Odkiaľ pochádza Red Velvet torta

Dočítala som sa, že pôvod Red Velvet torty nie je celkom jasný. Torta vznikla zrejme ako kombinácia historických receptov, regionálnych vplyvov a pravdepodobne aj marketingových trendov. Jedna teória hovorí o možnom spojení Red Velvet torty s marketingovou stratégiou spoločností, ktoré v 20. storočí propagovali potravinársku farbu a začali publikovať recepty na takzvané červené torty. Všeobecne možno povedať, že Red Velvet torta sa spája predovšetkým s americkou kuchyňou.

Zdravá bezlepková Red Velvet torta

Red Velvet som nikdy nepiekla, pretože v tradičnom recepte sa používa červené potravinárske farbivo, ktoré je plné nezdravých zložiek, takže takáto torta ma nikdy nelákala. Keďže ma však oslovil časopis Bez lepku.sk, aby som upiekla túto krásavicu, rozhodla som sa urobiť to po svojom. Vymyslela som pre vás zdravú variantu bez lepku a navyše zafarbenú prírodným práškom z červenej repy – tak vznikla moja zdravá bezlepková Red Velvet torta.

Nebojte sa, tiež som tŕpla ako to dopadne a či bude vôbec jedlá, ale na moje prekvapenie, bola fantastická. Nemusíte sa báť, že bude po cítiť červenej repe, tá jej dodáva iba peknú červenkastú farbu. Nie je síce taká výrazná ako pri umelých farbivách, ale zato má zdravotné benefity. Priznám sa, že na fotkách som ju trošku zvýraznila, tak aby ste neboli prekvapení, že v skutočnosti nie je tak sýto červená.

Príprava a pečenie

Vychádzala som z môjho klasického receptu na piškótové cesto, do ktorého som pridala namiesto obyčajnej múky, múku bezlepkovú. Ja používam múku od firmy Schär Mix C Pâtisserie a korpus vyjde vždy krásne nadýchaný. Do múky som pridala prášok z červenej repy a tak zafarbila cesto do červena. Odporúčam kúpiť prášok sýtej červenej farby, aby bol korpus pekne sfarbený. Krém som robila z Mascarpone a smotany na šľahanie a ochutila som ho iba cukrom, citrónovou šťavou a semienkami vanilky. Tortu som ozdobila podľa vlastnej fantázie tak, aby bola krásna a zároveň chutná.

Red velvet torta je viac než len sladká delikatesa. Je to symbolický dezert, ktorý si zachováva svoju popularitu vďaka svojej unikátnej farbe a vizuálnemu dojmu. Ak sa rozhodnete upiecť ju, určite si užijete nielen samotný proces prípravy, ale aj výsledný dezert, ktorý zahviezdi na každej slávnostnej udalosti.

Ingrediencie

Korpus

  • 8 PL cukru krupica (80g)

  • 4 PL múky Schär Mix C Pâtisserie (40 g)

  • 4 PL prášku z červenej repy (40g)

  • 2 ČL kypriaceho prášku

    Krém

  • 1000 g Mascarpone

  • práškový cukor podľa chuti

  • 1 vanilkový struk (iba semienka)

  • 500 ml smotany na šľahanie

  • 1 citrón (iba číra šťava)

    Zdobenie

  • maliny

  • čučoriedky

  • brusnice

  • mäta

  • kvety

Postup

  • Pripravím dve formy na pečenie s vnútorným priemerom 20cm a dno vyložím papierom na pečenie. Okraje foriem potriem kokosovým olejom a vysypem múkou. Zapnem rúru na horný a dolný ohrev na 170°C.
  • Celé vajcia spolu s cukrom dám do robota a nechám šľahať na najvyššej rýchlosti asi 10-15 minút. Vznikne bledá nadýchaná pena s trojnásobným objemom.  Múku zamiešam s práškom z červenej repy a kypriacim práškom a spolu preosejem. Tretinu jemne primiešam pomocou metličky k vyšľahaným vajciam. Postup zopakujem ešte dva krát, kým neminiem celú múku. Cesto rozdelím na polovicu a dám do foriem. Jemne stierkou zarovnám povrch a pečiem asi 20 minút alebo až kým sa okraje nezačnú oddeľovať od formy.  Rúra sa nesmie počas pečenia otvárať, inak môžu korpusy klesnúť.  Po upečení nechám korpusy asi 10 minút chladnúť vo formách, potom ich vyberiem a nechám vychladnúť na mriežke. Každý korpus opatrne prerežem na polovicu aby vznikli 4 rovnako vysoké korpusy.
  • Kým sa korpusy pečú, pripravím si Mascarpone krém. Najprv vyšľahám Mascarpone s cukrom a semienkami vanilky a potom do neho postupne zašľahám sladkú smotanu. Nakoniec pridám citrónovú šťavu a ešte prešľahám.
  • Tortu vytvorím postupným vrstvením korpusov na seba. Korpus najskôr potriem krémom, potom prikryjem ďalším korpusom a postup opakujem. Tortu nakoniec natriem krémom aj po obvode a navrch dám zbytok. Vrch torty ozdobím krémom, ovocím a kvetmi podľa vlastnej fantázie.

Poznámky

  • Miera jednej polievkovej lyžice je myslená ako vrchovatá kopcovitá lyžica, ktorej obsah je cca 10g. Preto 8 polievkových lyžíc vychádza približne cca 80g.
  • Do vnútra originál Red Velvet torty patrí iba krém, ale kľudne pridajte ovocie aby bola svieža.

https://kitchenlove.sk/10262/bezlepkova-red-velvet-torta/