Rôznorodé kvetiny naaranžované do dokonalosti. Rezané muškáty v nápaditých dekoráciách

Bratislava, 13. júl 2023. Muškáty so svojimi rozmanitými kvetmi vyzerajú skvele nielen v črepníkoch, kvetináčoch či záhonoch, no využiť sa dajú aj v dekoráciách s rezanými kvetmi. Keďže tieto kvitnúce rastliny neúnavne vytvárajú nové kvety od jari až do jesene, nič sa nestane, ak ich stonky, na ktorých sa kvety nachádzajú, odrežete. V skutočnosti tým stimulujete ich ešte intenzívnejšiu tvorbu.

Odborníci zo spoločnosti Pelargonium for Europe (PfE) prinášajú niekoľko nápadov, ako využiť rezané muškáty v rôznych jednoduchých dekoráciách, v ktorých dokonale vynikne farebná rozmanitosť týchto letných kvetov nenáročných na interiérovú aj exteriérovú starostlivosť.

Muškáty sú oveľa viac než len červené alebo ružové ťahavé rastliny, ktoré zdobia fasády a balkóny príbytkov či stĺpy verejného osvetlenia. Tieto kvitnúce nenáročné zázraky patria medzi najvšestrannejšie letné kvety vôbec. Ich farebnosť sa neobmedzuje len na červenú a bledoružovú, hrajú aj ďalšími farbami – sýtoružovou, bledo- a tmavofialovou, lososovou, oranžovou, bielou a dokonca vedia zaujať aj dvoma či viacerými farbami súčasne.

Muškáty sa dodávajú vo veľkých, stredných a malých veľkostiach, ako jednokveté, poloplné či plnokveté odrody. Niektoré vyzerajú ako tulipány či ruže, iné ako hviezdy či motýle. Kvetinové dekorácie s rezanými kvetmi muškátov ešte viac zdôrazňujú ich bohatú farebnosť aj rôznorodosť tvarov.

(Mini) Kytice s muškátmi

Letná kytica, či už veľká alebo malá, v kombinácii s inými rastlinami alebo ako aranžmán z jednej odrody, je jednoduchým spôsobom, ako čo najviac ukázať krásu muškátov.

V tejto letnej kytici (vľavo) boli zakomponované rôzne odrody pelargónií v kombinácii so staticou širokolistou (Limonium Latifolium), ozdobnou trávou Chasmanthium Latifolium, ozdobnými hlavičkami semien a alchemilkou (Alchemilla Mollis) zo záhrady.

Táto malá kytica (vpravo) pozostáva z dvoch druhov muškátov a inej odrody statice (Limonium Latifolium). Táto výrazná malá váza upúta pozornosť na konferenčnom stolíku a poteší aj ako malý darček.

Kytice z muškátov však nie sú len skvelým darčekom či letnou dekoráciou na stôl. Malé vázy naplnené ich pestrými kvetmi dokážu okamžite oživiť hoci aj obyčajný plot.

Muškáty v trendových vázach z recyklovaných materiálov

Jednorazové plastové obaly sú všade okolo nás, či už ide o nádoby z pracích prostriedkov, tekutého mydla alebo jogurtových nápojov. Ak ich nechcete vyhodiť, môžete ich rýchlo zužitkovať a premeniť na moderné repasované vázy, v ktorých krásne vyniknú muškáty spolu s ozdobnými odrodami trávy a inými letnými kvetmi .

Na tento hravý letný nápad potrebujete len prázdne plastové nádoby, brúsny papier, farbu v spreji, rezané muškáty a iné kvety podľa vlastného výberu.

Návod:
Nádoby dobre vyumývajte a odstráňte etikety. Plastový povrch zľahka obrúste brúsnym papierom, aby farba lepšie priľnula a nádoby prestriekajte zvolenou farbou. Hneď ako zaschne, môžete takto zrepasované vázy naplniť vodou a dať do nich muškáty v kombinácii s ďalšími kvetmi. Tip: Ak skombinujete nádoby rôznych veľkostí, tvarov a farieb, bude finálny výsledok ešte pôsobivejší.

Letné dekorácie s využitím muškátov

Vďaka rôznorodosti farieb a tvarov sú kvety muškátov ideálnou voľbou pre kvetinové dekorácie s použitím aranžovacej peny. Tento honosný veniec (vľavo) sa hodí na ploty, steny a dvere, zatiaľ čo tieto farebné kvetinové gule (vpravo) sú ideálnou ozdobou na misky.

Tip: Umiestnite kvetinovú penu do vedra s vodou a nechajte ju ponoriť sa na jednu až dve minúty, aby úplne nasiakla. Následne do nej začnite tesne vedľa seba zapichávať rezané muškáty, aby sa hlavičky dotýkali a neboli medzi nimi medzery.

Drevený rebrík so zavesenými fľašami plnými muškátov
Podomácky vyrobený drevený rebrík umiestnený vo vzduchu alebo položený na boku je atraktívnym rámom na zavesenie kvetinových aranžmánov. Sklenené fľaše plné rezaných muškátov sú originálnou alternatívou klasického závesného kvetináča. Tento rustikálny typ dekorácie je jednoduchý na výrobu bez nutnosti mať hlboko do vrecka.

Na tento jedinečný dizajn potrebujete hrubé rovné konáre, pílku, aku skrutkovač, skrutky a pevný špagát. Potrebujete tiež vzpriamené muškáty a prázdne sklenené fľaše s úzkym hrdlom.

Pomocou pílky odrežte dva dlhé konáre, ktoré budú tvoriť boky rebríka a tri kratšie konáre na priečky. Spojíte ich tak, že kratšie konáre položíte priečne na tie dlhšie a upevníte ich pomocou skrutiek. Dodatočnú stabilitu zabezpečí omotanie špagátu okolo spojov. Tip: Nevadí, ak vyzerá trochu krivo, pretože práve to dodáva tomuto rustikálnemu muškátovému rebríku šarm!

Následne pripevnite pomocou špagátu sklenené fľaše na jednotlivé priečky, naplňte ich vodou a vložte do nich narezané muškáty.

Tip: Ak fľaše zavesíte v rôznych výškach, celkový vzhľad bude ešte dynamickejší. Keď sa pri stole stretne viacero ľudí, často popri stolovaní, jedle a nápojoch nezostane miesto na kvety. Takto naplnené fľaše s muškátmi zavesené na takomto drevenom ráme, ktorý je umiestnený nad stolom predstavujú skvelú alternatívu ku klasickej dekorácii stola bez toho, aby zaberali miesto.

Ako správne rezať muškáty
Muškáty radi kvitnú. So správnou starostlivosťou a pri miernych teplotách kvitnú bohato a nepretržite od jari až do jesene a neúnavne vytvárajú nové kvety. To znamená, že ak si z muškátov beriete rezané kvety, neubližujete im.

Ak sa kvety odrežú alebo odtrhnú na spodku stonky, má to rovnaký účinok ako strihanie: podporujete tým ich tvorbu. Po krátkom čase rastlina zakvitne ešte bohatšie ako predtým.

Ako čo najdlhšie udržať rezané muškáty čerstvé
Aby rezané muškáty vydržali čo najdlhšie, je potrebné im pravidelne meniť vodu. Znečistená voda spôsobuje, že stonky rýchlejšie vädnú. Životnosť rezaných muškátov predlžuje aj pridávanie kvetinovej výživy. Dôležité je tiež zabezpečiť, aby sa žiadne listy nedotýkali vody. Pred vložením rezaných muškátov do vázy odstráňte všetky listy, ktoré by do nej boli ponorené.

Podrobné rady o všetkých aspektoch muškátov získate u špecializovaných predajcov.

Použitie článku je bezplatné, je však nutné uviesť ako autora textu iniciatívu Pelargonium for Europe. Ďalšie texty a obrázky nájdete na stránke www.pelargonium-for-europe.com.

https://pelargonium-for-europe.com/sk/press/roznorode-kvetiny-naaranzovane-do-dokonalosti-rezane-muskaty-v-napaditych-dekoraciach/