Príchod jesene môžeme po odľahčenom lete privítať opäť niečím ľahším a krásne voňavým, na čom si pochutíme aj my, ktorí netolerujeme lepok a laktózu práve najlepšie. Nevšednú harmóniu chutí horúcich cestovín, čerstvej tekvice a tymianu pre vás v originálnom recepte namiešala foodblogerka Veronika Čopíková, známa aj ako Lenivá kuchárka. Prajeme dobrú chuť!
Ingrediencie
na 3 – 4 porcie
250 g bezgluténových penne K-free
1 menšia tekvica hokkaido
1 červená cibuľa
4 strúčiky cesnaku
250 – 300 ml smotany na šľahanie K-free
80 g slaniny
panenský olivový olej K-Bio
soľ a čierne korenie
2 plátky masla K-free
1 ČL sušeného tymianu
1/3 ČL čili korenia
1/3 ČL muškátového orieška
šťava z limetky
hrsť čerstvého tymianu na ozdobu
Postup
- Tekvicu prerežeme napoly, vydlabeme stred so semiačkami a nakrájame ju na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na menšie mesiačiky. Zeleninu dáme na plech vyložený papierom na pečenie, pridáme očistené strúčiky cesnaku, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C asi 30 minút, kým tekvica nezmäkne.
- Upečenú zeleninu dáme do kuchynského mixéra, zalejeme smotanou a rozmixujeme dohladka. Preložíme do panvice s vyššími okrajmi, pridáme jednotlivé korenia, maslo a šťavu z limetky a privedieme do varu.
- Kým sa omáčka zohrieva, vo veľkom hrnci uvaríme cestoviny penne al dente. Uvarené ich scedíme, pokvapkáme trochou olivového oleja a pridáme k tekvicovej omáčke. Pred podávaním posypeme cestoviny opečenými kockami slaniny a ozdobíme lístkami čerstvého tymianu.
Tip: ak je omáčka príliš hustá, zrieďte ju zeleninovým vývarom, horúcou vodou alebo vodou z uvarených cestovín.