Varenie v pare je obľúbené čoraz viac. Výsledky sú totiž chutné a zdravé, pretože pri varení v pare sa v potravinách zachovávajú dôležité vitamíny, minerály aj antioxidanty. Parné rúry však toho ponúkajú oveľa viac. Viete, že sú perfektné aj na kysnutie cesta, pečenie chleba či prípravu knedlí, ale aj na sterilizáciu riadu?

Varenie v pare si obľúbili nielen vyznávači zdravej výživy, ale aj gurmáni, lebo v pare môžete šetrne pripraviť tak zeleninu, ako aj dokonale šťavnaté mäso s chrumkavou kôrkou. Na čo všetko však možno využiť paru v rúre? Možnosti sú veľmi široké, ako napríklad:

– šetrné a rovnomerné rozmrazovanie,
ohrievanie hotových pokrmov,
varenie v pare (vhodné na spracovanie zeleniny, rýb, zemiakov a ryže),
pečenie (napríklad cukroviniek, koláčov alebo nákypov),
pečenie s pridanou parou (ideálne na úpravu lístkového cesta, mäsa a hydiny),
kysnutie cesta (teplota 35 až 45 °C; vlhkosť 60 percent),
sterilizácia (napríklad dojčenského riadu či fliaš na marmeládu; 100 °C; 100 percent).

Okrem rúr s funkciou 100 percent pary existujú aj modely s prídavnou parou. Tú možno kombinovať s vybranými druhmi ohrevu, napríklad horúcim vzduchom či grilom. V prípade vstavaných rúr Bosch možno prídavnú paru regulovať v troch stupňoch intenzity, približne od 30- až po 80-percentnú nasýtenosť. Okrem varenia v pare a sterilizácie možno rúru s prídavnou parou využiť aj na všetky vyššie uvedené metódy prípravy pokrmov, t. j. rozmrazovanie, ohrievanie, pečenie a kysnutie.

Kombinovaná parná rúra na pečenie Bosch Serie | 8 HSG656XS1
Umožňuje pripravovať pokrmy niekoľkými rôznymi metódami – pomocou klasického ohrevu, kombináciou pary s klasickým ohrevom alebo so 100-percentnou parou. Paru možno využiť aj na ohriatie jedla, kysnutie cesta alebo pozvoľné rozmrazovanie. V rúre možno aj zavárať ovocie a zeleninu alebo pripravovať domáce jogurty. S teplotnou sondou PerfectRoast navyše jednoducho upečiete dokonalé stehná a steaky a senzor PerfectBake za vás zas postráži priebeh prípravy koláčov a báboviek a upozorní vás, keď budú hotové. Aj začiatočník zvládne nachystať dokonalú hostinu vďaka funkcii Assist, ktorá automaticky nastaví optimálny druh ohrevu, teplotu a dĺžku prípravy pri veľkom množstve pokrmov – od koláčov a drobného pečiva cez nákypy a lazane až po rôzne druhy mäsa a príloh. Žiadne starosti si nemusíte robiť ani s čistením rúry, a to vďaka špeciálnemu povrchu stropu, bočných stien a zadnej steny EcoClean Direct, ktorý absorbuje tuky.