Chrumkavé hranolky, šťavnaté rezne alebo hoci aj exotické jarné rolky sa dajú pripraviť bez kvapky oleja. Skúste zdravšie verzie obľúbených vysmážaných jedál, ktorým absencia oleja na chuti nič neubrala.

Vysmážanie je veľmi obľúbený spôsob prípravy jedla. Syr, rezne, hranolky, chipsy… Slováci proste vysmážané jedlá milujú. Ale každý jeden kúsok, pripravený v horúcom oleji, predstavuje záťaž pre náš tráviaci trakt. Vašich obľúbených „vysmážancov“ sa však hneď nemusíte vzdať. V teplovzdušnej fritéze „vysmažíte“ všetko ako na oleji – lenže bez neho, alebo len s minimálnym množstvom.

Fritovacie hrnce znamenali pre gazdinky veľké šetrenie času v kuchyni, najmä čo sa čistenia zaprskaného sporáka a jeho okolia týka. Olej z klasickej fritézy sa potom jednoducho scedil, zlial a použil viackrát. Zdraviu ani chuti to určite neprospievalo. Dnes už klasické fritézy vytláčajú teplovzdušné. Namiesto oleja používajú na fritovanie horúci vzduch, prúdiaci fritézou, čím sa výrazne znižuje kalorická hodnota jedál. Pri niektorých jedlách sa však odporúča malé množstvo tuku pre zvýraznenie chute a tiež pre lepšie spracovanie živín zo surovín. Ďalšou výhodou teplovzdušných fritéz je rýchlejšie nahriatie a multifunkčnosť.

Niektoré z modelov teplovzdušných fritéz je možné využiť nielen na fritovanie, ale tiež na pečenie koláčov alebo pizze. Veľkou výhodou je tiež krátky čas nahrievania fritézy, pretože nahriatie vzduchu na danú teplotu je rýchlejšie než nahriatie oleja.

Tip: Teplovzdušná fritéza Philco PHAF 5000 s cyklónovým ohrevom má objem nepriľnavého fritovacieho koša s oddeľovačom potravín až 5 l a kapacitu 1, 2 kg, takže hravo pripravíte aj celé kura. S fritovaním vám pomôže 9 programov a časovač s nastavením až 60 minút a možnosť voľby teploty od 80 do 200 °C. Inteligentné prerušenie varenia šetrí energiu a neovplyvňuje výsledný pokrm. Philco PHAF 5000 dostanete za odporúčaných 134,90 €.

Pripravili sme pre vás niekoľko jednoduchých bezlepkových receptov na prípravu v teplovzdušnej fritéze.

Zeleninové hranolky

  • ¼ zelerovej buľvy
  • 2 mrkvy
  • 1 batát
  • 1 cukina
  • 1 vajce
  • 6 lyžíc rozdrvených neochutených cornflakesov
  • 1 lyžica sezamových semiačok
  • Soľ, korenie

Postup:

  1. Očistenú zeleninu nakrájame na hranolky. Zeler, mrkvu a batát nakrájajte na tenšie kúsky, cukinové hranolky môžu byť hrubšie.
  2. Fritézu zohrejte na 200 °C.
  3. Zmiešajte podrvené cornflakesy so sezamom, pridajte soľ a korenie podľa chuti. Hranolky obaľte vo vajci a potom v zmesi cornflakesov a sezamu.
  4. Fritovací kôš zvnútra veľmi jemne potrite olejom. Všetky hranolky okrem cukinových fritujte 10 – 13 minút.
  5. Po šiestich minútach fritovania pridajte aj cukinové hranolky.
  6. Podávajte s obľúbeným dipom.

Zemiakové chipsy

  • 2 veľké zemiaky
  • Studená voda
  • 1 lyžica oleja
  • Soľ

Postup:

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
  2. Ponoríme ich do studenej vody, po 15 minútach vodu zlejeme, zemiaky opäť zalejeme studenou vodou a necháme namočené ďalších 15 minút.
  3. Fritézu rozohrejeme na 180 °C.
  4. Vodu zlejeme, zemiakové plátky osušíme, premiešame s olejom a soľou
  5. Fritujeme 15 – 18 minút, každých 5 – 7minút zemiakové chipsy premiešame.

Jablkové koláčiky v ryžových rolkách

  • 2 veľké jablká
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • ½ lyžičky škorice
  • 1 klinček
  • 4 plátky ryžového papiera

Postup:

  1. Očistené jablká nahrubo nastrúhame.
  2. Na rozpustenom masle prehrejeme jablká, pridáme cukor, klinček, škoricu. Keď jablká pustia šťavu, podusíme ich cca 8 minút. Ak je málo šťavy, podlejeme jablká troškou vody, aby sa nepripálili. Necháme trochu vychladnúť.
  3. Ryžový papier pripravíme podľa návodu.
  4. Teplovzdušnú fritézu predhrejeme na 200 °C.
  5. Na každú ryžovú placičku dáme časť dusených jabĺk a zavinieme.
  6. Rolky môžeme jemne potrieť maslom. Fritujeme cca 11 minút.