Chrumkavá raňajková pochúťka, či netradičný darček s vôňou Vianoc. To všetko môže byť sviatočná, doma pripravená granola podľa receptu od foodblogerky Lenivej kuchárky. V originálnej kombinácii chutí a vôní dokonale zahrá aj na sviatočnom stole, a pritom nezaťaží žalúdok. Dokonca ani vtedy, ak lepok či laktózu netolerujete práve najlepšie. Ak do nej pridáte aj veľkú dávku lásky, ako originálny darček roztopí určite nejedno srdce. Nielen to perníkové…

Náš tip: Ak chcete tieto Vianoce potešiť vašich blízkych, ktorí majú intoleranciu na lepok či laktózu jedlým darčekom, sklenenú nádobku ozdobte na záver mašľou a menovkou s menom obdarovaného.

Perníková granola podľa Lenivej kuchárky

bez lepku a laktózy

Ingrediencie

300 g bezlepkových ovsených vločiek
200 g amarantových vločiek
100 g lieskových orechov
100 g mandlí
50 g kokosových plátkov
50 g trstinového cukru
70 g bezlaktózového masla K-free
140 g medu
3 ČL perníkového korenia
štipka soli
50 g sušených brusníc K-Bio
30 g kandizovaného zázvoru

Postup
Do väčšej misky nasypeme bezlepkové ovsené a amarantové vločky, lieskové orechy, mandle, kokosové plátky, trstinový cukor, perníkové korenie, štipku soli a lyžicou premiešame. Pridáme roztopené maslo a tekutý med a dobre premiešame, aby sa suché a mokré ingrediencie dobre prepojili. Zmes vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie a lyžicou rovnomerne rozprestrieme. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C približne 20 minút. Počas pečenia dvakrát premiešame, aby sa upiekla rovnomerne. Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Počas chladnutia párkrát premiešame. K vychladnutej granole pridáme sušené brusnice a nasekaný kandizovaný zázvor a preložíme ju do uzatvárateľnej nádoby, kde vydrží cca 2 týždne.

Všetko potrebné (nielen) na prípravu tohto receptu nájdete v Kauflande. Vychutnajte si dokonalé sviatky bez laktózy či gluténu vďaka širokej ponuke značky K-free, určenej špeciálne pre zákazníkov s intoleranciou na lepok a laktózu.