Grilovačky sa spájajú s mäsom a klobáskami, ako keby bola grilovaná zelenina od macochy. Pritom je rovnako chutná a vegetariáni či vegáni by bez nej z vašej grilovačky odchádzali hladní. Tak im ju pripravte ako sa patrí.

Obrovskou výhodou zeleniny voči mäsu je jej univerzálnosť. Môžete ju pripraviť ako hlavný chod, prílohu, šalát, môžete ju dokonca aj odšťaviť na zdravý drink. Dá sa jesť surová, varená, pečená, grilovaná. My sa pozrieme na grilovanie zeleniny.

Najprv ale treba mať gril
Spravili sme vám chuť na grilovačku, ale počasie grilovaniu nepraje? Alebo dokonca nemáte gril? Skôr, než začnete ľutovať, kliknite na www.sencor.sk a nájdete riešenie. Volá sa Inteligentný kontaktný gril SBG6231SS. S dvoma typmi dosiek, možnosťou otvorenia až o 180°, inteligentným nastavením teploty pomocou displeja, automatickými senzormi a reguláciou teploty na ňom ugrilujete vždy perfektne zeleninu, mäso a poľahky pripravíte a j sendviče. Povrch grilu s úpravou CoolTouch zostáva stále bezpečne chladný. Po obede stačí dosky utrieť papierovou utierkou, alebo umyť v umývačke.

Ako pripraviť zeleninu na grilovanie?

Na grilovanie zeleniny je ideálna sezónna zelenina. Vôňa a chuť plodov, dozretých na slnku, sa s tými dovozovými nedajú ani porovnať. Našťastie na Slovensku máme domácej zeleniny dostatok. Dôležité je vybrať si takú, ktorá má neporušenú šupu, je pevná a pružná. Druhým krokom k bravúrne ugrilovanej zelenine je jej príprava. Nestačí ju totiž iba nakrájať a okoreniť.

Cukety a baklažány umyte a nakrájajte na 1 cm hrubé plátky alebo kolieska.. Nešúpte! Baklažány nasoľte a nechajte ich „vyplakať“ horkosť. Potom ich jemne osušte, ochuťte a môžete grilovať.

Šťavnaté vnútro paradajok zostane v dužine len vtedy, ak ich neprekrojíte. Preto sú na grilovanie ideálne cherry paradajky. Tie môžete aj napichnúť na špíz.

 Šampiňóny grilujte vcelku, iba tie veľké prerežte najviac na polovicu. Inak sa rýchlo pripália.

Papriku grilujte červenú, žltú, oranžovú, rozkrojenú na štvrtinky a jemne potretú olejom. Malé papriky môžete grilovať vcelku.

Kukurica bude rýchlejšie ugrilovaná, ak ju predtým pár minút povaríte.

Čakanku pred grilovaním rozkrojte na štvrtinky a pokvapkajte olejom, alebo obaľte slaninkou.

Zemiaky a bataty sa dobre prepečú, keď ich nakrájate na max. centimeter hrubé kolieska a necháte 15 minút v studenej vode.

Špargľu zbavte drevnatých častí a opekajte vcelku.

Mrkvu pokrájajte po dĺžke na štvrtiny, potrite olejom a okoreňte.

Foto: Shutterstock, sencor