Po náročnom roku k nám konečne zavítalo leto. A prinieslo so sebou nielen košík plný slnka, ale aj spoločné posedenia plné lákavých chutí a vôní. Recept na netradičnú a originálnu cibuľovú nátierku bez lepku i laktózy, ktorá zaručene spestrí každú vašu grilovačku či záhradnú párty, nám prezradil obľúbený foodbloger „Metal Head in the Kitchen“, alias Viktor Kalivoda.

Letná cibuľová nátierka á la Viktor Kalivoda

Bez lepku a laktózy

SUROVINY:

K-free krájaný bezlepkový chlieb (svetlý alebo celozrnný)

250 g cibule
50 g K-free čerstvého delaktózovaného syra
50 ml olivového oleja
40 ml vody
1 pl hnedého cukru
1 čl soli
2 čl vínneho octu
¼ čl kajenského korenia
cesnakový prášok podľa chuti
čierne mleté korenie
jarná cibuľka

POSTUP:

  1. Cibuľu narežeme na tenké plátky alebo na malé kocky, podľa chuti. Dáme ju do hrnca, pridáme cukor, soľ a počkáme asi 5 minút, aby cibuľa pustila šťavu. Prilejeme olej a za občasného miešania opečieme do zlatista.
  2. Pridáme ocot, vodu a povaríme tak, aby sa zredukovalo množstvo vody. Karamelizovanú cibuľku preložíme do misky a necháme vychladnúť.
  3. Nakoniec pridáme čerstvý K-free delaktózovaný syr, premiešame a dochutíme koreninami. Podávame na bezlepkovom chlebíku. Môžeme dozdobiť jarnou cibuľkou.

Náš tip: Všetko potrebné (nielen) na prípravu chutnej letnej nátierky nájdete pod značkou K-free pod jednou strechou v Kauflande.