Príchod jesene môžeme po odľahčenom lete privítať opäť niečím ľahším a krásne voňavým, na čom si pochutíme aj my, ktorí netolerujeme lepok a laktózu práve najlepšie. Nevšednú harmóniu chutí horúcich cestovín, čerstvej tekvice a tymianu pre vás v originálnom recepte namiešala foodblogerka Veronika Čopíková, známa aj ako Lenivá kuchárka. Prajeme dobrú chuť!

Ingrediencie

na 3 – 4 porcie

250 g bezgluténových penne K-free

1 menšia tekvica hokkaido

1 červená cibuľa

4 strúčiky cesnaku

250 – 300 ml smotany na šľahanie K-free

80 g slaniny

panenský olivový olej K-Bio

soľ a čierne korenie

2 plátky masla K-free

1 ČL sušeného tymianu

1/3 ČL čili korenia

1/3 ČL muškátového orieška

šťava z limetky

hrsť čerstvého tymianu na ozdobu

Postup

  1. Tekvicu prerežeme napoly, vydlabeme stred so semiačkami a nakrájame ju na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na menšie mesiačiky. Zeleninu dáme na plech vyložený papierom na pečenie, pridáme očistené strúčiky cesnaku, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C asi 30 minút, kým tekvica nezmäkne.
  2. Upečenú zeleninu dáme do kuchynského mixéra, zalejeme smotanou a rozmixujeme dohladka. Preložíme do panvice s vyššími okrajmi, pridáme jednotlivé korenia, maslo a šťavu z limetky a privedieme do varu.
  3. Kým sa omáčka zohrieva, vo veľkom hrnci uvaríme cestoviny penne al dente. Uvarené ich scedíme, pokvapkáme trochou olivového oleja a pridáme k tekvicovej omáčke. Pred podávaním posypeme cestoviny opečenými kockami slaniny a ozdobíme lístkami čerstvého tymianu.

Tip: ak je omáčka príliš hustá, zrieďte ju zeleninovým vývarom, horúcou vodou alebo vodou z uvarených cestovín.