Deka, horúci čaj a jesenná pohoda. Chýba už len voňavá večera, ktorá zahreje pri srdci.

Poznáte stroganov? Populárne, a pritom jednoduché jedlo je vynikajúcou kombináciou hovädzieho, hríbov a omáčky z kyslých uhoriek, vývaru a smotany. Pripraviť sa dá aj  z iných druhov mäsa, a nemusíte sa ho vzdať dokonca ani vtedy, ak ste vegán či vegetarián. Cestovinový stroganov podľa overeného receptu od foodblogerky Surovej Dcérky totiž rozvonia váš domov zaručene aj vo verzii bez mäsa, a pritom nezaťaží žalúdok. Dokonca ani vtedy, ak lepok či laktózu netolerujete práve najlepšie.

Náš tip: Nezabudnite dbať na kontrolu zloženia každej z používaných surovín. Niekedy lepok nájdete aj tam, kde by ste ho najmenej čakali.

Cestovinový stroganov bez lepku a laktózy podľa Surovej Dcérky

INGREDIENCIE
100 g sójových kúskov
4 PL slnečnicového oleja
150 g bielej cibule
250 g kukuričných fusilli cestovín K-free
1 PL koncentrovaného rajčinového pretlaku

1 ½ PL dijonskej horčice
štipka čierneho korenia
250 g šampiňónov
150 g kyslých uhoriek
100 ml bieleho vína (alebo koňaku)
200 ml zeleninového vývaru
1 PL sójovej omáčky
150 g kyslej sójovej smotany
1 ČL soli

POSTUP
Sójové kúsky uvarené v osolenej vode sceďte a nechajte vychladnúť. Pomocou kuchynskej utierky z nich vyžmýkajte prebytočnú vodu. Čím suchšie sójové kúsky budú, tým viac chuti budú schopné nasať. Dajte si preto záležať.

Na panvici zohrejte olej a sójové kúsky opekajte približne 5 minút, alebo kým nezačnú zlatnúť. Medzitým začnite zohrievať osolenú vodu na kukuričné cestoviny. Až zovrie, dajte cestoviny variť. Zaberie to 10-12 minút.

Keď sú sójové kúsky zlatisté, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a pokračujte v opekaní ďalších 10 minút, kým nezačne cibuľa taktiež chytať zlatistú farbu. Pridajte rajčinový pretlak, horčicu, čierne korenie a všetko dobre premiešajte. Pokračujte pridaním šampiňónov a kyslých uhoriek nakrájaných na menšie kúsky. Všetko ešte pár minút opekajte a potom sójové kúsky podlejte bielym vínom. Premiešajte a pridajte aj zeleninový vývar a sójovú omáčku. Stroganov takto varte ďalších 5 minút. Na záver ho zjemnite kyslou rastlinnou smotanou a podľa chuti dosoľte. Servírujte s cestovinami, ktoré by ste v tomto momente mali mať uvarené.

Všetko potrebné (nielen) na prípravu tohto receptu nájdete v Kauflande. Vychutnajte si bezgluténové špeciality na rôzne spôsoby vďaka širokej ponuke značky K-free, určenej špeciálne pre zákazníkov s intoleranciou na lepok a laktózu.