Bezlepková Red Velvet s rozvarom z lesného ovocia
SUROVINY:
Korpus:
280 g hladká ryžová múka
60 g kukuričný škrob
20 g kakao
1 čl sódy bikarbóny
štipka soli
120 g maslo izbovej teploty
250 g hnedý mletý cukor
3 vajcia
150 g rastlinný olej
1 čl vinný ocot
200 ml acidofilné mlieko
1 čl potravinárskeho červeného farbiva
štipka mletej vanilky
Krém:
400 g neochutené nátierkové maslo, 200 g mletý hnedý cukor, štipka vanilky, 100 ml šľahačková smotana, 150 g mascarpone
Rozvar z lesného ovocia:
250 g mrazené lesné ovocie, 100 g hnedý cukor, 50 g kukuričný škrob, 50-100 ml vody
Na ozdobu:
Figy, lyofilizované maliny
POSTUP:
Korpus:
Spolu si preosejeme všetky sypké suroviny na korpus (ryžová múka, kukuričný škrob, kakao, sóda bikarbóna, soľ) a dáme bokom. V mise vymixujeme maslo izbovej teploty s práškovým/pomletým cukrom (ja si hnedý cukor doma meliem). Postupne primixujeme vajcia po jednom. Potom pridávame vinný ocot, acidofilné mlieko, mletú vanilku, červené farbivo a pomaly mixujeme. Nakoniec presypeme sypkú preosiatu zmes a poriadne premiešame mixérom. Pečieme v okrúhlej papierom vystlanej forme o priemere 20 cm. Teplota pečenia je 175 stupňov, ventilátor, 60 minút. Po upečení necháme vychladnúť. Vrch zrežeme do roviny (zbytky si odložíme bokom a použijeme na dekoráciu). Korpus prerežeme na 3 rovnaké časti.
Rozvar z lesného ovocia:
Ovocie s cukrom necháme chvíľku prevrieť, rozmixujeme ponorným mixérom a prilejeme škrob rozmiešaný vo vode. Po chvíľke ovocie zhustne. Necháme vychladnúť v chladničke.
Krém:
Všetky suroviny zmiešame spolu a vymixujeme mixérom na pevný krém.
Plnenie torty:
Na spodok si dáme prvú časť korpusu. Krém budeme nanášať zdobiacim vreckom s okrúhlou špičkou o priemere 1 cm. Na každú vrstvu krému nanesieme aj vychladnutý ovocný rozvar. Toto opakujeme dvakrát. Na tretí vrchný korpus nastriekame už iba vrstvu krému a ozdobíme figami, rozdrobeným zvyšným korpusom a poprášime lyofilizovanými malinami.
Dobrú chuť
Sladká dielňa u Jany
@sladka_dielna_u_jany
Tento recept nájdete aj špeciálnom vydaní VIANOCE BezLepku