Vedeli ste, že vstrebávanie vitamínu D do veľkej miery závisí od našich génov, že vstrebávanie železa sa u jednotlivých ľudí výrazne mení a väčšina ľudí potrebuje približne o 30 % vyšší denný príjem, aby dosiahli optimálny stav, alebo že 20 % Európanov trpí intoleranciou laktózy a až 45 % z nich si tento problém neuvedomuje?

Každý človek je jedinečný a to čo funguje u jedného u iného vôbec nemusí, dokonca mu to môže škodiť. Každý z nás má totiž špecifickú genetickú podobu, a preto má aj špecifické nutričné potreby. Ak poznáme svoje genetické predispozície, sme schopní porozumieť fungovaniu nášho tela a zlepšiť kvalitu nášho života zlepšením stravovacích návykov, diéty či pohybu. Aj preto Allianz – Slovenská poisťovňa, v spolupráci so slovinskou spoločnosťou GENEPLANET, prichádza na poistný trh s unikátnou novinkou – DNA analýzou NutriFit.

spoznajte svoju dna

NutriFit program je individuálne nastavený plán pre výživu a životný štýl na základe genetickej analýzy jednotlivca. Obsahuje 30 špecifických analýz, vďaka ktorým si klient vie prispôsobiť svoj životný štýl potrebám svojho tela.

Vďaka programu NutriFit klient zistí:

  • ako si najlepšie udrží ideálnu váhu
  • aký vplyv majú gény na jeho metabolizmus
  • aké minerály a vitamíny potrebuje jeho telo
  • aký šport je najvhodnejší k jeho genetickým predispozíciám
  • aké zmeny potrebuje urobiť vo svojom životnom štýle
  • akú má genetickú predispozíciu k starnutiu a vzniku zápalov
  • ako môže vďaka zdravšiemu stravovaniu predchádzať vzniku chorôb

ako sa testuje

Analýzu DNA vzoriek vykonáva renomovaná slovinská spoločnosť GENEPLANET, ktorá má zastúpenie vo viac ako 30-tich krajinách sveta. Výsledky DNA analýzy vyhodnotia  odborníci a na ich základe pripravia pre klienta komplexnú personalizovanú správu. Na viac ako 100 stranách klientovi ponúknu detailne informácie a návod, tak aby si pomocou NutriFit programu mohol žiť zdravšie a  predchádzať vzniku civilizačných ochorení. „Nutrigenetická analýza obsahuje napríklad informácie ako naše telo reaguje na tuky a sacharidy, ako náš metabolizmus spracováva alkohol, kofeín či laktózu či akú máme citlivosť na inzulín a glutén. Na základe toho nám odporučí aké potraviny a v akých množstvách by sme mali jesť, aby sme si zabezpečili prísun dôležitých vitamínov ako B6, B9, B12, D, E a minerálov draslík, sodík a železo. Analýza tiež zistí, ako náš metabolizmus spracúvava alkohol, kofeín či laktózu. Dozvieme sa tiež, aká je naša svalová štruktúra a genetická svalová predispozícia a aké športy nám najlepšie pomôžu zväčšiť objem našej svalovej hmoty. Analýza DNA vzorky tiež odhalí sklon k biologickému starnutiu v porovnaní s priemerom populácie a tiež sklon k vzniku zápalov. Užitočnou informáciou pre klienta je tiež zistenie vhodného typu diéty, ktorá je vhodná pre udržanie optimálnej telesnej hmotnosti aj ako naša genetická výbava ovplyvňuje náš pocit sýtosti či známy jojo efekt,“ približuje Martin Šiška z oddelenia manažmentu životných produktov Allianz – SP.

kto si môže otestovať svoju dna?

NutriFit program získajú klienti Allianz – SP, ktorý si od 1. júla 2018 v rámci životného poistenia Šťastný život, Flexi život alebo investičných životných produktov pripoistia kritické choroby. Presné podmienky nájdu na stránke www.allianzsp.sk. Proces testovania DNA je veľmi jednoduchý a bezpečný. Klient dostane na svoju domovskú adresu špeciálny DNA balíček s nádobkou na odovzdanie svojej DNA spolu s návodom. Svoju DNA – vzorku sliny, odošle predplatenou službou do laboratória. Analýza vzoriek sa vykonáva v certifikovanom laboratóriu s akreditáciou ISO v Ljubljane v Slovinsku. Všetky rozbory sa vykonávajú v súlade so štandardami a požiadavkami EÚ a v súlade s normami upravujúcimi ochranu osobných údajov.

Allianz – SP kladie veľký dôraz na ochranu ich súkromia. Allianz – SP nemá žiaden prístup k odovzdaným vzorkám DNA našich klientov ani k výsledkom analýzy. Výslednú analýzu odošlú z laboratória priamo klientovi. Výsledky rozboru preto nemajú žiaden vplyv na určenie rizikových skupín či výšky poistného pre klienta.