
170 ml vlažnej vody

Všetky suroviny dobre premiešame, necháme prikryté kysnúť v miske 3 hodiny.

Po tomto čase vyklopíme cesto na dosku pomúčenú cirokovou úkou a jemným prekladaním vypracujeme bochník, ktorý dobre obalíme v múke, vložíme do ošatky a necháme prikritý kysnúť ešte aspoň 1 hodinu.

Pečieme asi 35 minút, prvých 15 minút na teplote 250 stupňov, zvyšok na 200 stupňov.  Súčasne pri vkladaní cesta do rúry vylejeme asi 2 dcl vody na spodný horúci plech, aby sme vytvorili vlhké prostredie, ktoré bezlepkový chlieb vyžaduje.

Recept je z knihy KVÁSOK, vydavateľstva NOXI od známej blogerky a popularizátorky pečenia z kvásku Lenky Mančíkovej

Foto: Denisa Potičná
Food styling: Zuzana Haláková

www.zdravepecenie.sk