Veľkonočné sviatky prinášajú množstvo príležitostí pozvať k spoločnému stolu priateľov, či rodinu vrátane tých, ktorí nemôžu lepok. Bezlepkové múky od značky Schär už poznáte, no radi vám predstavíme novú bezlepkovú strúhanku Schär Paniermehl – Breadcrumbs, ktorá je ešte chrumkavejšia vďaka svojej vynovenej receptúre založenej na kukuričnej múke.

Hodí sa nielen na klasické vyprážanie ale aj na pečenie aj ako prídavok do rôznych iných jedál – ako sú napríklad mäsové guľky, plnené šampiňóny či vegetariánsky burger. Môžete ju použiť na naozaj veľké množstvo receptov vrátane toho, ktorý pre Vás ako inšpiráciu pripravil šéfkuchár Peter Varga.

Veríme, že sa Vám recept na Vyprážané kuracie kotlety bude páčiť a že si ho vyskúšate spolu s nami !

Kuracie kotlety podľa šéfkuchára Petra Vargu

Ingrediencie:

2 vykostené kuracie prsia bez kože
2 vajcia
2 lyžice mlieka, môže byť aj bezlaktózové
1 šálka bezlepkovej strúhanky Schär Paniermehl – Breadcrumbs

1/4 šálky strúhaného parmezánu
1 polievková lyžica čerstvých byliniek (čerstvá petržlenová vňať, bazalka a pod.)
2 čajové lyžičky sušeného cesnaku
1 lyžička čili
1/2 lyžičky soli
1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
Olivový olej v spreji na varenie

Postup
Predhrejte rúru na 200 stupňov a vysteľte plech papierom na pečenie.
Kuracie prsia rozrežte pozdĺžne na polovicu, aby z každého vznikli dva rovnaké kusy. Použite na to ostrý kuchynský nôž. Potom vložte kuracie prsia medzi plastový obal a použite tĺčik na mäso, valček alebo dokonca ruky, aby ste kuracie prsia roztlačili na 1/4 palca hrubé kotlety.
V miske rozbite vajcia a rozšľahajte ich s mliekom, trochou soli a korenia. V samostatnej plytkej miske zmiešajte bezlepkovú strúhanku s parmezánom, čerstvými nasekanými bylinkami, sušeným cesnakom, čili, soľou a korením.
Kuracie kotlety ponorte do vajíčka a potom do strúhankovej zmesi. Obalené kotlety položte na plech tak, aby sa žiadna z nich neprekrývala. Pre extra chrumkavosť postriekajte každú kotletu sprejom s olivovým olejom.
Obalené kuracie kotlety vložte do predhriatej rúry a pečte 17-20 minút, v polovici pečenia otočte.

Tipy pre zdravšie vyprážanie:

  • použite avokádový olej. Vždy skontrolujte aký má olej bod zadymenia. Avokádový má až 270 °C, hodí sa tak na rezne, ako aj morské plody a ryby.

  • Použite teplovzdušnú rúru a „vyprážajte“ v rúre pečením

  • Vyprážajte pri tepote od 150 do 190 °C. Málo rozpálený olej vsiakne do jedla, príliš horúci sa prepaľuje a uvoľňuje zdraviu škodlivé látky

Viac zaujímavých bezlepkových receptov nielen na Veľkonočné sviatky hľadajte na www.schaer.com