K mojej diagnóze som sa dostala iba náhodou. Ono to tak znie, ale až potom som zistila, že moje roky trvajúce zdravotné problémy boli v dôsledku neliečenej celiakie.

Neviem, kde začať.

No proste som matka , ktorej sa pred 20-timi rokmi narodil syn z viacerými vrodenými vývojovými chorobami a taká matka, alebo teda rodičia, vedia čo to obnáša. Jedna lekárska kontrola za druhou. Okrem iných lekárskych vyšetrení, začnete chodiť k alergológovi, ten vás pošle ku gastroenterológovi a ten pre nízke hodnoty cholesterolu môjho syna ešte aj ku endokrinológovi. Pani doktorka na endokrinológii môjmu synovi odobrala krv na genetické vyšetrenie, kde mu vyšlo že má genetickú predispozíciu na celiaku. Jej slová zneli: ,,Má u Vás v rodine niekto celiakiu?“ –,, po niekom to pravdepodobne mohol zdediť, dajte sa ako rodičia vyšetriť.“ doteraz si to pamätám, a asi navždy.

Manžel sa nedal vyšetriť, ale mne to nedalo. Tak som zašla k môjmu všeobecnému lekárovi, povedala som čo je vo veci, že či by mi nemohol dať vyšetriť aspoň odbery. Dal mi výmenný lístok zo slovami, že mám zájsť ku gastroenterológovi. U gastroenterológa mi urobili rovno gastrofibroskopiu a čakala som na výsledok. Asi po dvoch týždňoch som prišla po výsledok dúfajúc, že keď prídem domov dám si kapustovú polievku zahustenú múkou. Sadla som si na stoličku oproti lekárovi, poznali sme sa už spred pár rokov, keď som začala pracovať ako zdravotná sestra v nemocnici. Zdvihol pohľad spod okuliarov a povedal: ,,Máte celiakiu“, I. št. ,,Tak čo Vám predpíšem?“ Bola som pripravená aj na takúto možnosť, ale s tou otázkou ,,Čo Vám predpíšem?“ ma celkom zaskočil. Tak som si dala predpísať z každého, čo sa dalo. Dve tašky bolo málo. Teraz sa na tom pousmejem, ale vtedy mi nebolo všetko jedno. Tak som si dala za rohom ešte ,,poslednú zmrzlinu“, to som si vtedy tak pomyslela. Bol na vyšetrení aj môj syn, ten mal negatívny výsledok, ale musí byť sledovaný.

No a začalo čítanie rôznych článkov, časopisov, internet. Na výstave v Trenčíne som pobrala všetky letáky z bezlepkovými receptami. Škoda, že už takéto výstavy nebývajú.

A vtedy som pochopila, že za mojimi zdravotnými problémami, ktoré sa ťahali niekoľko rokov je celiakia. Už ako študentka, maturantka som mala vypadané ložiská vlasov – alopéciu a opakovane som chodila na kožné vyšetrenia. Zopakovalo sa to znovu, keď som po materskej musela zmeniť miesto povolania, asi stres zohral svoju úlohu.

Po skončení školy, som si chcela založiť rodinu, lenže prišli až tri opakované potraty, nevedelo sa prečo. Nepátralo sa po tom, ale po tých peripetiách mám dvoch dospelých synov.

Pri opakovaných odberoch krvi, či to bola preventívna prehliadka, alebo po virózach, prechladnutiach som mala a aj doteraz mám mierne zvýšené pečeňové testy. Ako zdravotníčku ma to trápilo, mohlo byť za tým čokoľvek, ale celiakia ma vôbec nenapadla a ani lekárov, ktorí mi odbery robili.

Tak si žijem s mojou diagnózou od 45 roku, zvykla som si, pečiem, varím z bezlepkových múk, je to už 5 rokov. Používam len tie, ktoré mám odskúšané. Kysnutý závin, ktorý má dĺžku 20 cm a jeho cena je cca okolo 4 eur si radšej kúpim v obchode, lebo upiecť sa mi nedarí. Už si zvykla aj moja rodina a spolupracovníci, v mrazničke sa nájde vždy nejaký bezlepkový chlebík. Pocity nadúvania sú miernejšie, ale nesmiem ujedať z niečoho lepkového, vtedy sa mi urobia červené drobné vyrážky na predlaktí. Odborné články presne sedia k prejavom ochorenia, takže navštevujem aj endokrinológiu pre štítnu žľazu, keďže aj celiakia je autoimunitné ochorenie.

Rada by som posmelila ľudí, najmä budúce mamičky, ak majú problém z otehotnením, aby mysleli aj na celiakiu.

Viem, mnohí odmietajú vyšetrenie GFS len preto, aby sa nedozvedeli túto diagnózu a museli zmeniť stravovacie návyky. Toto vyšetrenie sa dá zvládnuť, je nepríjemné napínaním na zvracanie, ale v dnešnej dobe a pri modernej technike sa to dá a za pár minút. Myslím, že v dnešnej dobe sa s touto diagnózou žiť celkom dá.

Takže sa vraciam späť k začiatku môjho článku a vlastne ako sa hovorí ,,všetko zlé, je na niečo dobré“ aj ja som vlastne vďačná môjmu synovi, že napriek jeho diagnózam sa prišlo aj na tú moju.

Vaša Jana.