Recept na 500 g bochník
Rozkvas:
1 PL ryžového kvásku
100 g cirokovej hladkej múky
100 ml vody
Dobre premiešame a necháme rozkvasiť pri izbovej teplote minimálne 6 hodín. Z rozkvasu si navážime potrebné množstvo na recept, zvyšok odložíme do chladničky.
Cesto:
200 g rozkvasu
70 g cirokovej múky
70 g tmavej teffovej múky
70 g tapiokovej múky
1 ČL medu
1 ČL psylia (nechať chvíľu naboptnať vo vode)
8 g soli
3 g rasce
170 ml vlažnej vody
Všetky suroviny dobre premiešame, necháme prikryté kysnúť v miske 3 hodiny.
Po tomto čase vyklopíme cesto na dosku pomúčenú cirokovou úkou a jemným prekladaním vypracujeme bochník, ktorý dobre obalíme v múke, vložíme do ošatky a necháme prikritý kysnúť ešte aspoň 1 hodinu.
Pečieme asi 35 minút, prvých 15 minút na teplote 250 stupňov, zvyšok na 200 stupňov. Súčasne pri vkladaní cesta do rúry vylejeme asi 2 dcl vody na spodný horúci plech, aby sme vytvorili vlhké prostredie, ktoré bezlepkový chlieb vyžaduje.
Recept je z knihy KVÁSOK, vydavateľstva NOXI od známej blogerky a popularizátorky pečenia z kvásku Lenky Mančíkovej
Foto: Denisa Potičná
Food styling: Zuzana Haláková