Kváskovanie sa na Slovensku teší obľube už niekoľko rokov. Skutočný boom však zaznamenalo práve v posledných týždňoch, keď mnohí z nás zostali doma a využili príležitosť skúsiť to, čo už dávno skúsiť chceli. Ak ste si ešte netrúfli na bezlepkový kvások, máme pre vás overený recept.

Viete, prečo je bezlepkový chlieb oveľa menej nadýchanejší, než chlieb z bežnej múky? Zjednodušene povedané je to preto, lebo glutén, teda lepok, zachytáva vzduch, takže sa v ceste spravia krásne bubliny. Z bezgluténovej väčšia časť vzduchu pohodlne unikne. To ale nie je dôvod, prečo neskúsiť upiecť chutný kváskový bezgluténový chlebík. Vďaka baktériám mliečneho kvasenia v kvásku je takýto chlieb lepšie stráviteľný, chutnejší a aj oveľa dlhšie vydrží.

Na jeho prípravu môžete použiť rôzne druhy múky, tak ako pri bežnom pečení. Najčastejšie sa využíva ryžová, kukuričná, ciroková, môžete skúsiť aj značkové bezgluténové múky. Dôležité je založiť si dobrý bezlepkový kvások a starať sa oň s láskou.

Bezlepkový kvások
Vo väčšej nádobe zmiešajte 250 g múky (ryžovej, kukuričnej, pohánkovej, cirokovej…) a ¼ litra vlažnej vody, nechajte stáť prikryté utierkou pri izbovej teplote, ideálne pri 25 °C a občas premiešajte. Na tretí deň začnite prikrmovať rovnakým množstvom múky a vody, odporúčame po dvoch lyžiciach múky a vody. Riadne premiešajte a opakujte 7 dní. Kvások je pripravený, keď sa tvoria bublinky a má jemne kyslastú vôňu. Hotový kvások skladujte v chladničke.

Na čo si dávať pozor?

  • Pri manipulácii s kváskom používajte vždy iba čistý riad.
  • Nikdy doň nesiahajte rukou. Mohli by ste ho kontaminovať baktériami a kvások by zahynul.
  • Po dokŕmení a premiešaní kvásku poriadne zotrite zvyšky zo stien nádoby.

Skúste tento chutný bezlepkový chlieb

  • 150 g kvásku
  • 120 g pohánkovej múky
  • 100 g ryžovej múky
  • 1 lyžička psyllia (nechať napučať)
  • 1 lyžička soli
  • 200 ml vlažnej vody
  • Podľa chuti: lyžička rasce, ľanových semiačok, slnečnicových semienok…

Všetko spolu zmiešame, vypracujeme bochník a v ošatke necháme prikrytý igelitom kysnúť 5 – 6 hodín. Potom bochník upečieme.

Veľkú pomoc pri miešaní aj pečení vám spraví domáca pekáreň na chlieb od Tchibo so špeciálnym programom na bezlepkový chlieb. Vďaka časovaču nastaviteľnému na 15 hodín dopredu bude upečený presne vtedy, kedy chcete vy a pekáreň ho udrží teplý až 60 minút. Jednoduché ovládanie šiestimi tlačidlami a možnosť umývania formy na pečene v umývačke z nej robia nenáročného, zato výkonného pomocníka. Súčasťou balenia sú aj recepty, takže hneď môžete začať s pečením.

https://www.tchibo.sk/domaca-pekaren-na-chlieb-p400141358.html